Verden

Singapore forbyr 737 MAX i luftrommet sitt – USA avventer

Stadig flere land og flyselskaper setter den ulykkesrammede flytypen Boeing 737 MAX 8 på bakken, men amerikanske luftfartsmyndigheter avventer.

Dette MAX 8-flyet vil forbli på bakken i Changi International Airport i Singapore. Landet iverksetter midlertidig forbud mot bruk av 737 MAX-flyene. Wong Maye-E, AP / NTB scanpix

 • NTB

Singapores luftfartsmyndigheter besluttet tirsdag å forby alle Boeing 737 MAX-fly i luftrommet sitt. Forbudet vil tre i kraft klokken 14 lokal tid.

Søndag døde 157 passasjerer og besetningsmedlemmer da Ethiopian Airlines' rutefly Boeing 737 MAX 8 til Nairobi styrtet bare minutter etter avgang. I oktober i fjor døde 189 mennesker da samme type fly operert av Lion Air styrtet i Indonesia. Også dette var et 737 MAX 8-fly.

Drastiske grep

Både Kina, Sør-Korea, Indonesia og Etiopia har besluttet å sette sine MAX 8-fly på bakken, men grepene i Singapore er enda mer drastiske. Forbudet gjelder mot alle varianter av 737 MAX, og ikke bare MAX 8. I tillegg rammer forbudet alle verdens 737 MAX-fly som skal inn eller ut av landet – ikke bare singaporske fly.

Hjelpeorganisasjoner og FN er i sorg etter flyulykken i Etiopia. Mange av de døde var bistandsarbeidere, blant dem norske Karoline Aadland. Mulugeta Ayene, AP / NTB scanpix

Blant flyselskapene som har besluttet å sette sine MAX 8-fly på bakken, er brasilianske Gol Airlines, Aeromexico, Ethiopian Airlines, karibiske Cayman Airways, sørafrikanske Comair og marokkanske Royal Air.

Tilsammen er det levert 350 MAX 8-fly til flyselskaper verden rundt, inkludert Norwegian, og Boeing har over 5.000 bestillinger.

USA avventer

Presset mot den amerikanske flyleverandøren Boeing er økende. De har sendt egne eksperter for å bistå i granskningen i Etiopia.

– Etterforskningen er i en tidlig fase, men basert på det vi vet akkurat nå, har vi ingen grunn til å gi ut nye retningslinjer for våre operatører, sier selskapet i en uttalelse.

Samtidig er amerikanske myndigheter avventende. Utsendinger fra USAs luftfartsmyndighet FAA ankom mandag åstedet for ulykken. I en uttalelse mandag sa FAA at de konkrete kravene trolig vil komme senest i april. De vil blant annet kreve endringer i datasystemene i MAX 8-flyet.

Endringene vil blant annet måtte gjøres i programvare som skal hindre at flyene steiler, og i manøvreringssystemene.

Senator med krav

FAA krever imidlertid ikke at flyene settes på bakken i denne omgang. Den demokratiske senatoren Dianne Feinstein krever at luftfartsmyndigheten snur.

– Frem til ulykkesårsaken er avdekket og det er klart at lignende fare ikke finnes i amerikanske innenriksfly, mener jeg at alle Boeing 737 MAX 8 må settes på bakken, skriver Feinstein i et brev til FAA, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Boeing 737
 2. Flyulykker
 3. Etiopia

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Boeing oppdaterer programvaren på MAX-flyene

 2. VERDEN

  Norwegian setter alle sine 737 MAX 8-fly på bakken. Hit har de fløyet den siste uken.

 3. VERDEN

  Piloter: Problemer med to amerikanske 737 MAX 8-fly

 4. VERDEN

  Boeing 737 MAX 8-fly måtte nødlande i USA

 5. VERDEN

  Flyselskap forventer å fly Boeing 737 MAX igjen i januar

 6. VERDEN

  Etiopia varsler havarirapport i løpet av uken