FN ber verden få øynene opp for hva som skjer i Jemen

Koleraepidemien i Jemen har nå krevd rundt 1.000 menneskeliv, melder FN, som etterlyser mer bistand og engasjement fra omverdenen.  

Kolera har nå krevd nærmere 1.000 menneskeliv i Jemen, som fra før trues av en massiv sultkatastrofe og herjes av krig. FN kritiserer omverdenen for å lukke øynene for katastrofen som utspiller seg i landet. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB

– Tiden renner ut om vi skal redde mennesker fra å bli drept av krig og sult, og nå har vi i tillegg kolera som ytterligere kompliserer situasjonen, sier Jamie McGoldrick, som leder koordineringen av FNs hjelpearbeid i Jemen.

– Vi kjemper på grunn av mangelen på ressurser. Situasjonen krever øyeblikkelig handling, sa han under en pressekonferanse i Jordans hovedstad Amman torsdag.

Hjerteskjærende

Over 130.000 mennesker er nå trolig smittet av kolera i Jemen, anslår FN, som hittil har registrert nærmere 1.000 koleradødsfall. Over halvparten av dødsofrene er kvinner og barn.

– Det som er virkelig hjerteskjærende, er at medmenneskeligheten har tapt for politikken, sier McGoldrick.

Hjelpen uteblir

Giverland har lovet nærmere 18 milliarder kroner i nødhjelp til Jemen i år, men har til nå bare gitt 29 prosent av dette, ifølge McGoldrick.

Ifølge FN trenger 19 millioner mennesker nødhjelp i Jemen, og 10,3 millioner av disse trenger umiddelbar hjelp for å overleve.

Dersom hjelpen ikke straks trappes opp, kan 300.000 bli smittet av kolera i løpet av de neste seks månedene, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO).

Bombes

Sikkerhetssituasjonen i Jemen, der Saudi-Arabia i spissen for en USA-støttet koalisjon fører krig mot opprørere som grep makten i hovedstaden Sana høsten 2014, gjør hjelpearbeidet vanskelig.

Ifølge FN er minst 10.000 sivile drept og nærmere 30.000 såret i krigen, og over 3 millioner mennesker er drevet på flukt fra sine hjem.