Verden

Dansk astronaut på vei ut i rommet

Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, bød på en tommel opp og en honnør da han satte seg på plass i romkapselen sammen med to kollegaer. Klokken 6.37 dro han av sted til den internasjonale romstasjonen ISS.

Nå er han snart på vei, Danmarks første astronaut. Andreas Mogensen vinker til familien fra en buss som skal frakte ham til Soyuz-FG-raketten, som igjen skal frakte ham og to andre kolleger opp til den internasjonale romstasjonen ISS.
  • Ntb
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, er på vei mot den internasjonale romstasjonen ISS, der han skal tilbringe åtte dager.

Rakettoppskytingen skjedde fra Bajkonur-basen i Kasakhstan. Interessen for turen er stor i Danmark, og Mogensen har med seg både dansk flagg, Lego-figurer og litteratur av Søren Kierkegaard i bagasjen.

Flere danske medier direkterapporterer fra hendelsen, blant annet videnskab.dk. Den danske astronauten astronauten og romfartøyet han sitter i skal fly i bane rundt jorden 35 ganger før han når frem til den internasjonale romstasjonen, melder dr.dk. Hver runde rundt jorden tar 89 minutter. Dermed vil det ta drøye to døgn før Mogensen ankommer romstasjonen.

Skal fotografere kjempelyn

Mogensen reiser sammen med russiske Sergej Volkov og kasakhstanske Ajdin Aimbetov. Volkov skal tilbringe et halvt år i bane rundt jorda, mens Aimbetov og Mogensen vender tilbake etter åtte dager på ISS.

Les også: Han bruker 100 millioner dollar på å lete etter liv på andre planeter.

Mogensen reiser som representant for den europeiske romfartsorganisasjonen ESA. Hans «hurtigoppdrag» innebærer travle dager med eksperimenter. Ny teknologi skal testes ut, og Mogensen skal som del av et dansk forskningsprosjekt fotografere lyn fra verdensrommet.

En type kjempelyn som slår oppover mot verdensrommet fra stratosfæren (i 12 til 50 kilometers høyde) og mesosfæren (50 til 80 kilometers høyde) er spesielt interessante, siden de kan ha innvirkning på klimaet.

ta8bb4da_doc6m2o1l37tb48xg2ijtl-J67npKOxf8.jpg

Etterfølger svenske

Av de nordiske landene er det så langt bare Sverige som har sendt en representant til ISS tidligere. Christer Fuglesang var på romferder både i 2006 og 2009, som medlem av mannskapet på en amerikansk romferje.

Les også: Slik har du aldri sett Pluto

— Jeg var rolig og forventningsfull før oppskytningen. Der ikke sånn at man går rastløst rundt på tå, sier han til TT.

Les også

  1. Spor av geologisk aktivitet på Pluto

  2. Fant eksotisk solsystem med fem stjerner i Storebjørn