Verden

Et kjærestepar kysset utenfor en kafé, indisk moralpoliti raserte utestedet

Hendelsen startet protestkampanjen «Kiss of Love».

De indiske kvinnene tok utfordringen, og viste kjærlighet offentlig under «Kiss of Love»-kampanjens demonstrasjon søndag. FOTO: PRESS TRUST OF INDIA/AP/NTB SCANPIX

 • Reidun J. Samuelsen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Hva er galt med å vise kjærlighet, står det på Facebook-siden til «Kiss of Love»-kampanjen. Et kyss på åpen gate er en ufarlig gest i de fleste land, men i India er det forbudt å vise følelser offentlig.

Det ble tydelig da en lokal TV-stasjon for et par uker siden viste et ungt par som kysset utenfor en kafé i Kerala. Hærverket som fulgte, vekket en motbevegelse, og sist søndag arrangerte de såkalte fritenkerne bak kyssekampanjen en demonstrasjon i Kochi, sør i India.

Hensikten var å kysse offentlig, og det store flertallet av dem som møtte opp, var der kun for å se på.

Politiet var raskt til stede for å taue inn parene som knapt rakk å kysse hverandre. Ifølge avisen The New Indian Express er det nå åpnet sak mot rundt 100 av demonstrantene.

— Moralpolitiet står sterkt

Det var ungdom fra det konservative regjeringspartiet BJP som sto bak hærverket på kafeen i Kerala.

Partiet BJP vant en overlegen seier ved valget i mai, og i konservative, religiøse miljøer håper man regjeringsskiftet kan gi dem drahjelp.

— Moralpolitiet har lenge stått sterkt i India. Denne kampanjen viser at det også er mange som nå har lyst til å utfordre det puritanske lovverket, sier Francesca Refsum Jensenius, som er seniorforsker ved NUPI.

Facebook-siden til Kiss of Love brukes til å varsle demonstrasjoner. Facebook skjermbilde

Endret skolebøkene

I mai ble BJPs Narendra Modi Indias nye statsminister. Modi har vært et aktivt medlem av den konservative, hindunasjonalistiske bevegelsen RSS og er fremdeles nært knyttet til den. Ledelsen i RSS har hatt klare forventninger til en politisk omdreining i deres retning, men foreløpig er de blitt skuffet. Modi har holdt fast ved fanesaker som utvikling, mindre korrupsjon og fornyet økonomisk vekst i India.

— Forrige gang BJP satt med makten, ble skolebøkene endret i retning av å glorifisere hinduhistorien. En kan ikke utelukke at slike endringer vil komme utover i perioden, sier Refsum Jensenius.

Voldtektsbølgen

Konservative BJP har et klart flertall i nasjonalforsamlingen, og det har fått kritikere til å frykte for religiøse minoriteter i India. Men i kampen mot «Kiss-of-Love»-kampanjen har muslimer og hinduer stått sammen mot umoralen.

— Det siste året har mediene skrevet om flere profilerte voldtektsskandaler i India. Det er vanskelig å si om det er flere voldtekter i India nå enn tidligere, men det kan virke som om volden er blitt mer brutal. Mye tyder på at dette er en motreaksjon på at indiske kvinner ønsker mer frihet enn det de har hatt tradisjonelt og har begynt å ta mer plass i offentlige rom. Jeg tror både dette og demonstrasjonene i Kerala, er uttrykk for konflikten mellom de som ønsker et mer liberalt samfunn med mindre moralpoliti, og mer konservative krefter som føler seg truet av disse samfunnsendringene, sier Francesca Refsum Jensenius.

Over 90.000 mennesker har så langt trykket «like» på kyssekampanjens Facebook-side.

@reidunsam

 • Les også:
 1. Les også

  Historien om tre indiske jenter som ble gjengvoldtatt - og om hva som skjedde etterpå

Konservative ble Narendra Modi Indias nye statsminister i våres. AMIT DAVE

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Her bryter to kvinner en eldgammel hindu-tradisjon. Det har kastet India ut i politisk kaos.

 2. VERDEN

  India: Siste runde i verdens største valg

 3. VERDEN

  Brakseier for Modi i India

 4. VERDEN

  Han lovet å skape 10 millioner jobber i året. Nye tall viser at han kan ha gjort det motsatte.

 5. VERDEN

  900 millioner velgere, én million lokaler og to statsministerkandidater. Slik blir verdens største valg.

 6. VERDEN

  Han ble gjenvalgt på å styrke landets økonomi og industri. På bekostning av miljøet, mener forskere.