Verden

Assad: Aleppo-seier et stort skritt nærmere krigsslutt

Damaskus: Syrias president Bashar al-Assad sier en seier i Aleppo, vil være et stort skritt mot en slutt på borgerkrigen i Syria. Men krigen er ikke slutt før «terrorismen er fullstendig utradert», sier han.

Syrias president Bashar al-Assad sier i et intervju at muligheten for en våpenhvile i Aleppo, slik opprørsstyrkene har bedt om, er «tilnærmet ikke-eksisterende».
  • NTB

I et intervju med den syriske avisen Al-Watan som publiseres torsdag og som nyhetsbyrået AFP har fått sett utdrag av, sier Assad at en seier i Aleppo ikke nødvendigvis betyr slutten på borgerkrigen i Syria.

– Men det vil være et stort skritt mot en slutt på krigen, sier han. I løpet av den siste uken har syriske styrker tatt kontroll over 80 prosent av Øst-Aleppo, som har vært kontrollert av opprørsstyrker siden 2012.

Ingen våpenhvile

På spørsmål om muligheten for en kort våpenhvile i Aleppo, slik opprørsstyrkene har bedt om, svarer Assad at den er «tilnærmet ikke-eksisterende».

– Særlig amerikanerne insisterer på stadig vekk å kreve en våpenhvile, fordi deres terroristagenter nå befinner seg i en vanskelig situasjon, sier presidenten. Onsdag var det nye samtaler mellom USAs utenriksminister John Kerry og hans russiske kollega Sergej Lavrov om å få en slutt på kampene i byen, men det kom ikke noe gjennombrudd.

  • Den gamle gravplassen i Aleppo ble fylt opp i fjor. I forrige uke var det fullt på den nye gravplassen.
  • Forvirret over det som kalles den sekteriske konflikten i Midtøsten? Få en liten oversikt i saken: Fire spørsmål du ikke tør å stille om forskjellen mellom sunni- og sjiaislam

– Terroristene er overalt

Den syriske presidenten trekker frem lokale avtaler mellom regimet og opprørsgrupper som den beste måten å løse den kompliserte konflikten i landet. Slike avtaler har ført til at opprørsgrupper har forlatt flere byer rundt hovedstaden Damaskus de siste månedene, ofte i bytte mot at regjeringsstyrkene slutter å bombardere dem.

– Slike avtaler har beskyttet infrastruktur og sivile og har åpnet for at opprørerne kan vende tilbake i statens skjød. Hva mer kan man ønske, spør Assad.

– Det er den eneste mulige løsningen, parallelt med å slåss mot terroristene. Dette har vist seg å virke de siste to-tre årene, og i det siste har prosessen gått raskere, forklarer Assad. Han lover samtidig å kjempe mot opprørerne også etter at kampen om Aleppo er over, fordi «krigen i Syria vil ikke ta slutt før terrorismen er fullstendig utradert».

– Terroristene er til stede overalt. Selv om vi gjør oss ferdige i Aleppo, vil vi fortsette å kjempe mot dem, sier Assad.

Flere tusen barn

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights ble 19 sivile drept da regjeringsstyrkene bombarderte den østlige delen av Aleppo onsdag.

Redd Barnas Syria-direktør Sonia Khush sier tusenvis av barn i Aleppo er blitt «ubevegelige mål».

– Det er ikke til å tro at etter seks år med lidelse og krig, er det internasjonale samfunnet fortsatt villig til å se på at sivile blir bombet, tilsynelatende uten represalier.

Les mer om

  1. Krigen i Irak og Syria
  2. Bashar al-Assad
  3. Damaskus
  4. Syria