Al-Qaida-gruppe tar skylden for Bagdad-angrep

Terrornettverket Al-Qaidas avdeling i Irak tok mandag på seg skylden for et selvmordsangrep mot innenriksdepartementet i Bagdad. Minst 28 politifolk ble drept i angrepet.

Om lag 25 andre kom til skade da to bombemenn sprengte seg selv i lufta med få minutters mellomrom. Innenriksminister Bayan Jabr, forsvarsminister Saadun al-Dulaimi og USAs Irak-ambassadør Zalmay Khalilzad kom uskadd fra angrepet.

De tre var alle til stede ved en parade i nærheten av departementet i anledning av det irakiske politiets årlige festdag. De to selvmordsbomberne skal ha vært iført uniformer, den ene som major og den andre som oberstløytnant, og begge hadde passersedler.

«Hevn»

«Den nasjonale gjenforenings løver ledet et nytt angrep mot innenriksdepartementet. De hevnet sunnimuslimene som er blitt utsatt for all slags tortur i denne bygningen,» heter det i en erklæring som ble lagt ut på internett mandag ettermiddag, noen timer etter at bombene gikk av.

«To av våre brødre kom seg gjennom ni kontrollposter som de vantro hadde satt opp rundt bygningen, og en av dem kastet seg inn i en gruppe på flere dusin tjenestemenn. Mens frykten spredte seg blant de frafalne, utløste den andre sprengstoffet sitt og brakte stor ulykke over dem,» heter det videre i erklæringen.

Erklæringen var sendt ut av «al-Qaida i Irak» og kunne leses på et nettsted som vanligvis brukes av irakiske opprørere. Gruppen bak navnet «al-Qaida i Irak», ledes av den ettersøkte eksiljordaneren Abu Musab al-Zarqawi, og har etter egne utsagn stått bak en lang rekke tidligere terroraksjoner.

Gransking

Det nye angrepet i Bagdad kom samme dag som Iraks sentrale valgkommisjon kunngjorde en forsinkelse i offentliggjøringen av sin gransking av påstander om grovt fusk under valget på ny nasjonalforsamling i desember.

— Det gjenstår fortsatt fire eller fem mindre problemer, sa Abdul Hussein al-Hindawi, som er medlem av kommisjonen.

Resultatene av granskingen vil nå bli lagt fram kommende helg etter at muslimene har avsluttet feiringen av sin høytid Eid al-Fitr.

Da vil kommisjonen også legge fram et foreløpig valgresultat, ifølge en erklæring mandag.

Forsinkelsen vil gi internasjonale valgobservatører mer tid til å avslutte sin egen gransking av valget 15. desember. Valget var det første i Irak siden diktatoren Saddam Husseins fall i april 2003.

Politifolk patruljerer i gatene i Bagdad etter et dobbelt selvmordsangrep mot det irakske innenriksdepartementet mandag.
To bombemenn utkledd som høyere politioffiserer sprengte seg i lufta, og rev med seg 14 andre i døden. Terrornettverket al-Qaidas gruppe i Irak sendte kort tid etter ut en melding på internett, der den tok på seg skylden for det blodige angrepet.