Verden

- 234 nye fanger reddet fra Boko Haram

Til sammen skal den nigerianske hæren ha frigitt nesten 700 kvinner og barn de siste dagene.

Noen av jentene snakker med en nigeriansk soldat i byen Yola etter at de ble frigitt fra Boko Haram denne uken. Bildet er tatt 29. april. HANDOUT via Reuters

 • Åshild Eidem

Fangene ble frigitt torsdag, opplyser den nigerianske hæren.

Blant de løslatte er ifølge nyhetsbyrået AP 61 kvinner og 214 barn. De fleste av barna er jenter.

De befinner seg nå i en flyktningeleir i byen Yola og er i ferd med å få mat og medisiner og bli registrert av myndighetspersoner. Mange er traumatiserte, og klarer ennå ikke å tro på at de er i sikkerhet.

Den siste uken skal nærmere 700 kvinner og barn være løslatt.

Redningsaksjonen var en del av et større angrep mot terrorgruppen Boko Haram, som i mars ble innlemmet i Den islamske staten (IS).

— Steinet til døde

Aksjonen skal ha fått svært alvorlige følger: Noen av fangene skal ha blitt steinet til døde da hæren nærmet seg. Andre ble klemt ihjel da soldater ved en feiltagelse kjørte over dem mens de skjulte seg i et tett kratt. Tre ble drept av en landmine.

Flere hundre jenter og kvinner skal være løslatt den siste uken. HANDOUT

Det forteller overlevende til AP, som søndag besøkte flyktningeleiren.

De 219 jentene som i fjor vår ble kidnappet fra en skole i byen Chibok i delstaten Borno ser ikke ut til å være blant de løslatte.

Fra seier til seier

De løslatte kvinnene og barna ble tatt til fange da Boko Haram i fjor tok kontroll over store deler av nordøstlige Nigeria og erklærte området et islamsk kalifat.

— Nøkkelen er at man har gått inn i Sambisa-skogen, sier terrorforsker Stig Jarle Hansen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Sambisa-skogen dekker et område på 60.000 kvadratkilometer nordøst i Nigeria, og har de siste årene vært hovedbase for Boko Haram. Terrenget der er vanskelig å ta seg frem i.

— Med god hjelp fra nabolandene Tsjad, Kamerun og Niger har den nigerianske hæren vært på offensiven siden februar. De har gått fra seier til seier, sier Hansen.

Han påpeker at det likevel ikke er mer enn en uke siden Boko Haram skaffet seg kontroll over øyen Karamga i Tsjadsjøen, på Nigers side av grensen. Nigers hær tok tilbake kontrollen over øyen, men guvernøren i regionen har beordret sivilbefolkningen til å evakuere den innen 4. mai.

- Må trygge landsbygda over tid

Det avgjørende nå er at den nigerianske hæren og deres allierte klarer å bygge stabilitet på landsbygda over tid, og ikke bare i byene.

Terrorforsker Stig Jarle Hansen advarer mot å tro at Nigeria og deres allierte er i ferd med å knekke Boko Haram. Grundseth Dag W

— Det holder ikke med store militære seiere. I så fall kan Boko Haram gjøre som før: Trekke seg ut, unngå kamp, bygge seg opp igjen og vente til verdens og regionens interesse har avtatt, sier Hansen.

Han sammenligner med amerikanernes mislykkede forsøk på stabilisering i Irak.

— Hvis hæren for eksempel vil være til stede i en landsby i Borno én dag i uken - og Boko Haram er der seks dager i uken, vil Boko Haram være i stand til å plyndre landsbyen, tvangsrekruttere menn og kvinner og skaffe seg respekt. Da finnes det ikke noe sikkerhetsalternativ til dem.

- I stand til å reise seg

Også Morten Bøås, seniorforsker ved NUPI, advarer mot å tro at hæren og deres allierte er i ferd med å knekke den fryktede terrorgruppen.

- Hvis det er riktig at hæren har funnet og ødelagt så mange baser som de hevder, er det et tilbakeslag for Boko Haram, sier han.

Seniorforsker Morten Bøås stiller spørsmål ved hærens opplysninger.

— Men det betyr ikke at dette opprøret er over med det første. Det kan også bety at Boko Haram legger om strategien til å bli en mye mindre og mobil geriljagruppe hvor de gir opp forsøket på å kontrollere territorier og heller blir en bevegelse som prøver å bevege seg mer uforutsigbart mellom ulike skjulesteder. Det har bevegelsen tidligere vist at den er i stand til å gjøre, sier han.

2000 jenter og kvinner bortført

Ifølge Amnesty International er minst 2000 kvinner og jenter bortført av Boko Haram siden starten av 2014.

I rapporten «Our job is to shoot, slaughter and kill» hevder menneskerettighetsorganisasjonen at noen av fangene blir voldtatt, tvangsgiftet og tvunget til delta i kamper.

Stig Jarle Hansen påpeker at Boko Harams medlemmer er robuste.

— Boko Haram fikk seg en kraftig trøkk i 2009, da de ble ulovlige. I 2013 opprettet Nigeria den syvende divisjonen i hæren, og da fikk de også en kraftig trøkk i Borno. Nå får de en trøkk igjen. Men tidligere har de klart å reorgansiere seg, sier han.

— Siden 2013 har de kunnet gjøre veldig mye av hva de vil på landsbygden. De har kunnet tvangsrekruttere kvinner og menn, og skaffe seg mat og penger ved å plyndre eller skattelegge landsbyene, sier han.

 1. Les også

  Boko Haram ødelegger barneliv

 2. Les også

  Kan Nigeria slå tilbake mot terroren?

 3. Les også

  - Jenter kidnappet av Boko Haram for ett år siden, nylig sett i live i Nigeria

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Boko Haram har løslatt mange av de bortførte Chibok-jentene

 2. VERDEN

  Skolejenter kidnappet av Boko Haram er sluppet fri

 3. VERDEN

  Hevder at mange av de bortførte skolejentene i Nigeria er døde

 4. VERDEN

  Bortførte jenter på Boko Haram-video

 5. VERDEN

  Amnesty: 400 sivile drept i Boko Haram-angrep siden april

 6. A-MAGASINET

  Boko Harams metoder er så brutale at selv IS tar avstand