Xi Jinping er storfornøyd med Trumps «norske» ambassadør til Kina

BEIJING (Aftenposten): Terry Branstad er «en gammel venn av det kinesiske folk», slo utenriksdepartementet i Beijing begeistret fast straks det ble kjent at Donald Trump har utpekt sin sendemann til Kina.

Xi Jinping og Terry Branstad drikker her hverandres skål i Des Moines, Iowa, i 2012. Kinas president og USAs kommende ambassadør til Beijing har kjent hverandre siden 1985.

Kinesisk UD- talsmann Lu Kang levner ingen tvil. At norskamerikaneren Branstad blir ny ambassadør, er en svært god nyhet for landets lederskap:

– Vi vil ønske ham velkommen til å spille en større rolle i utviklingen av de kinesisk-amerikanske forbindelser.

Det var også Lu Kang som brukte hedersbetegnelsen «gammel venn av det kinesiske folk», som er forbeholdt fremstående personer fra utlandet som Beijing har stor tillit til.

Begrepet ble for eksempel brukt om Henry Kissinger (93) da den tidligere amerikanske utenriksministeren nylig besøkte Beijing og møtte president Xi Jinping.

– Vår gamle venn presidenten

Den populære Iowa-guvernøren Branstad (70) kaller for sin del Xi Jinping sin gamle venn.

De to møttes første gang i 1985, da Branstad i sin første guvernørperiode tok imot en kinesisk delegasjon som var kommet for å studere landbruk i den amerikanske Midtvesten. Den gang var 31 år gamle Xi en nokså ordinær partifunksjonær som representerte Hebei-provinsen, og han ble innlosjert på gutterommet hos en familie i småbyen Muscatine.

Iowa-guvernør Terry Branstad blir USAs neste sendemann til Beijing.

I 2012 vendte Xi tilbake og besøkte sine gamle venner, inkludert guvernøren:

– Dere var de første amerikanere jeg kom i kontakt med, sa Kinas daværende visepresident i en tale i Muscatine.

– Mitt inntrykk av dette landet kom fra dere. For meg er det dere som er Amerika, sa Xi, som senere samme år ble utnevnt til det kinesiske kommunistpartis generalsekretær og etter ytterlig noen måneder også Kinas president.

– Jeg er begeistret over å få treffe vår gamle venn Xi Jinping igjen, uttalte Terry Branstad da han allerede i 2013 kom på gjenbesøk til Beijing og var invitert til å møte parti- og statssjefen.

– Verdien av denne forbindelsen kan ikke overvurderes, sa guvernøren.

Trump ønsker å blidgjøre Beijing etter mye bråk

Ved å utpeke Branstad har Trump tydeligvis ønsket å slå an en mildere tone etter sin uforsonlige kritikk av Kina gjennom hele valgkampen og i ukene etterpå.

Nyheten kommer bare noen dager etter at USAs neste president satte forholdet til den asiatiske stormakten på nok en stor prøve ved å snakke i telefon med Taiwans folkevalgte leder.

Beijing, som anser den selvstyrte øya som en provins og en uadskillelig del av Midtens rike, protesterte og understreket sterkt at «det finnes kun ett Kina».

I kjent stil kvitterte Trump med en twitter-tirade, der han kritiserte Beijings handelspolitikk og kinesiske provokasjoner mot naboland i Sør-Kina-havet.

Terry Branstad støttet Donald Trump (t.h.) i hele valgkampen. USAs neste ambassadør til Kina har den fordel at han kjenner begge lands presidenter personlig.

Innsats for amerikansk eksport

USAs kommende Kina- ambassadør har besøkt landet flere ganger og senest for en måned siden.

I motsetning til Donald Trump, som han støttet under hele presidentvalgkampen, har ikke Branstad markert seg om noen arg kritiker av kinesisk import til USA. Derimot har Iowa-guvernøren arbeidet iherdig for å skape et marked i Kina for sin delstats landbruksprodukter.

Iowas mais og svinekjøtt inngår da også i de matvarene kineserne kjøper fra USA. Men delstaten har som resten av landet underskudd på handelsbalansen med Kina, påpeker The New York Times.

Totalt importerte USA varer og tjenester for 483 milliarder dollar (cirka 4038 milliarder kroner) fra Kina i 2015, mens verdien av amerikansk eksport til det kinesiske marked samme år var 116 milliarder dollar (cirka 970 milliarder kroner).

Tok politigrep på Jane Fonda

Terry Edward Branstad er jurist, republikaner og den delstatsguvernør i amerikansk historie som har innehatt dette embetet lengst, fra 1983 til 1999 og deretter fra 2011 frem til nå. Fra 2003 til 2009 var han øverste leder for Des Moines University.

Han ble født 17. november 1946 i Leland, Iowa, som sønn av norskamerikaneren og bonden Edward Arnold Branstad og fru Rita, født Garland. Terry Branstad er gift med Christine Johnson, og sammen har de tre barn og syv barnebarn.

Verneplikten avtjente den kommende ambassadøren som militærpolitimann, fra 1969 til 1971, og Branstad forteller visstnok gjerne historien om da han arresterte Jane Fonda.

Det skjedde da filmstjernen og aktivisten forsøkte å ta seg inn på æreskirkegården Arlington for å demonstrere mot Vietnamkrigen.

www.facebook.com/jorgenlohne

https://twitter.com/JorgenLohne

jl@ap.no