Verden

Kjent arkeolog halshogd av IS i Palmyra

IS-jihadister har halshogd en kjent syrisk arkeolog i Palmyra og hengt liket hans på en støtte på hovedtorget i ruinbyen.

Et udatert bilde som ble publisert i juni i år som viser et mausolem som ble sprengt av IS-terrorister i Palmyra. Foto: IS-nettside via AP/NTB scanpix

 • Ntb

Det opplyser direktøren for de syriske oldtidsmyndighetene, Maamoun Abdulkarim, som sier at han har fått opplysningene fra den 82 år gamle Khaled Asaads familie.

Asaad, som i 50 år var sjef for de samme oldtidsmyndighetene, ble ifølge Abdulkarim henrettet tirsdag etter at han var blitt forhørt i en måned av IS.

— Det er knapt til å forestille seg at en slik forsker som har gjort så store og minneverdige tjenester for stedet og historien, skulle bli halshogd, og liket hans henger fortsatt fra en av de eldgamle støttene i Palmyra, sa Abdulkarim.

Asaad var kjent for flere artikler om Palmyra som ble trykt i internasjonale arkeologiske tidsskrifter. Han arbeidet også sammen med arkeologer fra USA, Frankrike, Tyskland og Sveits i de 2.000 år gamle ruinene i byen som var en viktig stopp på Silkeveien til Kina.Den såkalte Islamske staten IS erobret ørkenbyen fra de syriske regjeringsstyrkene i mai.

De ser ikke ut til å ha ødelagt noen av de antikke romerske ruinene slik de har gjort andre steder i Irak og Syria der de på grunn av sitt fundamentalistiske religiøse syn ser på statuer og andre gjenstander som avgudsdyrkelse.

I ukene før byen falt, fjernet syriske myndigheter hundrevis av statuer for å beskytte dem mot å bli ødelagt.

 1. Les også

  IS anklagesfor massedrap i Palmyra

 2. Les også

  Syriske styrker nærmer seg Palmyra

 3. Les også

  - IS har heist flagg fra festningen i Palmyra

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  IS har ødelagt flere kulturminner i oldtidsbyen Palmyra

 2. VERDEN
  Publisert:

  Fant gigantstatue av farao i slummen

 3. VERDEN
  Publisert:

  IS-krigere ble drevet ut av oldtidsbyen Palmyra igjen

 4. VERDEN
  Publisert:

  I disse ruinene skal det ha foregått et dødelig ballspill

 5. VERDEN
  Publisert:

  Kampfly tok av fra syrisk base som ble angrepet av USA

 6. VERDEN
  Publisert:

  Slaget om Aleppo skal være over. Her er det ekspertene tror vil skje i Syria nå.