Verden

Tyrkia bombet i natt IS i Syria for første gang

251 mennesker ble arrestert i løpet av natten, samtidig som tyrkiske bombefly aksjonerte i Syria.

Torsdag ble det bestemt at amerikanske fly nå har muligheten til å benytte seg av tyrkiske basestasjoner på grensen til Syria, i kampen mot IS. Foto: Scanpix

 • Kamilla Amundsen Willix

Regjeringen opplyser at 250 personer er pågrepet i en landsomfattende aksjon mot mistenkte IS-medlemmer og militante kurdere, melder Reuters.

Flere av de mistenkte skal ha bånd til den militante fløyen til det kurdiske arbeiderpartiet PKK og radikale venstregrupperinger som de siste dagene har vært i sammenstøt med myndighetene i landet.

Natt til fredag skjøt tyrkiske kampfly inn i Syria. Rundt klokken 03:00 norsk tid slapp de tre flyene bomber, før de deretter returnerte til flybasene. Beslutningen om å angripe IS fra luften ble tatt sent torsdag kveld, da representanter fra sikkerhetstjenesten og statsministerens kontor møttes for å diskutere saken.

Det statlige nyhetsbyrået Anadolu skriver at flyene slapp bomber over tre IS-tilknyttede mål, uten at de forlot tyrkisk luftrom.

Video: Tyrkia aksjonerer mot terrormistenkte

Arrestasjoner over hele landet

En kvinne som skal være medlem av det tyrkiske revolusjonspartiet DHKP-C, ble drept i sammenstøt med politiet i bydelen Bagcilar i Istanbul.

DHKP-C ønsker å opprette en form for sosialistisk stat i Tyrkia og motsetter seg voldsomt den etablerte politiske ordningen i landet. Etter å ha utført en rekke attentater, politiske mord og selvmordsbombinger, har partiet blitt betraktet som terroristgruppe av Tyrkia, USA, og EU.

Også i byene Izmir og Sanliurfa har det vært gjennomført arrestasjoner.

5.000 politibetjener deltok i aksjonene, som ble gjennomført i totalt 26 av byens distrikter, melder Al Jazeera fredag.

Økt kontroll som følge av selvmordsbomben mandag

Før og etter bilde fra kultursenteret hvor en selvmordsbomber slo til mandag. Foto: Scanpix

Mandag denne gikk en selvmordsbomber med tilknytning til IS til angrep mot et kultursenter nær grensebyen Suruc. 32 personer ble drept og nærmere hundre såret i angrepet, som var rettet mot ungdommer fra en sosialistorganisasjon. — Tyrkiske myndigheter sier at de skal trappe opp kampen mot IS som følge av mandagens angrep. Jeg tror dette kan få mange konsekvenser, men ikke nødvendigvis det myndighetene annonserer, sa Tyrkia-forsker Einar Wigen ved Universitetet i Oslo til Aftenposten tirsdag.

USA får bruke flybase

Torsdag ble det bestemt at amerikanske fly nå har muligheten til å benytte seg av tyrkiske basestasjoner på grensen til Syria, i kampen mot IS. USAs' president Barack Obama og den tyrkiske presidenten Tayyip Erdogan ble enige under en telefonsamtale tidligere på dagen.

Ankara har møtt sterk kritikk både internt i Tyrkia, men også fra verdenssamfunnet, for det flere har oppfattet som manglende vilje og engasjement i kampen mot de fryktede ekstremistene. Tyrkiske myndigheter har tidligere uttrykt motvilje mot å la amerikanerne bruke basestasjonene.

Ofrene for selvmordsbomben mandag ble gravlagt tidligere denne uken. Det har vært store protester mot myndighetene de siste dagene. Foto: Scanpix

Hvordan den tyrkiske opptrappingen vil påvirke forholdene i borgerkrigsherjede Syria, er fortsatt uklart. Torsdag ble 44 sivile drept. inkludert seks barn, da styrker fra Assad-regimet gikk til angrep mot opprørerne i Aleppo, Daraa og Idlib. Ifølge FN har 220.000 mennesker mistet livet siden konflikten brøt ut i 2011.

Den siste ukens nyheter fra Tyrkia kan du lese her:

 1. Les også

  Tjenestemann: - Tyrkisk soldat drept i IS-angrep fra Syria

 2. Les også

  PKK tar på seg ansvaret for drapet på to tyrkiske politimenn

 3. Les også

  Gjerningsmannen i tyrkisk selvmordsangrep identifisert

 4. Les også

  Mandagens terror kan dra Tyrkia lenger inn i kampen mot IS