Prins William kalte Palestina et land

Prins William var på litt tynn is da han omtalte Palestina som et land i et møte med palestinernes president Mahmoud Abbas i Ramallah.

Prins William møtte palestinernes president Mahmoud Abbas i Ramallah under sin rundtur i Midtøsten.

Den britiske prinsen besøkte onsdag den okkuperte Vestbredden som ledd i en rundreise til Jordan, Israel og Palestina.

– Jeg er svært glad for at våre to land samarbeider så nært og har lyktes med utdanning og bistandsarbeid tidligere, sa William og kom dermed litt på kant med det komplekse diplomatiske språket som vanligvis brukes i forbindelse med konflikten mellom Israel og palestinerne.

Det som fremstår som en liten forsnakkelse, vil uten tvil skape irritasjon i regjeringskretser i Israel, der enkelte regjeringsmedlemmer går så langt som å mene at Vestbredden burde innlemmes i Israel.

Prins William i samtale med en palestinsk student under et besøk i en skole som drives av FNs organisasjon for palestinske flyktninger UNWRA på den okkuperte Vestbredden.
Les også

Hvert steg han tar under det upolitiske statsbesøket, blir fingransket for politisk mening

Stille fra kongehuset

Det internasjonale samfunnet unngår normalt å omtale de palestinske områdene som et land eller en stat, til tross for at det er internasjonal støtte til Palestina som en fremtidig stat i en tostatsløsning. Selv om Palestina har observatørstatus i FN, er Palestina ikke anerkjent som et medlemsland.

Likud-partiet til Israels statsminister Benjamin Netanyahu avviser palestinsk uavhengighet og støtter den omstridte byggingen av jødiske bosetninger på den okkuperte Vestbredden.

Hverken det britiske utenriksdepartementet eller kongehuset har kommentert om prinsens talemåte var en forsnakkelse eller ikke.

Historisk besøk

Reisen er den første et medlem av det britiske kongehuset gjør til både Israel og Palestina. Den finner sted på et særlig sensitivt tidspunkt, kort etter at USAs president Donald Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

Palestinerne er svært positive til besøket, som de håper kan gi dem et løft mens de baler med Trump-administrasjonen, mens israelerne ser på prinsens visitt i Palestina med stor mistenksomhet.

I Ramallah besøkte William onsdag en flyktningleir der han fikk se en skole og en klinikk som drives av UNRWA, FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger.