Verden

Beboerforening varslet om dårlig brannsikkerhet i London-blokk

Søppel og skrot i inngangen i Grenfell Tower i 2016. Da var det bare en utgang og heisen sto grunnet oppussing, opplyste beboerforeningen.

Beboere i Grenfell-blokken i London har i årevis advart om dårlig brannsikkerhet i de kommunale boligene. Nå vil Londons bydeler gå gjennom brannsikkerheten.

  • NTB
  • Thomas Olsen
    Journalist

– Bare en katastrofal hendelse vil avdekke hvor udugelig vår utleier er, skrev organisasjonen Grenfell Action Group i november i fjor.

I januar 2013 advarte foreningen om at byutviklingsplanene for området ville gjøre det vanskelig for brannbiler å komme til. Og gjentatte ganger ble det varslet om at varebiler fra renholdstjenesten parkerte og blokkerte beredskapsinnkjørselen til blokken.

Nettavisen Metro og flere andre britiske medier har hentet frem gruppens blogg etter at blokken ble rammet av en katastrofal brann natt til onsdag.

Les også

Flere døde og minst 50 skadet i storbrann i 24 etasjer høy boligblokk i London

I 2013 var beboerne bekymret fordi biler fra blokkens renholdsservice parkerte i beredskapsinnkjørselen til Grenfell Tower.

Tilsyn i juni 2016: Middels brannrisiko

– Alle våre advarsler falt for døve ører og vi forutså at en katastrofe som denne var uunngåelig og bare et spørsmål om tid, heter det på bloggen onsdag.

Utleien av de 120 leilighetene blir administrert av en utleierorganisasjon, Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation (KCTMO), på vegne av kommunale myndigheter. Det er denne organisasjonen som rammes av kritikken.

svarer de i en uttalelse at «vi er klar over at beboerne tidligere har tatt opp bekymringer. Vi tar alltid slike bekymringer seriøst og disse vil bli tatt med i den kommende etterforskningen».

Bygget ble reist på 1970-tallet og har nylig fått ny utvendig kledning og nye vinduer.

Det var branntilsyn i blokken Grenfell Tower i juni i fjor, etter oppussingen. Da ble den bedømt å ha middels brannrisiko, noe som er innenfor det som er normalt, skriver BBC.

  • Vitner forteller: «Han kastet en madrass ut av vinduet. Han var bokstavelig talt i brann og hoppet»

Ekspert tror boligblokken er feilkonstruert

Branneksperter spør seg hvordan brannen i den 24 etasjer høye boligblokken i London kunne spre seg så raskt.

Feil materialer og manglende brannskiller kan ha bidratt til katastrofen.

– Når man ser så voldsom spredning i byggets fasade, så kan man lure på hvilke type materialer som er brukt. Når det også brenner i så stort omfang innvendig, så kan man også lure på hvordan brannskiller inne i bygget er utført, sier Vegard Ervik Olsen, leder for Rådgivende Ingeniørers Forenings ekspertgruppe for brannsikkerhet.

– Her er det nok flere bygningsmessige feil og uheldige forhold som har inntruffet samtidig, og som har hatt katastrofalt utfall, sier Olsen, som understreker at dette er spekulasjoner.

Han påpeker at eldre bygg er mer utsatt for brann enn de nyere.

– Men det er likevel uvanlig å se en brann som sprer seg i så stort omfang som denne brannen i London, sier Olsen.

Beboere i blokken med kommunale leiligheter i London hadde lenge advart om dårlig brannsikkerhet.

– Brannen spredte seg i isolasjonsmaterialet

– Det må være noe i bygningens konstruksjon som gjør at ilden kunne spre seg videre til fasaden, sier branningeniør Ib Bertelsen i Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut.

– Det har vi sett før i branner, for eksempel i Dubai og Kina, sier han.

– Det kan være noe med måten det er bygd på. Det kan være manglende skiller, eller at den er etterisolert med dårlig isoleringsmateriale og at man ikke har laget brannskiller eller sikret mot brannsmitte, sier Bertelsen.

En av beboerne i blokken, som består av 120 kommunale leiligheter, tror også at nytt isolasjonsmateriale kan ha bidratt til at brannen spredte seg svært raskt.

– Jeg er ingen ekspert, men jeg tror at plasten de kledde utsiden med, fikk brannen til å spre seg fort. Etter at jeg hadde kommet meg ut, eksploderte plasten. Halve bygningen sto i flammer og all plasten boblet og sprakk, forteller Ahmed Chellat til The Guardian.

Konstruksjonen avgjør nå hvor stor risiko det nå er for at hele boligblokken vil rase samen, sier Bertelsen.

– Dette blir de nå nødt til å overveie før de sender folk inn i bygningen, sier Bertelsen.

Skal gjennomgå sikkerheten

Mange er kritiske til at beboerne skal ha blitt instruert til å bli værende i leilighetene sine og vente på evakuering da de ringte brannvesenet.

Branninstruksen i blokken sier at beboere kun skal evakuere dersom det brenner i deres egen leilighet. I tilfelle brann andre steder i bygget oppfordres beboerne til å holde seg inne med dører og vinduer lukket.

The Guardian skriver at «stay put»-regelen har vært et grunnprinsipp i sikkerhetsinstruksene i denne typen boligblokker siden 1950-tallet.

Ifølge avisen har statsminister Theresa May’s stabssjef lovet at regjeringen skulle gjennomgå brannreguleringene.

Nå varsler organisasjonen for alle bydelsmyndighetene i London, London Councils, at de skal gjennomgå sine prosedyrer for brannsikkerhet.

– Akkurat nå kjenner vi ikke årsaken til brannen og må vente på resultatene av etterforskningen før vi konkluderer. Men det er klart at bydelsmyndighetene vil gjennomgå lokale ordninger i lys av detnne tragiske hendelsen, sier en talsperson til BBC.

Les mer om

  1. London
  2. Brann