Verden

Afghanske jordskjelvofre venter på hjelp

Stadig flere blir funnet omkommet etter jordskjelvet i Afghanistan, og tusenvis av overlevende er nå uten mat, vann og tak over hodet.

Tusenvis av hus raste sammen da et kraftig jordskjelv rammet det østlige Afghanistan natt til onsdag. Fortsatt ligger det ofre i ruinene, og ingen vet hvor mange liv som gikk tapt.
  • NTB

Hjelpearbeidere sliter med å ta seg frem til flere avsidesliggende landsbyer som ble rammet av det kraftige jordskjelvet natt til onsdag. De frykter at flere liv kan gå tapt som følge av kolera og andre sykdommer.

Ifølge det Taliban-kontrollerte nyhetsbyrået Bakhtar var det fredag funnet 1.150 omkomne i de to provinsene Paktika og Khost. Minst 1.600 ble skadet i skjelvet.

Talibans kriseminister opplyser til den afghanske kringkasteren TOLOnews at tilstanden til 1.000 av de skadede er kritisk.

Stadig flere blir funnet omkommet i ruinene etter jordskjelvet i Afghanistan.

Flere landsbyer er jevnet med jorden, 10.000 hus er ifølge lokale myndigheter helt eller delvis rasert, og det fryktes at enda flere ofre ligger begravd i ruinene.

Husholdninger i Afghanistan har vanligvis rundt 20 beboere, og både barn og voksne lå og sov da skjelvet rammet.

Nødhjelp på vei

Hjelpeorganisasjoner som Røde Halvmåne og Verdens matvareprogram (WFP) har sendt mat, medisiner og telt til de hardest rammede områdene, og en rekke land har bidratt med nødhjelp.

Fly med nødhjelp fra Iran og Qatar og lastebiler fra Pakistan ankom torsdag, og fredag landet også to fly fra India. Utfordringen er å bringe hjelpen frem til dem som trenger den mest. Landsbyene ligger ofte flere timers kjøretur fra nærmeste by, og veiene var fra før elendige.

Flere helseteam fra Røde Kors er på plass i jordskjelvområdet, og det samme er Flyktninghjelpen som bekrefter at Taliban gir dem full tilgang.

Kraftig regn de siste dagene har imidlertid ført til flom, og jordras har gjort mange veier helt ufremkommelige. Jordskjelvet ødela også mobil- og strømmaster, og mange steder er derfor helt uten kontakt med omverdenen.

Hjerteskjærende

Den eneste måten å bringe inn hjelp og evakuere skadede på flere steder, er derfor med helikopter. Taliban brukte militære helikoptre for å evakuere skadede det første døgnet etter skjelvet, men opplyste fredag at denne delen av redningsarbeidet er over. Nå er det opp til hjelpeorganisasjoner å bringe inn nødhjelp.

Innbyggerne i landsbyen Gayan i Paktika-provinsen gravlegger sine døde etter det kraftige jordskjelvet som rammet det østlige Afghanistan natt til onsdag.

Tusenvis er derfor overlatt til seg selv og har måttet tilbringe de siste regnfulle nettene uten tak over hodet. Når dagslyset kommer, fortsetter de letingen etter sine kjære, fjerner stein etter stein fra sammenraste hus og gravlegger sine døde.

Journalister som har besøkt området, forteller om hjerteskjærende scener. I landsbyen Gayan fant de en gråtende seks år gammel gutt som fortalte at begge foreldrene, to søstre og en bror alle var døde.

Ifølge Redd Barna er 118.000 barn rammet av skjelvet.

– Mange av dem har nå trolig ikke tilgang på rent drikkevann, mat og et trygt sted å sove, ifølge hjelpeorganisasjonen.

Bunnløs fattigdom

Paktika-provinsen var fra før en av Afghanistans fattigste, og det i et land der 97 prosent av de rundt 38 millioner innbyggerne ifølge FN lever under fattigdomsgrensen.

FN har lenge slått alarm og advart mot en nær forestående sultkatastrofe i Afghanistan, men uten at giverland har tatt dette helt inn over seg. Alt før jordskjelvet manglet FN rundt 30 milliarder kroner for å kunne nå alle som trenger det i landet, og behovet for hjelp har ikke blitt mindre etter jordskjelvet.

En ung mann står foran ruinene av familiens hus i landsbyen Gayan i Paktika-provinsen, et av områdene som ble aller hardest rammet av jordskjelvet natt til onsdag.

– Vi har hverken tepper eller telt. Vannforsyningen vår er ødelagt. VI har bokstavelig talt ingenting å spise, forteller 21 år gamle Zaitullah Ghurziwal som bor i en av de hardt rammede landsbyene i Paktika-provinsen.

– Det ligger fortsatt mange ofre i ruinene, vi vet ikke hvor mange, men det er opptil 20 døde i hvert hus, forteller en annen innbygger i provinsen til TOLOnews.

Leter i ruinene

Agha Jan mistet to koner og tre unge sønner da skjelvet rammet landsbyen hans i Barmal-distriktet i Paktika-provinsen. Fortsatt leter han i ruinene.

– Alt ligger under ruinene, selv spaden min, forteller han med tårer i øynene til en BBC-journalist som har tatt seg inn i området.

Ved hjelp av en slektning fikk han hentet ut de døde.

– Dette var skoene til sønnene mine, forteller han og børster støv av de slitte sandalene. Nettene tilbringer han nå under en provisorisk teltduk, sammen med en sønn som overlevde skjelvet.

Habib Gul jobbet i nabolandet Pakistan da han fikk høre nyheten om jordskjelvet og skyndte seg tilbake til hjemlandsbyen i Barmal. Der fikk han vite at 20 slektninger var omkommet, 18 av dem i det samme huset.

– Tre av søstrene mine, datteren min, små barn, forteller han.

Khalid Jan må nå ta seg av fem små barnebarn etter at sønnen omkom i jordskjelvet.

– Jeg er alt de har tilbake, huset og alt vi hadde er nå ødelagt, og jeg vil aldri kunne bygge det opp igjen, forteller den gamle mannen.

  1. Les også

    Kraftig jordskjelv i Afghanistan. Myndighetene melder om over 1000 døde.

Les mer om

  1. Jordskjelv
  2. Afghanistan
  3. Katastrofe