Livstidsdømt tyrkisk journalist løslatt fra fengsel

ISTANBUL (Aftenposten): En tyrkisk domstol bestemte onsdag at journalisten Mehmet Altan måtte løslates fra fengsel.

Journalisten Mehmet Altan blir intervjuet etter at han onsdag ble sluppet ut av fengsel. Han ble arrestert i september 2016.

Mehmet Altan ble onsdag kveld løslatt, etter at en regional domstol beordret ham løslatt. Det skjedde fire måneder etter at han ble dømt til livstids fengsel for angivelig å ha bidratt til det mislykkede kuppforsøket den 15. juli 2016, melder Reuters.

Mehmet Altan ble dømt sammen med sin bror Ahmet, som er kommentator og forfatter, Nazli Ilicak, som er programleder på TV og tre andre journalister.

Han ble arrestert i den 10. september 2016 og har altså sittet fengslet i nesten ett år og ti måneder.

Brødrene Mehmet og Ahmet Altan deltok i et TV-program med programleder Nazil Ilicak den 14. juli 2016. De diskuterte muligheten for et militærkupp. Det ble de dømt til livstids fengsel for.

Diskuterte muligheten for et kupp dagen før kuppforsøket

Bakgrunnen for livstidsdommene mot Altan-brødrene og programleder Ilicak, var at de diskuterte mulighetene for at det kunne komme et kupp mot Erdogan under et TV-program den 14. juli 2016, altså dagen før kuppforsøket.

Tyrkisk påtalemyndighet hevdet dette ikke var noen tilfeldighet. De ble anklaget for å ha «sendt ut signaler til underbevisstheten» om at man måtte styrte det sittende regimet.

Brødrene og programlederen ble anklaget for å ha tilhørt mediedelen av FETÖ, Fethullah Gülens terrornettverk. Dette er navnet som brukes på det angivelige nettverket til Fethullah Gülen, den tyrkiske forfatteren og predikanten som anklages for å ha vært hjernen bak kuppforsøket. Gülen, som er i eksil i USA, benekter dette.

Mehmet Altan er blitt beordret løslatt, men dommen mot ham er ikke blitt opphevet. Broren Ahmet Altan og de andre journalistene ble ikke beordret løslatt.

Ble krevd løslatt av europeisk domstol

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) krevde i mars at Mehmet Altan og en annen journalist, Sahin Alpay, måtte løslates. Den kjennelsen kom fire dager etter at Alpay ble løslatt.

Domstolen mente fengslingene var et alvorlig brudd på menneskerettighetene deres.

Tyrkias grunnlovsdomstol kom i januar i år også til at de to journalistene måtte løslates, men den kjennelsen ble ignorert av de lavere rettsinstansene.

Det skal være denne kjennelsen fra den tyrkiske grunnlovsdomstolen som nå har ført til at Mehmet Altan er blitt beordret løslatt.

Løslatt like etter valget

Løslatelsen kommer bare tre dager etter at president Recep Tayyip Erdogan søndag ble gjenvalgt til Tyrkias president. Det er blitt heftig diskutert om Tyrkia kan oppheve unntakstilstanden som ble innført etter kuppforsøket for nesten to år siden.

Unntakstilstanden har vært fulgt av en periode med omfattende utrenskninger. Over 150.000 mennesker har mistet jobbene sine og myndighetene har arrestert omtrent like mange. Mange tusen er siktet, tiltalt eller dømt etter terrorparagrafer, mistenkt for å ha være en del av Gülen-nettverket. Andre er blitt arrestert, tiltalt eller dømt for tilknytning til den terrorstemplede kurdiske gruppen PKK.

Arrestasjonene har ikke opphørt etter valget. Så sent som onsdag denne uken har påtalemyndigheten begjært 99 personer fengslet, ifølge Anadolu.