IMF-styret skal diskutere Lagarde-dommen

Paris (NTB-AFP): Styret i IMF samles om kort tid for å diskutere dommen mot fondets sjef Christine Lagarde. Hun er kjent skyldig i tjenesteforsømmelse da hun var Frankrikes finansminister.

IMF-sjef Christine Lagarde ble mandag kjent skyldig i tjenesteforsømmelse. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB scanpix

Dommen i saken mot Lagarde falt mandag. Til tross for kjennelsen, vil den franske domstolen ikke straffe henne for forholdet.

– Styret har ved tidligere anledninger samlet seg for å vurdere utviklingen i den franske rettssaken. Det ventes at styret snart samles igjen for å vurdere den siste utviklingen, sier Det internasjonale pengefondets talsmann Gerry Rice i en uttalelse.

Ikke til stede

Mandagens dom falt i Cour de Justice de la République, en spesialdomstol som vurderer saker mot regjeringsmedlemmer som er anklaget for å ha brutt loven. Saken ble avgjort av et panel av dommere og parlamentarikere. IMF-sjefen oppholdt seg i Washington og var ikke til stede i rettssalen.

– Vi ville ha foretrukket en klar og enkel frifinnelse. Men det er viktig å merke seg at retten besluttet å ikke idømme Lagarde noen straff, sier hennes forsvarer Patrick Maisonneuve.

Forlikssak

Saken mot Lagarde dreier seg om en omstridt forlikssak i hennes tid som Frankrikes finansminister. Den franske finansmannen Bernard Tapie fikk utbetalt drøyt 400 millioner euro i erstatning etter at det ble meklet fram en avtale i en langvarig tvist mellom ham og den delstatlige banken Crédit Lyonnais.

Lagarde var finansminister og godkjente at tvisten gikk til mekling. Den nå 73 år gamle Tapie ble senere dømt til å betale tilbake pengene.

Lagarde er ikke mistenkt for personlig å ha fått noen fordeler av saken, men hun er tiltalt for grov uaktsomhet som førte til misbruk av offentlige midler.

Teoretisk sett kunne Lagarde ha fått ett års fengsel og en bot på 15.000 euro. (©NTB)