Verden

Sinte pårørende krever mer og bedre informasjon

BEIJING (Aftenposten): - Vi vil vite sannheten om det som skjedde, straks! krever slektninger av passasjerer som er savnet etter at det malaysiske flyet forsvant.

 • Jørgen Lohne
  Aftenpostens korrespondent i Asia

Det er til dels sint og opphisset stemning blant de 100 til 200 fortvilte pårørende som er samlet i et møterom på Lido hotell i Beijing, cirka 20 minutters kjøring fra flyplassen der det savnede malaysiske passasjerflyet skulle ha landet lørdag morgen, lokal tid.

Jørgen Lohne, Aftenpostens korrespondent i Asia. Signe Dons

Flyet fra Kuala Lumpur var på vei til Beijing da det forsvant fra radaren. Det antas å ha styrtet utenfor kysten av det sørlige Vietnam. Bak lukkede dører oppfordrer en mann de øvrige om å signere en petisjon , et klagebrev til myndighetene, som han har utformet. Initiativtageren, som ikke vil oppgi navn, opplyser at hans mor er en av de 227 passasjerene som er savnet.

Uvisshet

En av dem som vil signere, er Zhang, en mann i 60-årene fra Beijing som ser sliten og bekymret ut. Han venter på informasjon om sin niese og hennes mann.

Moren hans var blant passasjerene på det forsvunne flyet. Nå samler han underskrifter til et klagebrev til myndighetene. Aftenpostens stringer

— Det aller verste er at vi ikke får vite hva som skjedde, sier han.Malaysiske myndigheter har i natt norsk tid holdt flere pressekonferanser, men de kan ikke gi svar på hva som har skjedd med flight MH370.

Flere internasjonale nyhetsbyråer melder at to personer som kjøpte billetter til det savnede flyet med falske pass, skal ha kjøpt billettene sammen.

Disse personene hadde billetter videre fra Beijing til Europa. Dermed måtte de ikke søke om kinesiske visa, som betyr ytterligere kontroller av identitet, skriver Reuters.

 • LES OGSÅ: Hva har skjedd med flyet?
  De pårørende anklager flyselskapetMalaysia Airlines for å dekke over sannheten og er også svært misfornøyd med det kinesiske utenriksdepartementets håndtering av saken. De stiller tre skriftlige krav:

- Vi vil vite sannheten om det som skjedde, nå, i ettermiddag!

afp000682763-gMm9GbrhSC.jpg Jørgen Lohne

— Tjenestemenn fra kinesisk UD må ta direkte kontakt med oss pårørende.- Utenriksdepartementet må koordinere arbeidet med å innhente de pårørendes oppfatninger og krav og fremføre disse overfor malaysiske myndigheter.

Zhangs fetter, som ikke vil oppgi sitt navn, sier:

— Jeg vil gjerne bli fortalt hva som skjedde, nå med en gang, for å få slutt på torturen. På den andre side har jeg fortsatt et håp om at flyet er blitt kapret, sier han, desperat, uten å gå i detalj om hvordan han konkret ser for seg at dette eventuelt kunne ha skjedd, og i så fall hvor Boeing 777-maskinen og de 239 om bord nå kan befinne seg.

Små døtre

De to opplyser at Zhangs niese er født i Kina i 1977 og at hun var på hjemvei fra feriereise sammen med sin mann, født i India i 1971. Paret er canadiske statsborgere og har to døtre, syv og åtte år gamle.

- Heldigvis var jentene ikke med på reisen, sier Zhang.

— Jeg har fortsatt ikke fortalt dem hva som er skjedd. Hvordan skulle jeg kunne det? Jeg vet det jo ikke selv.

Se video fra området der flyet forsvant:

Nettgruppe

I tillegg til klagebrevet, organiserer de pårørende en gruppe på internett-forumet WeChat for å utveksle informasjon og diskutere sine krav. 100 var i ettermiddag kinesisk tid påmeldt, og initiativtagerne ber flere melde seg på.

 • LES OGSÅ: Kan ha vært verste flyulykke siden 2003
  En av direktørene i i Malaysian Airlines, Dr. Hugh Dunleavy griper mikrofonen i møterommet og garanterer de pårørende at de vil få visum til Malaysia hvis de ønsker det. Selskapet har klarert saken med kinesiske og malaysiske myndigheter og forplikter seg også til sørge for flytransport for fem familiemedlemmer for hver av de savnede, ifølge direktøren.

Flere av de pårørende gir straks uttrykk for at de ønsker å reise til Kuala Lumpur, der deres kjære siste gang ble sett i live.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Norsk spesialskip gjør nytt forsøk på å finne forsvunnet fly

 2. NORGE

  I 2014 forsvant flyet med 239 mennesker ombord. Snart avsluttes letingen.

 3. VERDEN

  Utelukker ikke at det forsvunne MH370-flyet ble kontrollert utenfra

 4. VERDEN

  Etter nesten tre år leting er gåten like stor. Her er tallene bak letingen etter mysterieflyet.

 5. A-MAGASINET

  «På flyet nå», skrev Karoline. Så ble det stille.

 6. A-MAGASINET

  Den greske kirkegården er overfylt av druknede migranter. Greske Efi Latsoudi hjelper etterlatte som leter etter sine.