Verden

Russisk fly på vei til Syria styrtet i Svartehavet. Store deler av Røde Arme-koret omkom

MOSKVA/OSLO (Aftenposten): Et fly fra det russiske forsvarsdepartementet med 93 personer om bord styrtet 1. juledag i Svartehavet. Ingen overlevde, sier departementet.

Ifølge den russiske avisen Kommersant skal dette være det flyet som styrtet. Maskinen ble bygget i 1983, var sist reparert i 2014 og var inne til vedlikehold i september i år.
 • Kjetil Hanssen
  Journalist
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Det meste av vraket etter flyet er funnet like ved kysten av Sotsji i Svartehavet på 70–80 meters dybde. Ifølge Interfax er funnet gjort ca. seks kilometer fra kysten.

Vrakdeler, personlige eiendeler og døde passasjerer ble funnet kort tid etter ulykken av russiske redningsfolk.

Det russiske forsvarsdepartementet sa søndag formiddag at ingen overlevde styrten, melder nyhetsbyrået Tass.

Talsmann Igor Konasjenkov sa tidligere søndag morgen at en person var funnet omkommet. Andre kilder sa til russiske medier at flere omkomne var funnet.

32 fartøyer, 80 dykkere og fem helikoptre deltar søndag kveld i søket etter omkomne, ifølge det russiske forsvarsdepartementet.

Søk- og redningsaksjonen fortsatte utover kvelden og natten søndag. Ifølge russiske myndigheter letes det nå intenst etter flyets ferdskriver og taleregistrator som også kalles «de svarte boksene» på havets bunn.

Russiske redningsarbeidere frakter en av de omkomne etterflystyrten i land i Sotsji søndag.

Røde Arme-koret på passasjerlisten

Det styrtede flyet er et Tupolev Tu-154, som var på vei til en russisk base i Latakia i Syria.

Om bord var 93 personer. Her er det som foreløpig er kjent om dem:

 • 64 var musikere i det legendariske Alexandrov-ensemblet, koret til Russlands væpnede styrker.
 • Flymannskapet besto av åtte personer.
 • Åtte var militære.
 • Ni var journalister og kamerafolk.
 • To embetsmenn var med, en av dem var leder for Forsvarsdepartementets kulturavdeling.
 • Én kjent lege og aktivist for en humanitær organisasjon var om bord. Elizabeth Glinka, kjent som Dr. Liza, skulle med medisiner til et sykehus i Syria.
Alexandrov-ensemblet er kjent som Røde Armé-koret.

Skulle holde konsert for soldater

Koret er mest kjent i Vesten som Røde Arme-koret, særlig etter at mannskoret opptrådte med det finske rockebandet Leningrad Cowboys og andre stjerner.

Korets direktør og dirigent – generalløytnant Valerij Khalilov – var også med på flyet. Ensemblet skulle til Hmeimin-flybasen for å holde nyttårskonsert for russiske styrker.

Søndag ettermiddag begynte pårørende å komme til Sotsji der de ble møtt av psykologer som bistår, ifølge Interfax.

Russiske TV-journalister

Ni av passasjerene ombord var russiske journalister.

Blant de mest kjente var en TV-reporter fra Russia 1, en av Russlands største fjernsynskanaler.

Journalistene kom også fra TV-kanalen NTV og hærens egen fjernsynskanal Zvjezda.

Et meget stort antall journalister fra Kreml-kontrollerte fjernsynskanaler sørger for at russiske TV-seere får et helt annet bilde av Syria-krigen enn i Vesten.

Medarbeidere i Russia 1: Dmitrij Runkov, Vadim Denisov and Alexander Soidov.

En av medarbeiderne i NTV postet dette bildet fra den militære flyplassen i Moskva på Facebook før avgang sent julekvelden med teksten: Reiser til Latakia fra Tsjkalovskij-flyplassen.

Forsvant få minutter etter avgang

Interfax melder at flyet forsvant fra radaren bare et par minutter etter avgang klokken 5.20 lokal tid. Flyet skal bare ha mellomlandet i Sotsji for å etterfylle drivstoff på vei fra en militær flyplass i Moskva til Syria, ifølge Ria Novosti.

Avviser at det var terror

Ifølge russiske nyhetsbyråer leder forsvarsminister Sergej Sjojgu selv redningsaksjonen, og president Vladimir Putin holdes løpende orientert.

– Det er helt utelukket at dette kan skyldes et angrep, sa lederen for forsvarskomiteen i Russlands føderasjonsråd, Viktor Ozerov.

