Verden

Mexico fordømmer Trumps grensemur

President Trumps ordre om å bygge en grensemur mellom USA og Mexico skaper sinne i Mexico.

Mexicos president Enrique Peña Nieto fordømmer USAs planer om bygge en mur mellom landene. Det er fortsatt uklart om han vil gjennomføre den planlagte USA-turen neste uke.

  • NTB

– Jeg beklager og fordømmer avgjørelsen USA har tatt om å fortsette byggingen av en mur som i årevis har splittet oss i stedet for å bringe oss sammen, sa Peña Nieto i en kort TV-kommentar. Det finnes allerede flere murer og gjerder langs deler av grensen mellom landene, som skal stanse mennesker fra å ta seg til USA på ulovlig vis.

– Vil ikke betale

– Jeg har sagt det gang på gang: Mexico kommer ikke til å betale for noen mur, sier han videre etter at USAs president Donald Trump gjentok antydningen om at han vil sende regningen for muren til det langt fattigere nabolandet i sør.

– Mexico gir og krever respekt som den fullstendig suverene staten vi er, sier presidenten videre.

Etter planen skal Peña Nieto møte Trump i Det hvite hus neste uke, men opposisjonen i Mexico krever nå at han avlyser besøket. Ifølge Mexicos utenriksminister Luis Videgaray vurderer han å avlyse, men beslutningen er ennå ikke tatt, melder TV-stasjonen Televisa.

Peña Nieto selv vil ikke si noe om hva hans neste skritt vil være. Først vil han se på en rapport fra en mexicansk delegasjon som denne uken er i Washington.

Han vil også rådføre seg med guvernører og folkevalgte politikere.

En regjeringskilde i Mexico sier til nyhetsbyrået AP at Peña Nieto vurderer å droppe sitt USA-besøk neste uke som følge av mur-planene, men presidenten kommenterte ikke disse påstandene.

  • Donald Trump har undertegnet en ordre om at byggingen av en mur på Mexico-grensen kan starte. Seks spørsmål og svar om Trumps mur mot Mexico.

– En fornærmelse

Avgjørelsen om å bygge muren har ført til raseri i Mexico, og mange mener at president Peña Nieto har kjørt en for myk linje overfor Trumps planer. Opposisjonen i Mexico har krevd at presidenten avlyser USA-reisen.

– Kunngjøringen om at muren skal bygges før Enrique Peña Nieto skal besøke USA er en fornærmelse mot Mexico, skriver Margarita Zavala, en potensiell presidentkandidat i 2018-valget, på Twitter.

Mexicos president Enrique Peña Nieto traff Donald Trump i Mexico by i august, flere måneder før presidentvalget.

Tar kontrollen over grensen

Trump skrev onsdag under på en presidentordre som slår fast at arbeidet med å bygge den omstridte muren langs grensen til Mexico, skal begynne.

USAs grense mot Mexico er 3.200 kilometer lang, og Trump har tidligere anslått at muren vil få en prislapp på opp mot 100 milliarder kroner, mens eksperter anslår det dobbelte.

Regningen truer presidenten med å sende til Mexico.

– Fra og med i dag tar USA tilbake kontrollen over grensene sine, sa Trump i en tale under besøket hos sikkerhetsdepartementet, hvor ordren ble underskrevet.

Får Trump det som han vil, skal det ansettes 5.000 nye vakter som skal patruljere grensen mot Mexico. Dette forutsetter imidlertid tilslutning fra Kongressen.