Verden

USA har utført det første dødelige luftangrepet mot IS fra Tyrkia

USA sier landets styrker har utført det første dødelige luftangrepet fra en base sør i Tyrkia og inn i Syria.

USA melder at for første gang har en amerikansk drone som har tatt av fra en tyrkisk militærbase gjennomført et dødelig angrep på IS.
  • Ntb
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

I juli ble Tyrkia og USA enige om å la USA gjennomføre luftangrep mot militante medlemmer av Den islamske staten (IS) fra basen Incirlik nær grensen til Syria.

En drone som fløy fra basen ble brukt til det første angrepet, opplyser kilder i det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon. De sier at også angrep med bemannede fly fra basen forberedes.

Tidligere onsdag uttalte tyrkiske myndigheter at den USA-ledede koalisjonen snart vil sette i gang en «omfattende offensiv» mot IS fra tyrkiske baser.

Kortere vei til målene i Syria og Irak

Tyrkia åpnet for at amerikanske fly og droner kunne benytte tyrkiske flyplasser i krigen mot IS etter at en leir for politisk engasjerte tyrkere ble angrepet i av en selvmordsbomber i grensebyen Suruc den 20. juli. 32 unge mennesker ble drept av en 20 år gammel tyrker som nettopp hadde vært i Syria.

Det kan få stor militær betydning, siden amerikanerne vil få kortere vei til IS' sine bastioner i det nordlige Syria og Irak enn hvis de må ta den lange veien fra flystriper ved Persiabukten. Med kortere vei til målene kan amerikanerne gjennomføre flere bombetokt. Det vil kunne innebære at det militære presset på IS vil kunne øke.