Verden

Beijing: Tukling med ett-Kina-prinsippet kan ramme freden

BEIJING (Aftenposten): Enhver svekkelse av ett-Kina-prinsippet vil få alvorlige konsekvenser for fred og stabilitet i Taiwan-stredet, advarer Kinas Taiwan-kontor.

An Fengshan ved Kinas kontor for Taiwan-saker advarer mot konsekvensene av å tukle med Ett-Kina-prinsippet.
  • Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne
    Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne

– Ett-Kina-prinsippet er den politiske basis for utviklingen av forholdet mellom Kina og USA og hjørnestenen for fred og stabilitet i Taiwan-stredet. Hvis denne basis blir misbrukt eller påført skade, er sunn, stabil utvikling av forholdet mellom Kina og USA utelukket. Det vil få alvorlige følger for freden og stabiliteten i Taiwan-stredet, sier An Fengshan, talsmann for kontoret som spiller en viktig rolle når det gjelder å utforme detaljer i Kinas Taiwan-politikk.

Målet med denne politikken er at øya igjen skal integreres fullt ut i Kina, og An understreker da også overfor nyhetsbyrået Reuters at for Beijing handler Taiwan-spørsmålet om Kinas suverenitet og territorielle integritet.

Bekymret og opprørt over Trumps uttalelser

De advarende ordene fra offisielt, kinesisk hold kommer etter at også andre talspersoner og de kommunistpartikontrollerte mediene de siste dagene har målbåret kraftig kritikk av Donald Trump.

USAs kommende president uttalte søndag at USA ikke nødvendigvis kommer til å holde fast på sitt flere tiår gamle prinsipp om at Taiwan er en del av «ett Kina».

  • Her får du en rask oversikt: Kina og USA siden 1949

Øya har vært selvstyrt og hjem for Republikken Kina siden Kuomintang-nasjonalistene i 1949 rømte dit etter å ha blitt beseiret av kommunistene i borgerkrigen.

Beijing har siden den gang ansett Taiwan som en utbryterprovins, og Trumps uttalelser har skapt «dyp bekymring» i det kinesiske lederskapet, som allerede var opprørt over at han tok imot en telefonsamtale fra øyas president Tsai Ing-wen fredag 2. desember.

Telefonsamtalen mellom Taiwans Tsai Ing-wen og USAs Donald Trump ble tatt ille opp i Beijing.

Beijing mistenker president Tsai og hennes Demokratisk progressivt parti for å planlegge å ta skritt for å erklære den de facto uavhengige øya som egen, selvstendig stat, noe kommunistregimet flere ganger har advart om kan føre til militær konflikt.

Talsmann An ved Kinas Taiwan-kontor sier til Reuters at sakens fakta burde være tilstrekkelig til å overbevise tilhengere av taiwansk selvstendighet om at deres prosjekt er dødfødt.

facebook.com/jorgenlohne

twitter.com/JorgenLohne

jl@ap.no

Les mer om

  1. Kina
  2. Donald Trump
  3. USA