Tyrkia og Jordan ber om nye fredssamtaler mellom Israel og palestinerne

Kong Abdullah av Jordan og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ber Israel og palestinerne innlede nye og seriøse fredssamtaler.

Jordans kong Abdullah (t.h.) fikk mandag besøk av Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.v.) i Amman. Foto: AP / NTB scanpix

Erdogan besøkte mandag kong Abdullah i Amman og i en felles kunngjøring etter møtet ba de to lederne Israel og palestinerne om å gjenoppta fredsforhandlingene som har ligget brakk siden 2014.

– Seriøse og effektive forhandlinger må gjenopptas, basert på en tostatsløsning som sikrer en uavhengig palestinsk stat innenfor grensene fra før 1967 og med Øst-Jerusalem som hovedstad, heter det i kunngjøringen.

– Nye fredssamtaler må føres etter en presis timeplan og baseres på internasjonale resolusjoner, heter det videre.

Da Donald Trump tiltrådte som amerikansk president i januar lovet han å presse på for å få til en fredsavtale mellom Israel og palestinerne. Foreløpig har dette ikke resultert i noe.

Israel okkuperte i 1967 Sinaihalvøya og Gazastripen fra Egypt, Øst-Jerusalem og Vestbredden fra Jordan og Golanhøydene fra Syria.

I 1979 inngikk Israel en fredsavtale med Egypt og trakk seg ut av Sinaihalvøya, og i 1994 inngikk landet også en fredsavtale med Jordan. Golanhøydene, Vestbredden og Øst-Jerusalem er fortsatt okkupert av israelerne, som har etablert over 200 bosetninger og såkalte utposter i de okkuperte områdene.

Okkupasjonen og etableringen av bosetninger er fordømt av et samlet verdenssamfunn.