Verden

Sperringene brutt ved Mandelas kiste

Flere hundre mennesker brøt seg lørdag ettermiddag gjennom politisperringene utenfor bygningen med Nelson Mandelas kiste, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Fredag var den siste av de tre dagene da folk hadde mulighet til å vise Mandela den siste ære på denne måten.

Gruppen med sørgende sørafrikanerne tok seg fordi forbi politivaktene da de fikk beskjed om at de ikke ville bli sluppet inn.

De skal ikke ha klart å trenge seg inn til kisten.

– Politiet sa at vi skulle stille oss i kø, men det ville ikke folk. Så begynte de å presse, forteller 27 år gamle Gilbert Setshedi, som ble vitne til hendelsen, til AFP, skriver NTB.

Folkemengden løp mot Union Buildings, som er regjeringskvartalet i Sør-Afrikas hovedstad Pretoria. Der har Nelson Mandela ligget på likstrå siden onsdag, skriver NTB.

Titusener av mennesker sto fortsatt i kø for å se Mandela før gravferden, som skal holdes søndag i Qunu, landsbyen som frigjøringshelten stammer fra.

Mange hadde stått timevis i kø da dørene ble lukket i Pretoria fredag ettermiddag.

100.000 mennesker fikk sett den åpne kisten, ifølge den sørafrikanske regjeringen, skriver NTB.

«Tredje dag ble avsluttet med 50.000 besøkende som hedret vårt nasjonalikon og vårt lands første demokratisk valgte president», het det i en kunngjøring fra regjeringen.

Politiet forsøker å stanse de sørgende fra å bryte sperringene utenfor Union House, der Mandela ligger på lit de parade den tredje og siste dagen.
En politimann griper mot pistolen sin da folk kommer løpende.