Mange flyktninger strandet etter Trumps innreiseforbud

Allerede dagen etter at USAs president Donald Trump undertegnet ordren om innreiseforbud for flyktninger, begynte det å strømme inn historier om flyktninger som er strandet.

Familien Sawan fra Syria var like ved å få visum til USA. Nå må familien bli i Jordan på ubestemt tid.

– Mine håp og drømmer er knust, sier Ammar Sawan (40), som flyktet fra Syria til Jordan med familien, til nyhetsbyrået AP.

For tre måneder siden startet han prosessen med å få visum til USA og har vært gjennom en rekke sikkerhetstester.

Nå er håpet om et bedre liv borte med president Donald Trumps ordre om et innreiseforbud på ubestemt tid for flyktninger og andre fra land med «terrorbekymringer».

Mange strandet

På Facebook ber fortvilte aktivister om hjelp etter at en syrisk mor med to små barn på vei fra Jordan til USA for å gjenforenes med ektemannen, skal ha blitt sittende fast i Ukraina fordi hun ikke rakk å komme seg på et fly i tide.

Jordan tar ikke syrere tilbake, mens USA nå har stengt døren for syriske flyktninger på ubestemt tid.

Også en rekke andre flyktninger som var på vei til USA fredag kveld, er blitt stoppet som følge av presidentordren, skriver Washington Post.

Ammar Sawan (40) er fortvilet etter at Trumps nye innvandringsregler gjør at familien han ikke kan flytte til USA likevel.

Solgte bil og butikk

Etter å ha jobbet som tolk for et amerikansk sikkerhetsselskap i Irak, og etter flere år med bakgrunnsundersøkelser etter at han søkte om visum til USA, endte Labeeb Alis planer om å flytte til USA brått lørdag, skriver avisen.

På en flyplass i Qatar hindret personalet Ali, som er iraksk statsborger, fra å gå om bord i flyet til Texas.

– Jeg har visumet i passet, sa han noen timer senere, etter at han hadde sluttet å rope til personalet på flyplassen og desperasjonen hadde overtatt for sinnet.

Han hadde allerede solgt bilen og elektronikkbutikken han eide i Irak og gjort «alt de ba meg om å gjøre», sier han. Amerikanske myndigheter innvilget et spesialvisum for ham 24. januar.

– De har knust drømmen min. De tok den fra meg i siste liten, sier han til The Washington Post.

Går til sak

På John F. Kennedy-flyplassen i New York ble to irakske flyktninger stanset og pågrepet lørdag. Noen timer senere var det demonstrasjoner mot den nye ordningen utenfor terminalen.

Utenfor terminal 4 på JFK-flyplassen i New York ble det avholdt en demonstrasjon mot de nye innvandringsreglene Trump-administrasjonen har innført.

Advokatene til de to har nå gått til sak mot amerikanske myndigheter for å få klientene løslatt. Den ene av de to, Hameed Khalid Darweesh, ble løslatt etter noen timer.

Også amerikanske menneskerettighetsorganisasjoner, blant dem American Civil Liberties Union, har gått til sak mot innreiseforbudet som de mener bryter med grunnloven.

Trump har gitt ordre om at USAs program for bosetting av flyktninger blir stanset i inntil 120 dager, frem til nye regler for å vurdere flyktninger er kommet på plass.

Syriske flyktninger blir stengt ute av USA på ubestemt tid, eller frem til presidenten mener det er kommet gode nok rutiner for å sile ut potensielle terrorister.

I tillegg vil personer fra land med «terrorbekymringer», trolig Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen, ikke få visum de neste 90 dagene.

Møtt med tårer

I Kairo ble en irakisk familie i følge med FN stanset på vei til USA fredag kveld. Familien på syv hadde både billetter og visum, men fikk ikke gå om bord på flyet til EgyptAir på grunn av de nye reglene.

Blant syriske flyktninger i Jordans hovedstad Amman har presidentordren blitt møtt med tårer.

– Når vi hørte om dette, var det som et lynnedslag. Alle våre håp og drømmer forsvant, sier Sawan til nyhetsbyrået AP. I tre måneder har han vært i prosessen med å få visum til USA for seg og sine fire barn.

– Vi sier til det amerikanske folket at vi håper han (Trump) trekker ordren tilbake. Vi har ikke flyktet for å skade folk i andre land, sier 37 år gamle Mayada Sheik.

Aftenposten har norsk enerett til utdraget fra The Washington Post.