Klar for millionfest på presidentens bursdag

Robert Mugabe nekter å snakke om sin etterfølger.

President Robert Mugabe på begravelsen til sin søster i januar. Da gikk ryktene om at presidenten var alvorlig syk.

Da han fylte 89 år i fjor ble det trykket egne gullmynter. Mugabes bursdagskake veide 89 kilo. Nå er det satt av seks millioner kroner for å feire presidenten, med storstilt feiring på et stadion i byen Marondera søndag.

— Vi feirer livet til en veldig spesiell person, på en veldig spesiell anledning, sier Absalom Sihosana, sekretær i regjeringspartiet Zanu-PF til britiske Guardian.

Å feire 90 år er slett ikke noe som vanlige folk kan regne med å oppleve i et land med en forventet levealder på 54 år. Mugabe selv later til å tro at han har høyere makter på sin side.

— Jeg vet ikke hvordan jeg har levd så lenge. Alt er i Guds hender, sier han.

Les også:

Les også

Advarer mot sultfare i Zimbabwe

— Svært upassende

Mens Robert Mugabe reiser til Singapore for rådyre øyeoperasjoner, har det offentlige helsevesenet i Zimbabwe kollapset. Mugabe har styrt landet fra å være Afrikas matkammer, til å bli fullstendig avhengig av forsyninger utenfra.

For fem år siden ble landet rammet av hyperinflasjon, som gjorde det umulig for mange zimbabwere å kjøpe dagligvarer. Nå er det ventet at økonomien står overfor en ny knekk, med økende arbeidsledighet. Igjen står det lange køer utenfor landets banker.

Flere kritikere mener bursdagsfeiringen blir smakløs.

— Det vil være svært upassende for en statsleder å ha en slik storslått og dyr feiring, sier Dewas Navhinga, som jobber med Zimbabwe i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.

— Dette handler om en kult av heltedyrkelse, sier han.

Maktkamp kan være i gang

Internasjonalt er Robert Mugabe forhatt, men få tror på en umiddelbar bedring etter at Mugabe er borte. Selv har han nektet å diskutere hvem som skal etterfølge ham, men analytikere mener maktkampen allerede er i dag.

Flere korrupsjonsskandaler omtalt i statskontrollert presse kan tyde på at ulike faksjoner innenfor regjeringspartiet posisjonerer seg.

Vise-president Joice Mujuru står nærmest Mugabe på rangstigen. Justisminister Emmerson Mnangagwa har imidlertid støtte i militære kretser, skriver Bloomberg. De har begge sittet i Mugabes regjering siden 1980.

— Det virker som om disse korrupsjonsskandalene er forbundet med en maktkamp mellom ulike faksjoner i Zanu-PF, sier Mike Davies, analytiker ved Kigoda Consulting til Bloomberg.

Svaret på hvem som tar over vil man trolig ikke får før Mugabe er begravet. Akkurat nå er det bursdagsfest som står på programmet. Og er Mugabe heldig, får han med seg en ny, storstilt feiring 1. mars. Da gifter nemlig datteren Bona seg.

Les også: