Ny populistregjering tas i ed i Italia fredag

Det ytterliggående høyrepartiet Ligaen og den populistiske Femstjernersbevegelsen (M5S) i Italia danner ny regjering, som tas i ed fredag. 

Giuseppe Conte tas i ed som statsminister i Italia fredag.

De to partiene kom fram til enighet torsdag, og president Sergio Mattarella har gitt grønt lys til en koalisjonsregjering under ledelse av juristen Giuseppe Conte.

Ligaen og M5S sikret seg til sammen flertall i nasjonalforsamlingen under valget i mars. Ligaens leder Matteo Salvini og M5S-leder Luigi Di Maio ønsket begge å bli statsminister, men som et kompromiss falt valget i stedet på den relativt ukjente Conte.

Mislyktes

Contes første forsøk mislyktes fordi Mattarella nektet å godkjenne euromotstanderen Paolo Savona som finansminister. Mattarella begrunnet sitt veto med frykt for uro i finansmarkedene.

I den nye koalisjonsavtalen har Savona i stedet fått posten som europaminister, mens økonomiprofessoren Giovanni Tria blir finansminister, opplyste Conte torsdag kveld.

Tria skal ikke være medlem av noe politisk parti og regnes ikke som en tilhenger av å trekke Italia ut av eurosonen, ifølge tenketanken Teneo.

La opp til nyvalg

President Mattarella ga mandag den EU-vennlige økonomen Carlo Cottarelli i oppdrag å danne en teknokratregjering fram mot et mulig nyvalg. Dette vakte kraftige protester fra Di Maio og Salvini.

Etter at det ble oppnådd politisk enighet om en ny regjering torsdag, varslet Cottarelli at han trådte til side.

– Det er ikke lenger behov for en teknokratregjering, sa han etter et møte med presidenten.