Verden

Hele verden vil hjelpe til med å redde fotballaget i Thailand

Dykkere, geologer, soldater og lokale frivillige. Engasjementet er voldsomt og viljen enorm til å hjelpe de 12 guttene som sitter innesperret.

Noen andre av de frivillige gir massasje til bekymrede pårørende i nærheten av grotten. Foto: Soe Zeya Tun, Reuters/NTB scanpix

  • Tarjei Kramviken

De jobber alle med å få ut de 12 guttene og deres 25 år gamle trener fra Tham Luang-grotten nord i Thailand.

Australiere, briter, amerikanere, kinesere, dansker, tyskere, finner og folk fra nabolandet Myanmar er blant dem som nå gjør det de kan.

Noen er med på det farlige dykkearbeidet, noen lager mat og andre holder pressen på avstand, skriver den thailandske avisen Khao Sod.

Fredag koblet også den styrtrike Tesla-gründeren Elon Musk seg på:

«SpaceX- og Boring Co-ingeniører drar til Thailand i morgen for å se om vi kan bistå myndighetene», skriver Musk på Twitter.

Tesla- og SpaceX-gründer Elon Musk. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Vil lage lufttunnel

Musks romfarts- og tunnelselskaper har, ifølge Musk, «avanserte bakkegjennomtrengende radarer» som kan komme godt med om man vil grave seg inn i grotten.

Han sier at de også har teknologi som kan «lage en lufttunnel under vann», som guttene kan krype gjennom.

«Kanskje dette er verdt å prøve: å legge inn et nylonrør på 1 meter gjennom hele grottenettverket og blåse det opp som et hoppeslott. Det bør skape en lufttunnel under vann mot grottetaket», skriver han med henvisning til den trangeste passasjen i grottegangen.

Foto: Anne Gjertsen

Kreative forslag

Musks høyttenkning er ett av mange eksempler på kreative løsninger som er blitt presentert de siste dagene. Den engelskspråklige, thailandske avisen Bangkok Post skriver at den har fått inn forslag fra hele verden.

Et av de mange forslagene er fra en amerikansk ingeniør som foreslår å lage et stålrør gjennom partiene der det er vann og bruke tau og et rullebrett til å dra barna gjennom røret.

  • Mens det strømmer på med mer eller mindre realistiske forslag, vurderes det i hovedsak fire alternativer: Les om dem i denne saken.

Også Aftenposten har mottatt forslag på hvordan en redningsaksjon kan gjennomføres. Det viser at folk over hele verden engasjerer seg i redningsdramaet i Thailand.

To australske dykkere sammen med to frivillige thailandske damer. Foto: Soe Zeya Tun, Reuters/NTB scanpix

Kinesere, burmesere og amerikanere side om side

Fredag omkom en av redningsdykkerne, en tidligere thailands marinejeger, under arbeidet. Det kom også andre dårlige nyheter om at regn gjør redningsarbeidet vanskeligere. Men folk sier at det likevel er en positiv stemning.

– En ting jeg har merket meg med stemningen her i leiren, er at vi alle er som en familie. Vi jobber sammen, og jeg har aldri merket at noen er demotiverte. Faktisk kjenner jeg en håpefull følelse, sier kaptein Jessica Tait i det amerikanske luftforsvaret til avisen The Guardian. USA har sendt rundt 30 offiserer og soldater til området.

De bidrar i et lag av dykkere, sanitetsfolk, redningsmenn, overlevelsesspesialister og andre som kom til Thailand i forrige uke, etter at myndighetene ba om hjelp.

Britene Robert Charles Harper og John Volanthen er to av verdens mest erfarne grottedykkere. De har reist til Thailand for å bistå de thailandske redningsmannskapene. Foto: Soe Zeya Tun, Reuters/NTB scanpix

Et britisk grotteredningslag har hatt en svært sentral rolle i arbeidet, og det var britiske dykkere som først klarte å finne de savnede barna og treneren i grotten.

Mediesirkus og frivillige skaper noen problemer

Den thailandske marinens jegerkommando styrer og koordinerer operasjonen. Soldater derfra gjennomfører mange av de farligste oppdragene.

– Vi takker ja til alle som kan hjelpe eller har kunnskap, teknologi eller utstyr, sier Chiang Rai-guvernør Narongsak Osottanakorn til nyhetsbyrået Reuters.

De mange frivillige og pressefolkene har også skapt noen problemer. Guvernøren måtte nylig omdisponere redningsmannskaper for å hjelpe en gruppe som hadde satt seg fast i en fjellside.

Thailandske soldater og redningspersonell tar de tyngste løftene under redningsarbeidet. Foto: Reuters

Major Buncha Duriyaphan, som leder de militære styrkene, forteller at noen «velmenende mennesker» hadde hindret redningsarbeidet.

– I går kveld gravde noen grøfter for å drenere vann, men det endte med at de ledet vannet tilbake i grotten, sa han torsdag.

Frivillige lager mat

Flere enn 3000 lokale og utlendinger har meldt seg som frivillige, opplyser Yossakorn Suksa-ard, en av de ansvarlige for redningsaksjonen, til avisen Khao Sod.

Thailands statsminister Prayut Chan-o-cha hjalp til med å fritere et egg da han hilste på noen av de mange frivillige i forrige uke. Foto: Soe Zeya Tun, Reuters/NTB scanpix

Utenfor grotteinngangen har en rekke lokale frivillige kommet til for å bistå som best de kan.

– Jeg er her fordi jeg elsker å hjelpe til og elsker å lage mat, sier Wisalaya, en lokal kvinne i 50-årene, til The Guardian.

Hun er en av mange som har kommet til for å sette opp provisoriske kjøkken og lage mat til redningsfolkene.

Reiste fra Europa

Nick Vollmar, en tysk ambulansesjåfør, sier at han reiste til Thailand fordi en lokal gruppe ba ham om hjelp. Han reiste sammen med en finsk grottedykker for å slutte seg til redningsarbeidet.

Tyskeren Nick Vollmar er grottedykker og ambulansesjåfør. Foto: Panu Wongcha-um, Reuters/NTB scanpix

– Jeg er far selv, en av sønnene mine er 12 og den andre 16, så jeg kunne kjenne på smerten, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

– Det er flott å se alt dette samarbeidet. Om vi hadde samarbeidet globalt som dette på alle områder, ville alle problemer bli løst, sier han.

Les mer om

  1. Elon Musk