Verden

De siste homo-skansene i Vest-Europa står for fall

Det kommer stadig gode homo-nyheter fra Vest-Europa. Men i øst er det verre.

Dette bønnemøtet foran Lagtinget i Torshavn var i slutten av august i fjor rett før valget. Mens arrangørene mente det ikke hadde noe med debatten om homofilt ekteskap å gjøre, mente mange av tilhengerne av homofilt ekteskap at det derimot hadde det, ettersom et slikt møte aldri før hadde blitt arrangert.
  • Arild Færaas

Lagtinget i Torshavn på Færøyene vedtok natt til onsdag med 19 mot 14 stemmer at homofile skal få lov å gifte seg. Riktignok ble det ikke vedtatt at færingene kan få gifte seg i kirken. Men selv om det senere i uken ventes å være en endelig avstemning, skal det mye til for at lovforslaget ikke blir vedtatt.

Tidligere hadde homofile på den delvis selvstendige øygruppen med snaut 50.000 innbyggere heller ingen rettigheter til å inngå partnerskap. Denne nyheten kom få uker etter at Kirkemøtet for noen uker siden vedtok at homofile kan gifte seg i kirken i Norge

– De homofile har vært meget aktive for å få de samme rettigheter som heterofile. De religiøse, som er meget sterke her på Færøyene, mener det er mot Bibelen, så det har skapt stor konflikt, sier redaktør Georg L. Petersen i Dimmalæting til nyhetsbyrået Ritzau.

Om Færøyene implementerer loven kjapt, er det bare i Italia (inkludert Vatikanet), samt i lilleputtstatene Monaco og San Marino hvor det pr. nå ikke er mulighet for homofile å bli partnere eller gifte seg.

Færøyene 2015:
For første gang er åpen homofil valgt inn i parlamentet

Hvorfor har Færøyene vært så sent ute?

Færøyene er mye mindre sekularisert enn resten av Norden. Inntil i fjor høst satt et kristen-konservativ parti i regjering, hvis leder nektet å spise middag med Islands tidligere statsminister Johanna Sigurdardottir og hennes kone som var på besøk, fordi de var lesbiske. Det var heller ingen lov som eksplisitt forbød diskriminering av homofile på Færøyene før 2006.

To andre tegn på at Færøyene er et religiøst land, er at det ikke er selvbestemt abort, og i kirketiden på søndagene spiller radioene stort sett bare kristen musikk.

Italia er det eneste landet i Vest-Europa hvor homofile hverken kan være partnere eller gifte seg. Hvordan ligger det an der?

Der har regjeringen ønsket å innføre en lov, og senatet vedtok i vinter en lov som gir homofile partnerskapsrettigheter. Men homo-tilhengere har protestert fordi loven ikke innebærer adopsjonsrettigheter for homofile. Og det er usikkert hvordan den endelige loven blir etter at hele parlamentet har stemt. Men etter all sannsynlighet vil Italia snart ikke være det siste store landet i Vest-Europa hvor homofile hverken kan gifte seg eller inngå partnerskap.

– Italia er et katolsk land, og tradisjonelt har det vært vanskeligere forhold for lhbt-rettigheter i land hvor religion har stått sterkt. Likestillingssituasjonen mellom kjønn er også ofte en faktor, sier Ingvild Endestad, leder i LLH.

I Øst-Europa er det ingen land hvor du kan gifte deg, og bare en håndfull land som anerkjenner partnerskap. Hvorfor er det så stor forskjell mellom øst og vest?

– I øst har det i hovedsak vært tilbakegang, og det kommer nye lover som begrenser menneskerettighetene til lhbt-personer. Vi ser også en slags symbolsk kald krig mellom tradisjonelle familieverdier på den ene siden og liberale verdier på den andre siden, sier Endestad.

Her kan du lese mer om homorettigheter:

__Kirken sier ja til vigsel for homofile
__

Homo-ekteskap var kontroversielt på Stortinget for bare 13 år siden

Folk samlet seg i Milano i februar under en demonstrasjon til støtte for homorettigheter i Italia.

Finnes det noen rangering som rangerer hvilke land som er mest homovennlige i Europa?

Ja. Rainbow Europe har en rangering hvor Storbritannia kommer på topp, foran Belgia, Portugal og Kroatia. Norge havner på syvende plass. Russland, Aserbajdsjan og Armenia havner på bunn. Rangeringen omfatter også andre parametere enn rettigheter til partnerskap og giftermål.

Aftenposten var på reportasjetur på Færøyene i fjor:

Færøyene kan bli neste selvstendige land i Europa

Færøyene nærmere seg løsrivelse fra Danmark

Historien om da Færøyene nesten gikk forbi Norge på FIFA-rankingen

Les mer om

  1. Færøyene
  2. Homofili