Verden

Sveitsisk bonde kjemper for at husdyr får beholde horn

I Sveits har ni av ti kuer ikke lenger horn.

Moutier (NTB-DPA): En 64 år gammel bonde i Sveits kjemper for at landets husdyr skal få beholde hornene. Nå ser det ut av kampen blir kronet med seier.

  • Ntb

Ifølge den sveitsiske dyrevernsorganisasjonen STS har ni av ti kuer i Sveits ikke lenger horn, og for geitene er ikke situasjonen noe særlig bedre. I en rekke europeiske land blir husdyras horn fjernet for at de ikke skal skade hverandre når de står stuet sammen.

– For å oppnå dette blir de fratatt sin verdighet og de risikerer å lide langsiktige fantomsmerter, sier fjellbonden Armin Capaul (64) som har gård sør for Basel.

De siste fem årene har han sammen med en håndfull hjelpere samlet inn rundt 120.000 underskrifter – 20.000 flere enn det som er nødvendig etter sveitsiske regler til et såkalt «folkeinitiativ».

Sveitsiske medier kaller det et «direkte demokrati-mirakel», etter først å ha avskrevet Capaul som en skrulling.

Datoen for avstemning er ennå ikke fastsatt, men det er nå klart at de sveitsiske velgerne skal avgjøre om kyr og geiter skal få beholde sine horn – eller for å være mer nøyaktig, om staten bør betale et tilskudd til bønder som avstår fra praksisen med å fjerne hornene.

– Vi tar ikke sikte på noe forbud, sier Capaul som driver gården sin med familien i rundt tusen meters høyde ved byen Moutier i Jurafjellene. (©NTB)

Les mer om

  1. Sveits