Verden

Iraks statsminister erklærer IS' undergang

Iraks statsminister Haider al-Abadi kunngjør enden på IS etter at hæren erobret ruinene av den historiske al-Nuri-moskeen i Mosuls gamleby. IS sprengte den 800 år gamle moskeen for en uke siden.

Den historiske al-Nuri-moskeen i Mosul ble lagt i grus forrige uke. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Vi er vitne til enden på den fiktive Daesh-staten. Frigjøringen av Mosul er beviset, tvitrer Abadi og bruker det arabiske akronymet på ekstremistgruppa som kaller seg Den islamske staten (IS).

En talsmann for den USA-ledede koalisjonen uttaler samtidig at frigjøringen av Mosul kan være et faktum innen få dager.

Generalløytnant Abdul-Wahab al-Saadi i de irakiske spesialstyrkene sier landemerket og gatene rundt ble gjenerobret torsdag ettermiddag.

Fra moskeen proklamerte lederen for den ytterliggående islamistgruppa IS, Abu Bakr al-Baghdadi, sommeren 2014 opprettelsen av et islamsk kalifat i Irak og Syria.

Ifølge det irakiske forsvaret sprengte IS den historiske moskeen i Mosuls gamleby onsdag 22. juni.

Erobringen av ruinene innebærer at de gjenværende IS-krigerne er omringet i avgrensede områder i gamlebyen, ifølge irakiske militærkilder.

Moskeen ligger i grus

Satellittbilder viser hvordan den over 800 år gamle moskeen med sin karakteristisk skakke minaret ligger i grus.

Irakiske tropper rapporterte om hus-til-hus-kamp med en fiende som nektet å overgi seg. Fem Isis-militanter ble drept på onsdag mens de prøvde å svømme over Tigris-elven fra vest til øst for byen, bevæpnet med eksplosiver, skriver The Guardian.

100 bevæpnede ekstremister

100 godt væpnede ekstremister antas å fortsatt holde til i gamlebyen, i tillegg til titusenvis av sivile, som gradvis har strømmet ut av skadete bygninger til sikkerhet i løpet av den siste uken.

– Det er hundrevis av kropper under ruinene, sa spesialstyrker Maj Dhia Thamir, utplassert i gamlebyen, ifølge The Guardian.

IS nekter for at det var de som sprengte moskeen og hevder at den ble bombet av amerikanske fly. Den USA-ledede koalisjonen har avvist påstanden.

Talspersoner for både Irak og den USA-ledede koalisjonen mot IS sa at ødeleggelsen av moskeen var et tegn på at jihadistgruppa snart kommer til å bli drevet ut av byen.

Rykker lenger inn

Torsdagens framstøt skjer mer enn en uke etter at irakiske styrker startet offensiven for å gjenerobre de siste IS-kontrollerte delene av Mosuls gamleby.

Talspersoner for den irakiske hæren sa søndag at IS tre år etter erobringen av Mosul kun kontrollerte om lag en kvadratkilometer av byen. Oberstløytnant og leder for antiterrorstyrken CTS, Salam al-Obeidi, anslo da at kun «et hundretalls IS-krigere» er igjen i gamlebyen.

Offensiven for å gjenerobre Mosul fra IS har drevet over 860.000 mennesker på flukt, men nærmere 200.000 har de siste månedene vendt tilbake, først og fremst til regjeringskontrollerte Øst-Mosul, opplyser FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Det anslås at rundt 100.000 sivile trolig fortsatt befinner seg i Mosuls gamleby. Samtidig anklages irakiske regjeringsstyrker og allierte militser for grove overgrep under offensiven.

Inngangen til Al-Nuri-moskeen i Mosul i 2014. Foto: AP/NTB scanpix

Les også

  1. Irakiske styrker anklages for grusomme overgrep - én person skal ha skåret hodet av 50 mennesker

  2. For første gang på tre år kan innbyggerne i Mosul feire id uten IS

  3. Presset IS innfører forbud mot sosiale medier og skjerper krav om lydighet

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Irak