Stjålet konsentrasjonsleir-port funnet i Norge, politiet uten spor

Et stjålet jernport med påskriften «Arbeid vil sette deg fri», som var montert i den tyske konsentasjonleiren Dachau, er funnet i Ytre Arna i Bergen.

Politiadvokat Kari Bjørkhaug Trones vet foreløpig ikke hvordan porten fra Dachau havnet i nærheten av en skytebane i Ytre Arna.

Porten, som veier 100 kilo og er 1x2 meter stor, var å finne ved hovedinngangen til den tidligere konsentrasjonsleiren, som ligger noen få kilometer utenfor München.

Den kommunistiske fangen Karl Röder ble i 1936 tvunget til å lage porten som fanger på vei til tvangsarbeid måtte marsjere forbi.

Inngangsporten ble revet løs natten til 2. november 2014 og har siden vært sporløst forsvunnet.

Porten ble funnet i Arna bydel i Bergen etter at politiet fikk et anonymt tips.

– Porten lå utendørs i et terreng, i nærheten av et sted som heter Gaupøs. Den ble funnet utendørs og lå under plastpressenning, sier politiadvokat Kari Bjørkhaug Trones til Aftenposten.

– Kan de som har tatt den og oppbevart den tilhøre et høyreekstremt miljø?

– Det har vi ingen formening om. Funnet av denne porten vil bli etterforsker av Vest politidistrikt, men selve tyveriet vil bli etterforsketi Tyskland.

Denne porten fra konsentrasjonsleiren i Dauchau ble funnet i i Norge. Ifølge politiet i Bergen er den i "ok stand".

Har ingen mistenkte

Det er ingen mistenkte i saken. Porten har trolig ligget utendørs en god stund.

– Krimteknisk har vurdert muligheten for å sikre DNA-spor, men denne porten har sannsynligvis ligget ute så lenge at den muligheten har gått tapt, sier Trones.

– Har tysk politi sagt om de har noen mistenkte i saken?

– Nei, det eneste jeg vet er at tysk politi tidligere har sendt ut en pressemelding hvor det blir utlovet 10.000 euro i dusør til den som kan komme med opplysninger om hvor porten befinner seg.

Port med påskriften «Arbeid vil sette deg fri» fotografert i Dachau i 2008.

Dachau takker norsk politi

Direktøren for minnesmerket ved Dachau-leiren takker politiet i Bergen for innsatsen etter funnet av den historiske porten som ble stjålet for over to år siden.

– Selv om vi fortsatt ikke vet hva som er motivasjonen bak denne hårreisende hendelsen, vil jeg på vegne av overlevende og Dachau-minnesmerket si takk for oppdagelsen av denne kriminelle handlingen, og for den omfattende etterforskningen gjort av tysk og norsk politi, sier Gabriele Hammermann, direktør for minnesmerket ved Dachau i en pressemelding, ifølge NTB.

Har brukt store ressurser på letingen

Det har vært utlovet en belønning på 10 000 euro for opplysninger som kunne føre til at porten kom til rette. Tysk kriminalpoliti har også brukt store ressurser på å etterforske det spesielle tyveriet.

To vitner forklarte at de denne kvelden hadde blitt tilsnakket av to menn som åpenbart var utlendinger. De to hadde spurt om veien til den tidligere konsentrasjonsleiren, som nå er museum og minnesmerke i bydelen Dachau i München. Ellers hadde politiet lite som kunne bidra til oppklaring av tyveriet, som vakte stor oppsikt i Tyskland.

Tyveriet ble også rekonstruert i TV-sendingen «Aktenzeichen XY ungelöst» - et program med høye seertall som sendes månedlig i en av de største statlige TV-kanalene, ZDF.

Dachau var nazi-Tysklands første "mønsterleir"

Der viser politiet de mest alvorlige kriminalsakene i Tyskland, i håp om å få hjelp fra publikum. Men heller ikke det var til hjelp.

Ifølge Abendzeitung er det politiet i Bergen som har informert tysk politi om funnet.

Dachau-leiren ble åpnet i 1933, bare to måneder etter at Adolf Hitler kom til makten i Tyskland. Leiren var opprinnelig tiltenkt politiske fanger, og kommunister, sosialdemokrater og fagforeningsledere var de første som ble innesperret og mishandlet til skrekk og advarsel for andre. Etter hvert ble også andre grupper sperret inne, og også 41 000 jøder ble drept der under andre verdenskrig.

Dachau er et viktig symbol og et viktig minnesmerke for å markere nazismens grusomheter. Leiren besøkes hvert år av et stort antall skoleklasser og slektninger av de mange som satt innesperret der eller ble drept i de årene leiren var i drift, fra 1933 til 1945.

Dachau ble brukt som «mønsterleir» både for organisering og for utdanning av SS-vakter,. I flere år ble det utviklet et sikkert og effektivt system som senere ble tatt i bruk i de etterhvert ca 1000 konsentrasjonsleirene som ble opprettet av nazi-Tyskland.

Nazistenes dødsmaskiner

Teksten «Arbeit macht frei» – arbeid gjør deg fri – henger også over hovedporten til Auschwitz-Birkenau-leiren i Polen. Det skiltet ble stjålet i 2009, noe den svenske nynazisten Anders Högström ble dømt til to og et halvt års fengsel for.

Jevnlig begås det hærverk mot tidligere konsentrasjonsleire, ofte av nynazister, noe som fører til omfattende og grundig politietterforskning.