Verden

Bush fikk ikke tale i beste sendetid

ST. PAUL, MINNESOTA (Aftenposten.no): Ga sterk støtte til John McCain via satellitt.

President George W. Bush var ikke tilstede på Republikanernes landsmøte, men ga sin uforbeholdte støtte til kandidat John McCain.
  • John Hultgren
    John Hultgren
    Utenrikssjef

— Vi trenger en president som forstår lærdommen fra 11. september 2001, sa president George W. Bush til republikanernes landsmøte. Selv fikk han ikke være tilstede. President Bush ga varm støtte til republikanernes presidentkandidat John McCain i en historisk spesiell tale til landsmøtet her i natt norsk tid. Det er ytterst sjelden at en sittende president ikke deltar på sitt partis landsmøte, og etter at orkanen «Gustav» viste seg å ikke bli en slik katastrofe som mange fryktet, var det ingen praktiske hindringer for at Bush kunne ha stått på podiet her og levert sin tale. Men det ble gjorde han altså ikke. I stedet ble presidentens tale overført via satellitt fra Det hvite hus, og flyttet ut av beste sendetid. Det forteller veldig mye om hvordan McCain-kampanjen vurderer presidenten; nemlig som en stor hindring for at John McCain kan vinne presidentvalget. Se talen her: Demokratenes presidentkandidat, Barack Obama, kjører nå en rekke TV-reklamer der han viser bilder av McCain og Bush sammen, og der budskapet er at en stemme på McCain er det samme som en stemme på en ny periode for Bush. McCain vil bruke dette landsmøtet til å fortelle velgere at Obama tar feil, og at en stemme på ham ikke betyr «mer av det samme».

Offensiven

Og lærdommen som Bush mener McCain har forstått i et post-11. september-samfunn? - At for å forsvare Amerika så må vi være på offensiven, vi må stoppe angrep før de skjer, og ikke vente på å bli angrepet igjen, ifølge president Bush. Presidenten fortalte landsmøtet at McCain er en person som setter landet sitt før seg selv, og viste til McCains Irak-politikk som et eksempel. - Han ble advart mot at hans gjentatte forslag om å sende flere soldater (til Irak) var risikabelt for hans presidentkampanje. Han svarte dem at han ville heller tape et valg enn å se dette landet tape en krig, sa Bush. - Han er klar til å lede dette landet, la han til. Offisielt heter det at presidenten ikke kunne være til stede i St. Paul fordi han overvåker etterarbeidet med stormen «Gustav».

Lieberman

Måten dette landsmøtet satt president Bush til side ble enda mer tydelig ved at Joseph Lieberman, som var visepresidentkandidat for demokraten Al Gore i 2000, holdt en av nattens hovedtaler. Lieberman er mangeårig demokratisk senator, men er nå uavhengig medlem av Senatet, og støtter McCain. Liebermans oppdrag var tydeligvis å fri til nettopp uavhengige velgere, dem som ennå ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på. Fred Thompson, kjent fra TV-serien «Lov og Rett», og tidligere i år også en av McCains utfordrere til partiets presidentnominasjon, talte også til landsmøtet i beste sendetid. Thompson fortalte delegatene, og millioner av TV-seere, at McCain er en mann som står for de karaktertrekkene som samfunn alltid har lett etter i ledere: «Styrke, tapperhet, menneskekjærlighet, visdom, tjeneste for landet og ære», sa Thompson. - Mens andre snakker om forandring, så leder McCain arbeidet med å gjennomføre det, la han til. Disse talerne illustrerer også så veldig godt hvorfor det passet McCain best at Bush ikke var til stede. For det McCain vil overbevise velgere om at han skal forandre, er identisk med mye av det president Bush har gjort de siste åtte år.

Palins debut

Onsdag kveld er det visepresidentkandidat Sarah Palin som er hovedtaler her i St. Paul. Mange var svært overrasket over utnevnelsen av henne sist fredag, men hun er blitt godt mottatt av republikanere flest, og spesielt av de mest konservative i partiet. Delegatene her samlet seg om henne og hennes familie da nyheten kom om at hennes 17 år gamle ugifte datter er gravid. Men flere er likevel bekymret for at det kan komme flere overraskelser. Talen i kveld blir hennes mulighet til å presentere seg for delegatene, og for de millioner av TV-seere som følger hennes opptreden på TV.

Les også

  1. McCain og Palin: – Avholdenhet, ikke prevensjon

  2. 284 arrestert under republikanernes landsmøte

  3. Republikanerne legger bort retorikken

  4. John McCain

  5. Barack Obamas vei til toppen

Senator Ron Lieberman holdt en av nattens hovedtaler. han er en tidligere demokratisk visepresidentkandidat, men er nå uavhengig medlem av senatet.
John McCains kone Cindy (t.v.) bivåner Republikanernes landsmøte sammen med tidligere president George H. W. Bush og hans kone Barbara.