Verden

Over 400 palestinere skadet i ny uro på Gazastripen

431 palestinere på Gazastripen ble såret, 98 av dem etter å ha blitt truffet av skudd fra israelske soldater stasjonert på grensa fredag.

Israelske tåregassgranater regner ned over demonstrantene fredag ettermiddag. Foto: MOHAMMED SALEM

 • NTB

Tusenvis av ubevæpnede palestinere samlet seg for sjette fredag på rad nær grensegjerdet for å demonstrere mot israelsk okkupasjon.

Røyken fra brennende bildekk hang tungt over teltleiren som ble satt opp for flere uker siden, for å gjøre det vanskeligere for de israelske soldatene langs grensa å se og sikte mot demonstrantene.

Flere av demonstrantene forsøkte også å sende brennende drager over grensa, for å sette fyr på tørre åkre på israelsk side, men de lyktes ikke med dette.

Palestinske helsearbeidere opplyser at 431 demonstranter ble behandlet for skader fredag, 98 av dem etter å ha blitt truffet av skarpe skudd og gummikledde stålkuler, de øvrige etter å ha pustet inn tåregass.

Palestinske ungdommer kaster tåregassgranater tilbake mot den israelske siden av grensesonen. Foto: ADEL HANA / TT NYHETSBYRÅN

Skutt på langt hold

49 palestinere er skutt og drept av israelske skarpskyttere siden protestene begynte 30. mars, de fleste av dem fra flere hundre meters hold.

Rundt 2.000 palestinere er ifølge helsemyndighetene på Gazastripen såret under demonstrasjonene.

Israel har høstet sterkt internasjonal kritikk for å skyte med skarpt mot ubevæpnede demonstranter, og to pressefotografer og flere barn er også blant de drepte.

 • Les også: Israel avviser kritikk for journalistdrap

Både FN, EU og menneskerettsorganisasjoner har krevd uavhengig gransking, noe israelske myndigheter har avvist.

Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman har i stedet tatt til orde for å gi soldatene medalje, og statsminister Benjamin Netanyahu har også rost dem offentlig.

Demonstranter kaster seg på bakken for å unngå tåregassgranter skutt fra israelsk side av grensen. Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / X01833

Blokade

Gazastripen er på størrelse med Hamar kommune og hjem for om lag 2 millioner palestinere. 1,3 millioner av dem er registrert som flyktninger eller etterkommere av palestinere som ble drevet på flukt da staten Israel ble opprettet i 1948.

Området ble okkupert av Israel under seksdagerskrigen i 1967, men i 2005 trakk israelske bosettere og soldatene som voktet dem seg ut av enklaven.

Israel kontrollerer imidlertid luftrommet og kysten utenfor Gazastripen, samt grensa med unntak av Rafah-overgangen til Egypt. FN ser derfor fortsatt på området som okkupert.

Palestinere satte fyr på drager som ble sendt over mot den israelske siden av grenseområdene Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA

Palestinske demonstranter på Gazastripen har demonstrert nær grensen mot Israel hver fredag siden slutten av mars. Israelske soldater har svart med skarpe skudd, og over 2.000 er truffet. Foto: Ap

En skadet demonstrant bæres bort. Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / X01833

Palestinske ungdommer bruker steinslynger mot israelske soldater, som svarer med tåregass og skarpe skudd. Foto: Khalil Hamra / TT NYHETSBYRÅN

 1. Les også

  Israels ambassaderåd sammenligner Hamas med IS-terrorister

 2. Les også

  Hundrevis fulgte palestinsk fotograf til graven. Norske journalister fordømmer drapet.

 3. Les også

  Over 520 palestinere såret i protester mot Israel på Gazastripen

 4. Les også

  Fire palestinere drept og flere skadet av israelske soldater

Les mer om

 1. Israel
 2. Gaza
 3. Konflikt

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Fire palestinere drept og flere skadet av israelske soldater

 2. VERDEN
  Publisert:

  14 år gammel gutt blant de drepte i nye demonstrasjoner på Gazastripen

 3. VERDEN
  Publisert:

  Israelske soldater drepte tre palestinere

 4. VERDEN
  Publisert:

  Israel avviser kritikk for journalistdrap

 5. VERDEN
  Publisert:

  Gaza-myndigheter: Tre drept og flere hundre såret av israelske skudd

 6. VERDEN
  Publisert:

  Israelske styrker drepte over 50 palestinske barn i fjor