Verden

Trump blant muslimske ledere i Saudi-Arabia: Sammen kan vi ikke feile. Ingen kan slå oss

President Donald Trump ba i sin tale til rundt 50 muslimske ledere om en felles front mot ekstremisme og terrorisme.

Donald Trump talte til rundt 50 muslimske ledere på det arabisk-islamsk-amerikanske toppmøtet i Riyadh søndag.
  • NTB
  • Robert Veiåker Johansen
    Journalist

Mannen som i valgkampen for ett år siden uttalte «islam hater oss» strakk ut begge hendene i et ønske om samarbeid, forsoning og en felles front mot ekstremisme og terrorisme.

– Sammen kan vi ikke feile. Vi vil ikke feile. Ingen kan slå oss, sa Trump, og ba tilhørerne forestille seg en fremtid uten terror, uten frykt, men med stor utvikling, nye jobber og trygghet.

Presidenten sa at hver gang en terrorist dreper et uskyldig menneske, så er det en fornærmelse mot alle troende. Han holdt IS, Al-Qaida, Hizbollah og Hamas ansvarlig for «generasjoner av ødelagte drømmer».

– Historiens store test er hvordan vi kjemper mot ekstremisme. Dette er et valg mellom to fremtider, og USA kan ikke velge for dere, sa Trump, og kom med følgende oppfordring til hva de arabiske lederne må gjøre med terroristene:

– Driv dem ut. Driv dem ut av stedene hvor dere ber, driv dem ut av samfunnet, driv dem ut av deres hellige land og driv dem ut av verden.

Donald Trump fikk varm applaus etter sin svært direkte tale i Saudi-Arabia.

Kriminelle barbarer

Fra talerstolen i landet med de islamske hellige byene Mekka og Medina la han til:

– Dette er ikke noen kamp mellom forskjellig tro, sekter eller sivilisasjoner. Dette er en kamp mellom kriminelle barbarer som prøver å utslette menneskelig liv, og anstendige mennesker fra alle religioner som forsøker å beskytte det.

USA ønsker «å tilby partnerskap, basert på felles interesser og verdier – for å søke en bedre framtid for oss alle», sa presidenten, og la til at unge muslimske jenter og gutter bør få lov å vokse opp fri for frykt.

– USA er en suveren stat, og vår første prioritet er alltid sikkerheten og tryggheten til våre folk. Men vi er ikke her for å belære noen, vi er ikke her for å fortelle folk hvordan man skal oppføre seg eller praktisere religion. Vi er her for å tilby partnerskap, sa Trump, som bruker store deler av talen til å snakke om terrorisme og ekstremisme.

Les også

NATO holder pusten før møtet med Trump. Ingen vet hva han kommer til å si.

Trump innledet sin tale til toppmøtet, som samler ledere fra en lang rekke muslimske og arabiske land, med å hylle kong Salman og hans forgjengere, broren Abdullah og faren Abdelaziz. Deretter skrøt han av kongefamiliens «varme og godvilje», samt den gigantiske avtalen om saudiarabiske kjøp av amerikanske våpen for nesten 1.000 milliarder kroner.

– I går signerte vi historiske avtaler med kongedømmet, som vil investere milliarder av dollar og skape tusenvis av jobber i USA, sa Trump.

Les også

Trump fikk saudi-arabisk «fredspris» - nå skal han sikre en gigantisk våpenhandel.

Han gikk på talerstolen før kong Salman, som benyttet anledningen til å kritisere erkerivalen Iran, som han anklager for å stå i spissen for global terrorisme. Salman lovet videre å eliminere den ytterliggående islamistgruppa IS.

Trump sa i sin tale at USA ønsker å danne en «koalisjon av nasjoner» i Midtøsten med mål om å «knuse ekstremisme».

Les mer om

  1. USA
  2. Saudi-Arabia
  3. Donald Trump