Verden

NATO-sjef Jens Stoltenberg: - Ingen er tjent med en ny, kald krig. Vi vil ikke bidra til at det skjer

ta981420_doc6md4oq2572v135zcd2hh.jpg
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent
  • Det Russland og Putin har gjort i Ukraina, har bidratt til å undergrave tillit. Samtidig er det viktig for NATO at vi ikke søker konfrontasjon med Russland. Det tjener våre interesser og det tjener også Russlands interesser, sier Stoltenberg.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

I et intervju med Aftenposten sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg at det er oppmuntrende tegn i Ukraina-konflikten, som i halvannet år har økt spenningen mellom Vesten og Russland.

— Mandag denne uken var første gang, ifølge de internasjonale observatørene i OSSE, at det ikke var noen brudd på våpenhvilen overhodet. Det er positivt og det går i riktig retning, sier Stoltenberg.

— Men det er all mulig grunn til å ta forbehold. Det er veldig mye som gjenstår før vi kan se en varig, solid og fredelig politisk løsning på denne konflikten.

Har vi grunn til å være redde russerne?

Les også

Putin øver krig i Arktis

Les også:

Les også

  1. Slaget hvor russerne massakrerte ukrainerne – og som du aldri har hørt om 

  2. Russlands krigsmaskin kan slå ut GPS-systemer og gjøre moderne våpensystemer ubrukelige

Stoltenberg i historisk østerled-besøk

Historisk møte i Kiev, hvor en NATO-sjef for første gang deltar i sikkerhetsrådet til den ukrainske regjeringen.

Denne uken besøkte NATO-sjefen Ukraina. Tirsdag deltok han som første NATO-sjef i møte i det ukrainske sikkerhetsrådet, samtidig som landet er midt i en væpnet konflikt i østlige Ukraina. — Mange er redde for at vi står overfor en kald krig. Forholdet mellom Russland og Vesten har ikke vært dårligere siden 80-tallet. Er vi nå på et punkt hvor ting kan begynne å lysne?

— Det er i hver fall positivt at våpenhvilen ser ut til å holde i Ukraina. Det er fortsatt mye usikkerhet og absolutt fare for at det kan komme tilbakeslag. Men etter så lang tid med en situasjon hvor våpenhvilen er blitt brutt, er det gledelig at den i hvert fall de siste ukene er blitt mer respektert enn noen gang tidligere, sier NATO-sjefen til Aftenposten.

Opplev livet i skyttergravene i Ukraina:

Les også

Europas farligste sted hvor 8000 mennesker er drept

— Samarbeid tjener våre og Russlands interesser

I neste uke skal Russlands president Vladimir Putin tale i FN, etter at han de siste ukene har sendt både våpen, militært utstyr og soldater til Syria.

- Hvordan skal vi forstå det Putin nå gjør i Syria?

— Det vi nå ser er en betydelig russisk militær oppbygging i Syria, med flere forskjellige typer styrker, blant annet luftvern og fly. Det er viktig at det er kontakt mellom USA og Russland, sier Stoltenberg. Han understreker at Putin ikke må gjøre noe som undergraver den amerikanskledede koalisjonens bekjempelse av ISIL.

Hva driver Putin med? Les:

Les også

Putins nye sjakkspill om Syria

— Kan vi stole på Putin?

— Det Russland og Putin har gjort i Ukraina, har bidratt til å undergrave tillit. Samtidig er det viktig for NATO at vi ikke søker konfrontasjon med Russland. Vi fortsetter å arbeide for å få til et samarbeid. Det tjener våre interesser og det tjener også Russlands interesser, sier Stoltenberg.

— Ingen er tjent med en ny kald krig. Vi vil ikke bidra til at det skjer.

Les også:

Les også

-Jeg er russernes skrekk. Nå kjemper han sin 11. krig mot Russland

— Dette er eneste veien til fred

Russiske medier har vinklet på at Stoltenbergs besøk viser at NATO-medlemskap ikke er aktuelt for Ukraina nå. Ukrainerne på sin side vektlegger at besøket viser at Ukraina har NATOs støtte.

Samtidig gjentok han i Kiev at Putin snarest trekke ut russiske soldater og utstyr fra de opprørskontrollerte områdene. NATO-sjefen tar også kraftig avstand fra opprørernes planer om å arrangere valg på egen hånd, uten å følge ukrainsk lov.

— Det er uakseptabelt og i strid med Minsk-avtalen, sa Stoltenberg.

I Ukraina har flere av partiene i Porosjenkos koalisjon gått kraftig ut mot Minsk-avtalen.

- Den eneste veien til å løse denne krise, er å følge fredsavtalen i Minsk, sa Stoltenberg.

- Ser du noen sammenheng mellom at konflikten i Ukraina trappes ned, og at Russland trapper opp militært i Syria?

— Nei, det er ikke noen sammenheng mellom de to tingene. NATO må forholde seg både til usikkerheten i sør med Syria, Irak og ustabiliteten i Nord-Afrika, og utfordringene vi ser i Europa ikke minst Ukraina.