Orlando-terroristens ekskone: Han var voldelig og ustabil

Omar Mateen skal ha slått og mishandlet sin tidligere kone, og han var mentalt ustabil, hevder hun. Faren drev et politisk TV-program som ble sendt fra en afghansk satellitt-TV-kanal som var basert i USA.

Sitora Yusufiy var gift med den antatte gjerningsmannen Omar Mateen (innfelt) i fire måneder i 2009. Hun sier at han var mentalt ustabil og voldelig. Her fotografert da hun møtte pressen sammen med sin forlovede Marcio Dias.

Den antatte gjerningsmannens far, Seddique Mateen, forteller i flere intervjuer – blant annet med den amerikanske TV-kanalen ABC – at sønnen ikke oppførte seg rart eller gjorde noe som skulle indikere at han kunne gjennomføre en terroraksjon.

– Jeg så ham lørdag ettermiddag, og da oppførte han seg helt normalt. Jeg blir trist og sint over at jeg ikke oppdaget noe uvanlig ved ham, sier Seddique Mateen til ABC.

50 personer ble drept da en mann, som ifølge politiet var Omar Mateen, skjøt vilt rundt seg inne på nattklubben Pulse i Orlando i Florida. Klubben er et samlingssted for LHBT-samfunnet i Orlando.

Gjerningsmannens far sier til The Washington Post at sønnen ikke skulle ha gjennomført terroraksjonen fordi "Gud vil straffe dem som driver med homoseksualitet".

Hendelsen er den verste skytemassakren i USA i nyere tid.

Seddique Mir Mateen er faren til den antatte gjerningsmannen. Her fotografert da han snakket med en gruppe journalister i sitt hjem i Florida.

Vokste opp i Florida

Seddique Mateen og kona ble født og vokste opp i Afghanistan, men de flyttet til USA før de fikk barn. Sønnen ble født i staten New York, men han vokste opp i Florida.

– Jeg tror ikke at han var radikalisert, sier faren som fremholder at sønnen var svært opptatt av familien og at han var en gudfryktig muslim som aldri viste noen tegn på ekstremisme, vold eller hat.

Mentalt ustabil, voldelig

I et intervju med The Washington Post sier Omar Mateens tidligere kone, Sitora Yusufiy, at hun er forskrekket over eksmannens angrep. Hun forteller at han var svært religiøs, men at han ikke viste noen tegn på å være radikalisert. Samtidig fremholder hun at han var mentalt ustabil og at han mishandlet henne. Da han var sint pleide han av og til å legge ut om homoseksuelle.

– I det ene øyeblikket var han normal, han spøkte og lo. I neste øyeblikk eksploderte han. Han var rasende og skjelte meg ut, etter hvert begynte han å slå meg.

Kuttet kontakt med familien

I løpet av de fire månedene som de var gift, kuttet Omar Mateen all kontakt med resten av familien.

Til ABC sier hun at det var familien hennes som reddet henne. En gang foreldrene var på besøk oppdaget de hvordan svigersønnen var, og de fikk datteren til å skille seg i 2009. Siden har hun ikke møtt eksmannen, men for et år siden tok han kontakt på Facebook. Da blokkerte hun ham.

– Dette var en syk person som var svært forvirret og som klikket.

Faren Seddique Mateen hevder at han ikke tidligere har hørt at sønnen slo sin tidligere kone. Sønnen Omar Mateen giftet seg senere på nytt og fikk en sønn som nå er tre år gammel.

– Min svigerdatter er en typisk amerikaner. Hun er en hyggelig dame som aldri har vist noen tegn til radikalisering, fremholder faren.

Naboer: Han var uhøflig

Jason Beers (41) og kona Veronica (28) har bodd i en av naboleilighetene i boligkomplekset der Omar Mateen bodde i tiden før han gjennomførte massakren på nattklubben Pulse i Orlando, to timers kjøring nord for Fort Pierce, natt til søndag.
– Han svarte aldri da jeg sa hallo om morgenen. Det syntes jeg var
veldig uhøflig. Han bare stirret på meg som om jeg ikke var verdig et svar, sier Jason Beers.
Veronica Beers sier at ekteparet fortsatt er i sjokk. 

– Vi våknet opp søndag morgen av at FBI dundret på døren vår og sa
at vi måtte forlate leiligheten. Ingen har lyst til å våkne opp på den måten, sier hun.

– Vi ble skremt

Ektemannen supplerer:

– De sa at de fryktet at det kunne være eksplosiver i leiligheten.
Da ble vi skremt. Vi visste ikke om hele greia ville eksplodere og at vi ikke ville ha et hjem å returnere til, sier han.

Vi treffer dem utenfor leiligheten, som ligger i etasjen over den
Mateen bodde i. Området er stille. Inne i ekteparets leilighet bjeffer hunden deres etter oppmerksomhet. Også Beers-paret er urolige.

– Det kommer til å ta tid å behandle disse inntrykkene. Det er
ekkelt å tenke på at vi hatt en sånn person som nabo, sier Jason Beers.

Men redd, det er han ikke.

– Vi kan ikke la oss påvirke av sånne episoder, uansett hvor
grusomme de er. Blir vi redde, har vi tapt, sier han.

Drev politisk TV-program

Ifølge nyhetsbyrået Reuters drev faren Seddique Mateen et politisk TV-program som ble sendt på en afghansk satellitt-TV-kanal som var basert i USA. Seddique Mateen skal ha kjøpt sendetid på stasjonen Payam-e-Afghan for å sende programmet Durand Jirga der han tok opp den omstridte Durand-grensen mellom Afghanistan og Pakistan.

Eieren av TV-kanalen, Seddique Mateen, forteller at Seddique Mateen var svært negativ til Pakistan. Han skal også ha en YouTube-kanal der det er lagt ut mer enn 100 videoer mellom 2012 og 2015, melder Reuters.

Ifølge amerikansk politi var det Omar Mateen, som har afghanske foreldre, som sto bak den verste skytemassakren i USA i nyere tid.

I en video snakker han om drapsmannen ”ISI”, en forkortelse for Pakistans militære etterretningstjeneste som er blitt beskyldt for å gjennomføre angrep mot mål i Afghanistan. Mateen hevder at ISI er ”skaperen og faren til verdens terrorisme”.

Intervjuet presidenten

I januar 2014 intervjuet Seddique Mateen Ashraf Ghani som noen måneder senere ble president i Afghanistan. Intervjuet ble ifølge Reuters gjennomført i Kabul, men ble kringkastet fra USA. I intervjuet roste Mateen Ghani, men året etter skal han ha blitt rasende på den afghanske presidenten på grunn av hans tilnærmelser til Pakistan. Seddique Mateen skal til og med ha erklært at han selv var kandidat til å bli president i Afghanistan.

– Jeg håper at en helt en dag vil fjerne Ashraf Ghanis turban og dasker denne gale mannen. Denne mannen har brettet opp ermene for å ødelegge landet vårt, freser Seddique Mateen i en video som han har lagt ut på Facebook-veggen.

I februar kalte han medlemmer av Taliban for å være den pakistanske etterretningstjenestens tjenere.

  • Har du 20 minutter til noe helt annet? Hør Aftenposten Verdens podcast om Italia: mafia, vin og politisk kaos. Du kan lytte til den i spilleren under, påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.