Verden

Israel varsler opptrapping

Mens Mahmoud Abbas ber Israel og Hamas om å inngå en våpenhvileavtale for Gazastripen, varsler Israel tvert imot en opptrapping av militæroffensiven.

Ved å droppe slike flygeblader advarer Israel palestinerne. Foto: AP

Mens våpenhvileforhandlingene pågår for fullt i Kairo, fortsetter kampene på Gazastripen.

I Jabalya nord på Gazastripen ble ni personer drept da israelske stridsvogner åpnet ild mot et bolighus. Amir Mansi, en av lederne i Hamas, ble ifølge israelske kilder drept i et luftangrep i Jabalya, melder nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge israelske militære kilder ble 15 Hamas-soldater drept i kamper natt til lørdag. Samtidig ble 40 mål angrepet, deriblant utskytningsramper for raketter, tunneler under grensen til Egypt, våpenlagre og produksjonsanlegg.

Minst 854 personer er drept på Gazastripen siden militæroffensiven startet 27. desember, melder redningstjenesten på Gazastripen. På israelsk side er ti soldater og tre sivile personer drept.

Varsler opptrapping

Til tross for at FNs sikkerhetsråd torsdag vedtok en resolusjon som krever umiddelbar våpenhvile, varslet Israel lørdag at militæroffensiven på Gazastripen om kort tid vil bli trappet opp.

Mange tusen flygeblader ble sluppet over Gaza by med en «generell advarsel» til palestinerne.

«For din egen og din families sikkerhets skyld blir du bedt om å ikke nærme deg terrorister, våpenlagre og våpen,» heter det i advarselen.

I teksten varsler Israel «en ny fase i krigen mot terror» og en opptrapping av militæroffensiven. Den samme beskjeden ble sendt som tekstmelding til mobiltelefoner på Gazastripen.

Forhandlinger i Kairo

En Hamas-delegasjon fra Gazastripen var lørdag i Kairo for å drøfte Egypts forslag til våpenhvile. Hamas-delegasjonen fra Gazastripen ledes av Ayman Taha og Jamal Abu Hashem. En Hamas-delegasjon fra Syria var også ventet.

Palestinernes president Mahmoud Abbas var også til stede i byen. Han oppfordret både Hamas og Israel til å gå med på en våpenhvile umiddelbart.

– Hvis en av partene ikke aksepterer våpenhvilen, vil den bære ansvaret, og hvis Israel ikke vil akseptere våpenhvilen, vil landet måtte bære ansvaret for den fortsatte blodsutgytelsen, sa Abbas.

Hamas har derimot sagt at det ikke vil være aktuelt å godta en våpenhvile før Israel har trukket seg tilbake fra Gazastripen og gjenåpnet grenseovergangene.

– La Israel trekke seg ut først, la aggresjonen stanse først, la grenseovergangene bli åpnet igjen, så kan folk begynne å se nærmere på en våpenhvile, sa bevegelsens eksilleder Khaled Meshaal lørdag kveld.

Grenseobservatører

Et forslag om å utplassere internasjonale styrker langs grensa til Gazastripen har skapt splid blant partene. Egypt har ifølge europeiske og israelske kilder motsatt seg forslaget om å utplassere utenlandske soldater langs grensa.

I stedet foreslår Egypt et økt nærvær av egyptiske soldater langs den egyptiske delen av grensa, mens den palestinske selvstyremyndigheten stiller med soldater inne på Gazastripen, hvor Hamas tok kontroll i juni 2007.

Israels utenriksminister Tzipi Livni avslår i et intervju med The Washington Post å sette noen tidsfrist for militæroffensiven på Gazastripen, men hun gjentar også sitt budskap om at målet ikke er å okkupere Gazastripen på nytt.

Israel har gjentatte ganger understreket at målet med militæroffensiven mot Hamas er å sette en stopper for rakettangrepene mot Israel. Lørdag ble tre personer såret da Hamas på nytt skjøt raketter mot Israel.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Medier: Israel og Hamas enige om våpenhvile

 2. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 3. VERDEN

  Israel vurderer å slippe varer inn på Gazastripen

 4. VERDEN

  Israels statsminister: Vi har påført Hamas store tap på Gazastripen

 5. VERDEN

  Hamas: Våpenhvile på Gazastripen etter at to tenåringer ble drept lørdag

 6. VERDEN

  Over 600 raketter skutt mot Israel – Hamas vil fortsette angrepene