Svensk tegner: - De planla et attentat mot meg

Politiet fant kart over huset til den svenske Muhammed-tegneren Lars Vilks hos terrormistenkt.

Den svenske kunstneren Lars Vilks angrer ikke på Muhammed-karikaturene, selv etter avsløringen av det som trolig var planleggingen av et attentat mot ham.
  • Eivind Sørlie

Striden om Muhammed-karikaturene har tatt en ny vending. I går tirsdag ble det kjent at tre menn planla å drepe Kurt Westergaard, den danske avistegneren som sto bak Muhammed-karikaturen hvor muslimenes profet er tegnet med en bombe i turbanen. I dag ble det kjent at politiet har funnet et kart over Lars Vilks' hus i hjemmet til en terrormistenkt 42-åring. Den svenske kunstneren Lars Vilks har i likhet med Westergaard også portrettert Muhammed, og har siden levd med stadige drapstrusler. I Vilks karikatur er Muhammed tegnet som en hund. Nå innrømmer Vilks at han kanskje har vært litt for optimistisk i vurderingen av sin egen sikkerhet, men mener risikoen likevel er verdt det.


Les hva Lars Vilks svarte i nettprat her.

— De planla et attentat

Da svensk politi gjennomsøkte huset til en terrormistenkt 42-åring fra Somalia, fant de sammen med kartet over Lars Vilks' hus også materiell for militære nattkikkerter. - Jeg har jo med tiden blitt vant til drapstrusler. Men dette er noe annet. Dette er en fiende som planlegger og tar seg god tid. Jeg skjønner jo nå at disse menneskene planla et attentat mot meg, et politisk motivert attentat. Det sier Lars Vilks til Aftenposten.no.

- Det er verdt det

Lars Vilks har i et tidligere intervju med Aftenposten.no uttalt at han betrakter begivenhetene rundt publiseringen av Muhammed-karikaturene som en del av sitt kunstprosjekt. - Nå som drapstruslene mot deg tydeligvis er mer konkrete enn tidligere antatt, er det verdt å risikere livet sitt for et kunstprosjekt? - Ja. Jeg mener det. Noen må gjøre dette, og det er kunstens oppgave å overskride grenser. For meg er det en selvsagt rettighet å kunne tegne Muhammed. Man må kunne gjøre det fordi det er slik et demokrati fungerer, sier Vilks til Aftenposten.no. Vilks føler seg trygg så lenge det er mye oppmerksomhet rundt ham, men frykter mer for tiden etter at oppstusset har lagt seg.

Ble ikke informert av politiet

Kunstneren har derfor nå sett seg nødt til å installere mer sikkerhetsutstyr i sin bolig. - Jeg er ikke dum, jeg ser at dette er en reell trussel og vil derfor forbedre noen sikkerhetstiltak, sier Vilks. Kartet over huset hans ble funnet i november i fjor, ifølge den svenske avisen Dagens Nyheter. Vilks er svært kritisk til at han ikke fikk vite om dette før i går. - Det er veldig frustrerende at politiet ikke gir meg noen detaljer om trusselnivået mot meg. Jeg vil jo vite selv hvordan jeg skal vurdere min egen sikkerhet, sier Vilks.

Mener norske aviser bør publisere karikaturene

— Jeg synes det er bra at danske aviser i dag publiserer karikaturene av Muhammed. Alle avisene skulle ha gjort dette for lenge siden, sier Vilks. Han mener de avisene som ikke publiserer karikaturene, bidrar til å svekke demokratiet. - De norske og svenske avisene som velger å ikke publisere karikaturene av frykt for konsekvensene, lar seg indirekte sensurere av ekstremister. Dette oppmuntrer også til mer ekstremisme, mener Vilks.

Pakistanske demonstranter roper slagord mot Sverige og Lars Vilks (som feilstaves i slagordet «Death to Larish»).