Knapt en time etter ulykken hevdet Ozerov at det bare kan være to årsaker til ulykken: Teknisk feil ved flyet eller en pilotfeil.

Senere søndag kveld sa den russiske transportministeren Maksim Sokolov at etterforskerne vil se på alle mulige årsaker til styrten. Samtidig la han til at det er for tidlig å peke på hva som kan være årsaken.

– Etterforskerne ser nærmere på flere teorier. Naturlig nok ser de på hele spekteret og alle mulige grunner som kan ha ført til at flyet styrtet, sa han.

Søndag ettermiddag ble det opplyst at de omkomne skal fraktes til Moskva for å identifiseres der.

Innbyggere i Sotsji la søndag ned lys for å minnes de døde etter flyulykken i Svartehavet.
Innbyggere i Sotsji la søndag ned lys for å minnes de døde etter flyulykken i Svartehavet.

Avhører bakkemannskaper

For russiske myndigheter vil det imidlertid være et enormt prestisjenederlag dersom flystyrten skulle være et terrorangrep.

En granskningskommisjon er allerede i gang med å etterforske ulykken, melder det statlige nyhetsbyrået Sputnik.

Kommisjonens leder, Svetlana Petrenko, sier til lokale medier at etterforskere har begynt arbeidet med å beslaglegge dokumenter og avhøre bakkemannskaper. Søndag formiddag ble det kjent at president Vladimir Putin har bedt statsminister Dmitrij Medvedev selv å lede granskningen.

Hovedteori: Teknisk svikt

– Teknisk svikt er den klart viktigste og mest prioriterte teorien nå, sier en tjenestemann i nødetatene til Interfax.

– Andre teorier undersøkes også, men et terrorangrep er i praksis utelukket.

Etter terrorangrepet på det russiske flyet ved Sharm el-Sheikh i Egypt i fjor, benektet også russiske myndigheter hardnakket først at det var terror. Det gikk lenge før russiske myndigheter erkjente at terrorister sto bak.

Vrakrester er funnet over et veldig stort område, noe som tyder på at flyet gikk i full oppløsning i luften.

– Det er mistenkelig at det gikk syv minutter før flyet forsvant fra radaren, sier den russiske flyeksperten og tidligere militære flyinstruktøren Andrei Krasnoperov til avisen Kommersant.

Han mener det tyder på at motoren fungerte og at drivstoffet var normalt.

– Det sies at flyet tapte hastighet fort og falt ukontrollert mot bakken. Det skjedde også i Sharm el-Sheikh.

Gode flyforhold

Lørdag kveld ble en rekke flyavganger avlyst i Krasnodar på grunn av tåke og dårlig vær.

Været ved Sotsji var imidlertid bra da flyet styrtet.

– Det blåser 5 sekundmeter og var 10 kilometer synlighet. Helt normale, ordinære værforhold, opplyste det russiske værsenteret Roshydromet. Temperaturen ligger på 5–6 varmegrader.

Spekulerer rundt flere årsaker

Flyverne i Tu-154-maskinen ble betegnet som svært dyktige og erfarne, og de skal ha vært med på flere operasjoner i Syria.

– Flyteamet om bord er et av våre mest erfarne ved flybasen i Syria, sier en militærkilde til Izvestia.

En teori er at flyet kan ha kræsjet med fugler. Like ved Sotsji flyplass er det store hekkeområder kjent for sitt fugleliv. Rullebanen på Adler-flyplassen ligger rett ved kystlinjen.

– I tillegg til tekniske feil på flyet undersøker også etterforskerne om kvaliteten på drivstoffet kan være en mulig årsak, sier en kilde i etterforskningsgruppen til Interfax. Forsvarsdepartementet opplyser at reparasjoner på flyet forrige gang ble foretatt i desember 2014. I september i år var maskinen inne for rutinemessig vedlikehold.

Været er forholdsvis pent i Sotsji første juledag. Dette er et bilde fra Adler-flyplassen søndag.

Assad kondolerte til Putin

Ifølge Russia Today skal Syrias president Bashar al-Assad ha sendt sine kondolanser til sin kollega Vladimir Putin søndag.

– Våre venner var ombord, venner som planla å dele gleden over seier med oss og innbyggerne i Aleppo, skal Assad ha skrevet i et telegram til presidenten i Russland, ifølge nyhetsbyrået Tass.

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Russland
 2. Fly
 3. Ulykker