Verden

Bernie Sanders vil kjempe til siste slutt i valgkampen

Nederlaget i New York gjør det nærmest umulig for Bernie Sanders å vinne demokratenes nominasjonsvalg. Om det betyr at han trekker seg? Absolutt ikke.

Bernie Sanders kjempet hardt, men fåfengt, for å vinne newyorkernes gunst. Her driver han valgkamp på Times Square tidligere i april. Men nederlaget i den viktige delstaten gjør ikke at han endrer kurs, sier han.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Bernie Sanders visste at han ville tape nominasjonsvalget i New York. Derfor hadde han ingen store folkemøter etter at valgresultatet var klart. I stedet møtte han et knippe pressefolk på flyplassen hjemme i Burlington, Vermont, der han på alle måter viste at han er sliten og klar for en fridag.

Men bare én.

74-åringen er nemlig ikke utslått, selv om han kanskje er nede for telling i øyeblikket. Både senatoren selv og representanter for kampanjen hans gjorde det raskt klart at de ikke har noen planer om å gi seg.

Selv om nederlaget i New York gjorde at sannsynligheten for en Sanders-seier nå er nærmest ikke-eksisterende.

Det ble tid til både Frank Sinatra og Alicia Keys på Hillarys valgvake i New York tirsdag kveld.

Les også

- Nå er seieren i sikte, fortalte Clinton sine jublende tilhengere.

Håper på et mirakel

Hillary Clinton har foreløpig hanket inn rundt 275 flere delegater enn Sanders. Det betyr at senatoren fra Vermont må vinne med rundt 60 prosent av stemmene i de 19 gjenværende nominasjonsvalgene.

Det kommer trolig ikke til å skje, skal man tro meningsmålingene.

Hvorfor har ikke da Sanders trukket seg fra valgkampen?

På flyplassen natt til onsdag snakket han mye om behovet for å fortsette å spre budskapet sitt om urettferdig fordeling og elitenes makt.

Sanders har nådd frem til millioner av demokratiske velgere med sitt opprop om større økonomisk likhet, spesielt blant unge velgere. Den enorme støtten ser ut til å gjøre det vanskelig for ham å ta fatt på pensjonisttilværelsen.

Hillary Clinton takket tilhengerne på en valgvake på Sheraton-hotellet like ved Times Square i New York natt til onsdag.

Men støtten i folkedypet er ikke stor nok til å slå Clinton på vanlig måte. Derfor håper han på et mirakel på landsmøtet i Philadelphia i juli.

Hans kampanjeleder Jeff Weaver forklarte i et oppsiktsvekkende intervju på TV-kanalen MSNBC sent tirsdag kveld at Sanders ikke kommer til å gi seg før landsmøtet, selv om Clinton skulle ha flere delegater enn ham med seg til Philadelphia.

Kommentator Frank Rossavik mener at valgkampen snart vil bestå av to kandidater: Donald Trump og Hillary Clinton.

Les også

Festen kan snart være over, skriver Rossavik i denne kommentaren.

Kampanjeleder tror eliten vil svikte Clinton

Redningen, håper Sanders-kampanjen, vil komme i form av de såkalte superdelegatene. Disse delegatene — 719 i tallet - er folkevalgte toppfolk og andre medlemmer av eliten i Det demokratiske partiet.

Foreløpig har minst 502 av dem erklært at de støtter Clinton, men Weaver mener – uten å basere seg på noe empirisk grunnlag – at de kan komme til å forandre mening.

— Dette nominasjonsvalget kommer til å bli avgjort av superdelegatene, sa Weaver.

Han mener at Sanders gjør det bedre enn Clinton i målinger opp mot republikanerne og tror derfor at superdelegatene vil hoppe over gjerdet fordi de mener at Sanders vil gi partiet en større mulighet til å vinne presidentvalget i november.

George Clooney er en av Hillarys viktige støttespillere. Men det koster mye penger å få sitte ved samme bord som filmstjernen:

Les også

George Clooneys smil er verdt millioner i den amerikanske valgkampen

Demokratenes identitetskrise

Det er foreløpig ingenting som tyder på at Sanders-kampanjens drøm vil bli virkelighet. 74-åringen støttes av én senator og åtte representanter i Kongressen. Hillary Clinton har med seg omtrent samtlige av de andre folkevalgte demokratene.

Dersom Sanders velger å forbli i valgkampen helt frem til juli, vil det sette søkelyset på partiets stadig større identitetskrise, der unge velgere ligger synlig lenger til venstre enn den etablerte eliten.

Det vil gjøre det vanskeligere for Clinton, som akkurat nå er nærmest garantert å vinne nominasjonen, å fokusere på valget i november.

Det vil være skadelig for partiet på kort sikt, men det kan bidra til en nødvendig diskusjon om hvilken vei USA skal ta i tiårene fremover.

Twitter: @ronneberg

Facebook.com/usakris

Les mer om

  1. USA-valget 2016