Sjefen innfører shorts-forbud på jobb: – Vi er ikke på en campingplass

Det slår ikke feil: Når dagene blir lysere, lyser det også av hvite legger på arbeidsplasser rundt om. Men i Danmark har en sjef fått nok.

Den danske redaktøren krever « normal semi-konservatisme i garderobevalget». Antrekk som dette faller langt utenfor.

Er det greit å gå i kortbukser på jobb? Dette akk så uvesentlige spørsmålet utløser heftig debatt rundt lunsjbord og kaffeautomater år etter år.

Kleskoden i norsk arbeidsliv er allerede blant de mest uformelle som finnes, i hvert fall blant de rike OECD-landene. Det har eksperter på stil og normer i arbeidslivet lagt stor vekt på i flere tidligere Aftenposten-artikler om hvordan vi kler oss på jobben.

Les også

Derfor er bankmannen misunnelig på designeren: – Det hadde vært deilig å gå i shorts av og til

– Ikke en campingplass

Nå koker debatten også i Danmark, for sjefredaktøren i Jyllands-Posten sendte nylig ut en e-post til alle ansatte i avisen der han gjør kort prosess med korte bukser: «Vi er på en arbeidsplass – ikke på en campingplass», skriver Jacob Nybroe (53) i meldingen som nå går sin seiersgang i danske medier.

Sjefredaktøren sier selv at han er «super-gammeldags», men innfører like fullt påbud om «lange benklær» for alle mannlige ansatte. Redaksjonens kvinner kan i stedet iføre seg knelange kjoler – men altså ikke noe kortere enn det.

Dette er e-posten som gikk ut til Jyllands-Postens medarbeidere:

«Kjære alle,

En delikat sak:
Sommeren er på vei – og dermed også en helt forståelig dragning mot lette gevanter. Men jeg er gammeldags når det gjelder dette. Vi er på en arbeidsplass – ikke på en campingplass. Det handler om respekt – selvsagt for kilder, kunder og andre eksterne gjester – men også for hverandre.

Jeg vil derfor be om normal semi-konservatisme i garderobevalget. Det betyr lange benklær for menn (og også for kvinner). Kvinner kan i stedet velge å kle seg i knelange kjoler, men ikke miniskjørt og hotpants.

Jeg avstår fra videre anvisninger om tanktops, helsetrøyer, stroppløshet og definisjonen av knelengder. I stedet håper jeg at dere vil bruke sunn fornuft.

Jeg er sikker på at det vil være delte meninger om dette. Derfor er dette å anse som en formaning fra hjørnekontoret.

Beste hilsener,
Jacob Nybroe»

Og reaksjonene har ikke latt vente på seg:

– Én mente at jeg forbrøt meg mot menneskerettighetene, og at forbudet strider mot ansattes personlige frihet. En del andre har sagt at de synes det er «dejligt», sier Nybroe til sin egen avis.

– Jeg ber ikke folk om å stille i kjole og hvitt. Jeg ber dem om å bruke sin sunne fornuft, og ta på klær som gjør at de kan møte alle slags mennesker.

Nybroes ultimatum strider faktisk mot en avgjørelse fra det danske Likestillingstilsynet, som i 2012 ga en mannlig psykolog medhold i at han ikke kunne nektes å gå i kortbukser på jobb.

Det er uvisst om sjefredaktør Nybroe er kjent med den avgjørelsen, men han lover i alle fall at avisen vil skaffe til veie flere vifter hvis det skulle bli uutholdelig hett i Jyllands-Postens kontorer.

– Jeg forstår at det er deilig å gå i shorts. Det synes jeg selv også. Men når jeg er på jobb, har jeg på meg noe annet, sier Nybroe.

Er det greit å gå med shorts på jobb i Norge? Dette svarer sjefene