"Dette er de hardeste av den harde kjerne". Senator John McCains dom over de fem Taliban-lederne som i forrige uke ble byttet mot sersjant Bowe Bergdahl var ikke mild. Han var bekymret over at de fem snart kunne stå fritt til å rette nye angrep mot USA.

De sterke reaksjonene kan ha gjort det enda vanskeligere for president Barack Obama å få stengt fangeleiren. Men utleveringen, deriblant av en mann som er mistenkt for krigsforbrytelser av FN, åpner for spørsmålet om hvorfor ikke amerikanerne også kan slippe løs de andre 149 fangene.

afp000726857-01Go7bTsFi.jpg
REUTERS TV/Reuters

Faktum er at flere enn halvparten (78 av 149) er vedtatt sendt ut, noen av dem for flerfoldige år siden, uten at det er gjennomført. For 38 av fangene holder ikke bevisene til en rettssak, men amerikanerne mener de må holdes fengslet uten lov og dom. Straffeforfølgelse er anbefalt for knappe 25 prosent. Bare tre av fangene er blitt dømt, og det har skjedd i et militærtribunal som er blitt sterkt kritisert for manglende rettssikkerhet. I løpet av årene siden 2002 er 779 fanger sendt til leiren. Antallet som er foreslått straffeforfulgt, som det føres sak mot eller er dømt, er cirka 35-37 — i underkant av fem prosent.

Hva skyldes sendrektigheten? - Det stemmer at Kongressen har vedtatt lover som hindrer flytting av fangene. Men egentlig handler dette om politisk vilje og frigivelse av fanger fra Guantánamo er ingen valgvinner, sier Polly Rossdale, nestleder for Guantánamo-teamet ved organisasjonen Reprieved i London.

LES OGSÅ:

Honningselgeren

Organisasjonens advokater representerer 13 av de gjenværende fangene på Guantánamo, deriblant syreren Abu Wa'el Dhiab. Han reiste til Kabul for å livnære seg som honningimportør på et ekstremt uheldig tidspunkt, da Al-Qaida angrep USA den 11. september 2001 (se egen sak). Sammen med familien flyktet han til Pakistan, der han ble pågrepet av myndighetene og overlevert til amerikanerne, som sendte ham til Guantánamo i 2002.

Amerikanske myndigheter har hevdet at han har jobbet som dokumentforfalsker for terrorgrupper, men frykten for at han skulle utgjøre noen trussel, var som blåst bort i 2009, da det ble vedtatt at han kunne sendes hjem.

— Anklagene som fremkommer av det amerikanske forsvarsdepartementets dokumenter, må tas med en klype salt. Amerikanerne betalte 5000 dollar i løsepenger for alle de fikk fra Nordalliansen og pakistanske myndigheter og sendte dem til Guantánamo. I ettertid har de vært lite villig til å innrømme feil, sier Rossdale.

Problemet til Dhiab er at han også er dømt til døden in absentia i Syria, og med den nåværende situasjonen i Syria ville det innebære en dødsdom å sende ham hjem. Dermed er han blitt værende på Guantánamo i fem år til, uten lov og dom.

Cirka et dusin av de 78 fangene som er anbefalt sendt ut, er i samme situasjon, enten fordi de er fra Syria eller fordi et annet land enten ikke vil eller kan ta imot dem. USA forsøker å finne tredjeland som vil ta imot dem, men det er ikke lett.

Pakistanske demonstranter brenner et amerikansk flagg i protest mot rapporter om at koranen var blitt misbrukt av avhørerne på Guantánamo
Reuters

Anbefalingen fra menneskerettighetsorganisasjoner er klar, alle fangene må enten straffeforfølges eller sendes hjem.— De som ikke kan sendes hjem, må tilbys opphold i USA, sier Mette Yvonne Larsen i Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg.

LES OGSÅ:

— En skamplett

Det var helt bevisst at fangeleiren ble opprettet i Guantánamo Bay på Cuba, der amerikanerne leier et landområde som tilhører Cuba. Fangene skulle ikke få klage til amerikanske domstoler.

