Verden

Abbas: - Israel forsøker å utslette palestinerne

Palestinernes president Mahmoud Abbas beskylder Israel for å forsøke å utslette innbyggerne på Gazastripen.

  • Elisabeth Rodum
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Dette er 18. dag med israelske angrep på vårt folk. Angrepene blir mer voldsomme for hver dag som går og antall ofre stiger. Israel forsøker å utslette det palestinske folket på Gazastripen, sa Abbas tirsdag fra sitt hovedkvarter i Ramallah på Vestbredden.

Palestinernes president Mahmoud Abbas kom med uttalelsen i forbindelse med et møte i hovedstyret i PLO, melder NTB.

Abbas leder Al-Fatah, palestinernes dominerende politiske bevegelse, og forhandler med Israel om en fredsløsning. Abbas har ingen kontroll over islamistorganisasjonen Hamas, og har holdt en lav profil etter at Israel startet bombingen av Gazastripen.

— Kamper nær sykehuset

Kampene fortsetter å rase i utkanten av Gaza by, hvor de israelske styrkene skal være i ferd med å rykke stadig nærmere bykjernen.

Søndag kom de norske legene Johannes Brattebø og Muhammad Abu Arab til Shifa-sykehuset, der også anestesisykepleier Dagfinn Bjørklid arbeider. Helsearbeiderne har avløst de to legene Fosse og Gilbert, som kom tilbake til Norge mandag.

xNORWAC-koordinator Merete Taksdal har løpende kontakt med de norske legene, som forteller at kampene i Gaza by ser ut til å rykke nærmere sykehuset.

— De vet ikke nøyaktig hva som foregår, men de forteller at det har vært bombenedslag så nær som 500 meter unna sykehuset. Ved 4-tiden i natt ble sykehuset rammet av en kraftig trykkbølge som fikk dørene i bygningen til å sprette opp. Vinduene er blåst inn, så sjokkbølgene merkes langt inne i sykehuset, sier Taksdal til Aftenposten.no.

Mellom midnatt og frem til 10-tiden tirsdag morgen kom det 32 hardt skadede til sykehuset - 12 av dem døde.

Kampene i byens gater har gjort det vanskeligere å transportere skadede til sykehuset. Flere ambulanser er blitt beskutt under krigføringen på Gazastripen, og Røde Kors vurderer sikkerheten nøye før de eskortere palestinske ambulanser.

Ifølge palestinske sykehuskilder er 918 palestinere drept i de 18 dagene siden den israelske offensiven begynte, nærmere 400 av dem kvinner og barn. Over 4.100 er såret, melder NTB.

Til sammenligning er bare 13 israelere drept, hvorav tre sivile. Men det ventes at flere kan falle i de harde kampene som trolig venter i de trange gatene og smugene i Gaza by.

- Jobber døgnet rundt

NORWAC-koordinator forteller at hverdagen for de norske legene er svært utmattende.

— De jobber døgnet rundt, og det er naturlig nok vanskelig å sove med så mye støy og vibrasjoner. De står på, men de sier at de er imponert over hvordan de lokale hjelpearbeiderne holder det gående under så ekstreme forhold. De har jo sine familier å ta hensyn til.

- Hamas på sykehuset

Mandag gjentok den israelske sikkerhetsministeren Avi Dichter påstander om at

Les også

- Hamas i dekning på sykehus

. Ifølge Dichter ble sykehuset under helgen benyttet som et møtested for utdeling av lønninger til Hamas-krigere.

— Jeg har ikke hørt dette fra andre enn israelske kilder, og ingen av våre leger har nevnt noe slikt, sier Taksdal til Aftenposten.no.

— Det dette sykehuset brukes til, er å redde liv. Shifa er det største sykehuset i Gaza, og det har noen av de mest avanserte spesialisthelsetjenestene i Gaza - selv om det er veldig nedslitt.

Les også

  1. Harde kamper i Gaza by

  2. Tzipi Livni: - Nå skjønner Hamas at vi reagerer kraftig

  3. Gaza: Krigen dag for dag

  4. Bakgrunn for krigen i Gaza