Verden

Når du går inn på metroen på vei til fotballkamp, vet politiet hvem du er

MOSKVA (Aftenposten): Hvert sekund klarer dette overvåkingskameraet på Moskva-metroen å kjenne igjen ansiktene til 20 personer.

En moskovitt går forbi videoovervåkingskameraer på metroen i Moskva. Nye kameraer utplassert for fotball-VM sjekker 20 ansikter i sekundet.
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

9 millioner mennesker strømmer ned i metroen i Moskva hver dag.

VM i fotball fører til at Kreml har tatt i bruk overvåkingsteknologi i et omfang vi aldri har sett. Flere tusen nye videokameraer som klarer å kjenne igjen ansiktene til hver person som passerer, er satt opp.

Dette er bare ett av flere strenge grep Russland innfører i de 11 VM-byene – og som kommer til å være en del av Kremls overvåkingsapparat etter at fotballsirkuset og FIFA reiser hjem.

150.000 videoovervåkingskameraer skal styrke sikkerheten i Moskva under fotball-VM.

Fotball-VM gir mer overvåking

Kameraene er i stand til å sjekke 20 ansikter i sekundet.

Teknologien skal sørge for at russisk politi umiddelbart blir varslet dersom mistenkelige personer nærmer seg fotballarenaene.

Kameraene klarte å kjenne igjen riktig person i over 90 prosent av tilfellene, ifølge en rapport fra flyplassen Sjermetovo, som testet ut systemet denne våren.

Under VM brukes det hver dag for flere millioner av metropassasjerer og fotballfans i alle VM-byene.

Ny overvåkingsteknologi – kombinert med ca. én million sikkerhetstjeneste-folk og et stort antall private sikkerhetsvakter – skal forhindre at VM rammes av terror.

FSB hevder å ha avslørt terrorgrupper i Moskva, Kaliningrad, St. Petersburg og flere republikker i Kaukasus de siste månedene.

Les også

15 år gamle Darja leste til eksamen. Da kom granaten. I VM-skyggen blusser Europas glemte krig opp.

Tjenestemenn i den russiske nasjonalgarden står i kolonne ved inngangen til Luzhniki-stadionet i Moskva, hvor VMs åpner i dag med kamp mellom Russland og Saudi-Arabia.

Slik virker ansiktsgjenkjennelse

 1. Passasjerene blir fotografert og skannet i det de passerer kameraene.
 2. Ved hjelp av biometriteknologi blir målbare kjennetegn hos hver enkelt registrert ved hjelp av algoritmer, for eksempel avstanden mellom øyne, ører, nese og munn.
 3. Resultatene fra metroen blir sammenlignet med en database på om lag 50.000 ettersøkte personer på listen til politiet og den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

42 ettersøkte personer skal ha blitt avslørt og pågrepet på Moskva-metroen på denne måten siste måned før fotball-VM, ifølge russisk politi til TV-kanalen Moskva 24.

Systemet skal også reagere hvis personer befinner seg ekstra lenge på plattformen, eller opptrer «mistenkelig».

Sjeikene gikk i svart da de tapte fotballkampen. Nå får det storpolitiske følger.Mange fordommer mot russere står for fall: Her er 6 ting som vil overraske verden i Russland-VM.

150.000 overvåkingskameraer

– 150.000 videoovervåkingskameraer i Moskva er integrert i et overvåkingssystem, ifølge en redegjørelse fra ordføreren i Moskva.

Opptakene fra alle kameraene lagres i utgangspunktet i fem dager.

Kritikerne mener systemet fortsatt gir altfor mange feilmeldinger, noe som fører til mye unødig ekstraarbeid.

– Det faktum at noen kan overvåke meg overalt hvor jeg går, irriterte meg, sa den russiske IT-spesialisten Grigorij Bakunov til Novaja Gazeta, som har dokumentert hvor enkelt det er å lure kameraene, for eksempel med caps, hette, briller og sminke.

Russiske sikkerhetsvakter i Kievskaja metrostasjon i Moskva, en av Moskvas travleste stasjoner.

I overvåkingens grenseland

Mens krav til personvern og hensyn setter klare grenser for bruken av overvåkingsteknologi i EU og Norge, har den russiske sikkerhetstjenesten FSB og deres samarbeidspartnere svært få begrensninger. Det samme gjelder Kina.

USA og de fleste vestlige land bruker teknologi for ansiktsgjenkjennelse, blant annet det norske Easy Pass-systemet.

Soldater i Rosgvardia, den russiske nasjonalgarden, er utstasjonert i tusentall ved alle fotballarenaer under VM i Russland. Her er en avdeling på vei i metroen.

Full kontroll med mobil og internett

Ansiktsgjenkjennelse er bare en del av det omfattende apparatet til den russiske sikkerhetstjenesten FSB, som er blitt kraftig oppgradert med fotball-VM som argument:

 • En rekke nye regler og lover har gitt russiske sikkerhetstjenester adgang til absolutt alt som finnes av data fra nett og mobiltelefoner – også hos utenlandske selskaper som jobber i Russland.
 • I april fikk for FSB for eksempel gjennom en ny lov tilgang til å få absolutt alt som finnes av biometridata i Russland – innen 24 timer.
 • Alle mobilselskaper er pålagt å lagre data – og gi det umiddelbart til FSB.
 • Da nett-tjenesten Telegram nektet å etterkomme krav om å gi fra seg krypteringsnøkler, ble opp til 18 millioner IP-adresser låst i en av de største aksjonene noensinne.

Resultatet er at både Google og Apple etterkommer kravene fra FSB om å stoppe kryptert trafikk fra Telegram. 8 millioner IP-adresser var fortsatt stengt i Russland da Putin åpnet fotballfesten til over 100 milliarder kroner.

42 ettersøkte personer er pågrepet på metroen i Moskva siste måned før VM ved hjelp av automatisk ansiktsgjenkjennelse og videoovervåking, ifølge russisk politi.

Fotballovervåking uten sidestykke

– Arbeidet for å ivareta sikkerheten er unikt, sa FIFA-sjef Gianni Infantino da han besøkte Putin i Sotsji.

– Tro meg, sikkerhetstiltakene vi gjennomfører, er uten sidestykke sa VMs sikkerhetssjef Aleksej Lavrisjtsjev til BBC.

– Enhver som reiser til VM i Russland må være klare over cyberrisikoen, advarte direktøren for amerikansk kontraetterretning i en uttalelse før VM.

Sikkerhetstjenestene i en rekke land har advart om at alle som tar sjansen på å medbringe mobiltelefoner, laptop eller annet elektronisk utstyr til Russland, må regne med at personlige data vil havne hos russiske sikkerhetsmyndigheter.

Les mer om

 1. Fotball-VM
 2. Russland
 3. Moskva
 4. Personvern