Senator John McCain under Kongressens høring onsdag om utvekslingen av Bowe Bergdahl mot fem Guantánamo-fanger fra Taliban.
JONATHAN ERNST/Reuters/NTB-Scanpix

— Guantánamo er blitt en skamplett på USAs omdømme, sier forsker Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier. - Hvis noen hadde sagt til meg i 2002 at vi over 12 år senere skulle ha en situasjon med nærmere 150 fanger fengslet uten lov og dom, uten noen ende i sikte, da ville jeg ikke trodd på det.Barack Obama ga i 2008 et svært eksplisitt valgløfte om å stengte Guantánamo-leiren og lot seg i januar 2009 filme mens han underskrev ordren om at leiren skulle stenges innen utgangen av året. Fem og et halvt år senere ser realitetene ganske annerledes ut.

Det viste seg vanskelig å få noen til å overta mange av fangene. Planen om å benytte et alternativt fengsel i Illinois, gikk helt i knas.

Trusebomberen

I 2009 og 2010 skjedde det dessuten flere ting som virket som en vekker for Obama. En bilbombe ble forsøkt sprengt på Times Square i New York. Bomber ble forsøkt sendt med en forsendelse med printere på et fraktfly til USA, og "trusebomberen" Omar Farouk Abdulmutallab forsøkte å sprenge et fly over Detroit.

Trusebomberens forbindelse til Al-Qaida på den arabiske halvøy gjorde at alle utsendelser av fanger fra Guantánamo til Jemen stoppet opp. Det gjenspeiles i at langt de fleste fangene i dag er fra Jemen.

En nigeriansk mann som skal ha fått opplæring i Jemen forsøkte å sprenge et fly fra Amsterdam til Detroit i desember 2009.
J.P. Karas/AP/NTB-Scanpix

— Det skjedde så mye på kort tid at Obama forsto alvoret og de mulige konsekvensene av å nedskalere Bush' veldig konfronterende linje, både sikkerhetsmessig og politisk, sier Romarheim. - Etter det har folk på både høyre og venstre fløy i politikken kunnet konstatere at Obama motvillig har måttet arve Bush' terrorbekjempelse.Enhver presidents kapasitet er dessuten begrenset, og Obamas oppmerksomhet ble etter hvert rettet mot finanskrisen og helsereformen.

En ny plan?

Etter en omfattende sultestreik på Guantánamo i fjor, lovet Barack Obama igjen å gjennomføre stengningen av leiren. Han opphevet forbudet mot å sende fanger tilbake til Jemen, og amerikanerne forsøker også å få jemenittene til å opprette en overgangsleir etter saudiarabisk mønster.

Det var en av det amerikanske forsvarets fotografer som tok dette bildet av noen av de første fangene som kom til Guantánamo i januar 2002. Bildet er et av de mest kjente fra de siste 15 årene.
SHANE T. MCCOY

I mai i år vedtok forsvarskomiteen i Senatet at regjeringen skal få rett til å overføre fanger fra Guantánamo Bay til USA, men det avhenger av at Kongressen godtar en omfattende plan for hvordan Guantánamo kan bli stengt.— Denne loven gir oss en vei til å stenge Guantánamo, hevdet den demokratiske senatoren Carl Levin, ifølge AP.

Men de republikanske representantene var ikke enig: - Jeg håper at alle forslag som legges på bordet kan forsinkes inntil Obama ikke lenger innehar presidentembetet, sa senator Jim Inhofe.

Ingenting kommer til å skje før mellomvalget til Kongressen i høst. De demokratiske kandidatene som skal kjempe for plassene sine vil overhodet ikke ha Guantánamo på agendaen. Men en stengning av leiren kan komme til å bli noe Obama kjemper for å få til de to siste årene av sin presidentperiode.

tor.arne.andreassen@aftenposten.no