Obamas skandalerammede CIA-sjef kan bli Trumps utenriksminister

Donald Trump setter nå fullt trykk på å finne en ny utenriksminister. Mens han mandag møtte den tidligere CIA-sjefen og generalen David Petraeus, spiser Trump tirsdag middag med Mitt Romney.

David Petraeus kommer til Trump-tårnet mandag.

Lenge så kampen om den viktigste og mest prestisjefylte jobben i Donald Trumps nye regjering ut til å være en ren duell mellom tidligere presidentkandidat Mitt Romney og tidligere New York-borgermester Rudy Giuliani.

Men etter en times møte mandag med David Petraeus, er det nå tre hete kandidater til jobben i det amerikanske utenriksdepartementet i Foggy Bottom, bare en kort spasertur fra Det hvite hus. Petraeus omtalte ifølge The New York Times mandagens samtale slik:

– Han tok oss på en tur verden rundt.

Kampen om utenriksministerjobben har ført til en bitter maktkamp internt i Trump-leiren. Først og fremst skyldes det Trumps flørting med Romney, som var blant Trumps fremste kritikere.

Hvor aktuelle er de andre to kandidatene?

For det første har Romney vært til en samtale med Trump og skal til privat middag med den påtroppende presidenten tirsdag kveld. Innbitte Trump-tilhengere skal se med gru på at en av fienden fra partieliten vurderes for en så viktig jobb, men Trump selv skal ifølge The Washington Post være fascinert av tanken på ta en av motstanderne inn i varmen. Kampanjesjef Kellyanne Conway sa søndag til TV-programmet Meet The Press at tilhengere vil føle seg forrådt om Romney blir valgt.

Et par dager før advarte hun også mot ham på Twitter:

I tillegg har New Yorks tidligere borgermester, Rudy Giuliani, gjort lite for å skjule at han ønsker seg jobben. Selv om han har stått last og brast med Trump i valgkampen, er det ikke sikkert han blir belønnet med denne jobben. Han har smått med utenrikspolitisk erfaring og vil dessuten slite med å bli godkjent i Senatet. Partifellen Rand Paul i Senatets utenrikskomité har allerede varslet at han vil blokkere en utnevnelse av Giuliani.

Hvem er så denne Petraeus?

David Petraeus er en yrkesmilitær som har hatt noen av de øverste stillingene i det amerikanske forsvaret. I Irak sto generalen i 2007 for gjennomføringen av strategien kjent som «The Surge». Den kraftige styrkeoppbyggingen kombinert med et nærere forhold til lokalbefolkningen dempet voldsbølgen i landet kraftig. Da han i 2010 ble sendt som koalisjonsstyrkenes toppsjef i Afghanistan, var det et steg ned på karrièrestigen. Men året etter ble han utpekt av Barack Obama som ny sjef for etterretningsorganisasjonen CIA.

Her er David Petraeus sammen med George W. Bush i Irak i 2007. Generalen har vært en viktig mann både for Bush og hans etterfølger Barack Obama,

I tillegg til bakgrunnen som en USAs fremste generaler og CIA-sjef, har Petraeus også en doktorgrad i internasjonal politikk fra prestisjeuniversitetet Princeton. Romney og Giuliani har derimot svært begrenset erfaring og bakgrunn fra utenriks- og sikkerhetspolitikk. På papiret er derfor Petraeus på mange måter mest kvalifisert.

Hvordan begynte skandalen som felte ham?

Petraeus var gift, men hadde et forhold til kvinnen som var medforfatter av hans biografi, Paula Broadwell. Det er ikke kjent hvor lenge dette varte, men da Petraeus ble CIA-sjef i 2011 hadde de kjent hverandre siden 2006. Elskerinnen hadde egne kallenavn på generalen som «Farlige Dave» og «Fersken».

Broadwell mistenkte imidlertid at Petraeus også hadde en affære med en sosietetskvinne i Florida, Jill Kelley. Biografen begynte å sende anonyme og truende e-poster til Kelley. Florida-kvinnen gikk på sin side til en bekjent FBI-agent med e-postene, og disse ble sporet tilbake til Broadwell. Da oppdaget FBI at Broadwell kommuniserte med CIA-sjefen og at innholdet i e-poster både vitnet om et seksuelt forhold og lettvint omgang med gradert informasjon.

David Petraeus og hans biograf, som han også hadde et forhold til, Paula Broadwell.

Hvordan endte skandalen?

Saken var kjent for både FBI-sjefen og justisministeren sommeren 2012, men de bestemte seg for ikke å ta saken videre før presidentvalget samme høst. Dagen etter valget leverte Petraeus sin avskjedssøknad. Senere har han vedgått en forseelse – ikke forbrytelse – om skjødesløs omgang med gradert informasjon og betalt en bot på 100.000 dollar.

Hva sier han og Trump om sine samtaler?

Da Petraeus kom ut fra Trump-tårnet mandag sa han at Trump «hadde godt grep om en rekke utfordringer som finnes der ute og også om noen av mulighetene».

– En veldig god samtale. Vi får se hvor det går herfra, sa han.

Trump sendte ut en twittermelding.

– Hadde akkurat møte med general Petraeus. Ble svært imponert!»

Er det andre kandidater?

I tillegg til Romney, Giuliani og Petraeus er det to navn til som amerikansk presse spekulerer rundt. Det er lederen av utenrikskomiteen i Senatet, Bob Corker, og George W. Bush’ tidligere FN-ambassadør, John Bolton. Trump skal møte Corker i dag, mens det tilsynelatende foreløpig ikke er avtalt noe møte med Bolton.

Men det er uansett ingen tvil om favorittene lenge var Romney og Giuliani. Både The Washington Post og The New York Post skriver at Trump brukte Thanksgiving-langhelgen til å spørre venner og familie hvem han skulle velge av de to.