Verden

Tyrkia truer og fengsler kritiske journalister

En kritisk twittermelding er nok til å havne i fengsel i Tyrkia. Pressefriheten i NATO-landet er under brutalt angrep, sier tyrkiske journalister. Flere journalister sitter i fengsel i Tyrkia enn i de fleste andre land i verden.

TRAKK SEG: Ekrem Dumanli, sjefredaktøren for Tyrkias største avis Zaman, trakk seg fra stillingen i oktober 2015, på grunn av "ulovlig press mot mediene og ham personlig". Året før ble han arrestert og siktet for terrorvirksomhet, fordi myndighetene mente han hadde forbindelser med Fethullah Gülen-bevegelsen.
 • Tor Arne Andreassen
  Journalist

— Pressefriheten i Tyrkia er omtrent som den var i Tyskland på slutten av trettitallet, sier Bülent Kenes.

Den tidligere redaktøren i avisen Daily Zaman er tiltalt i 25 forskjellige rettssaker, alle med utgangspunkt i hans kritikk mot regjeringen i avisens spalter og på sosiale medier. Han har vært arrestert flere ganger. Om knappe to uker forventer han å bli dømt til mer enn åtte års fengsel.

— Jeg måtte slutte i jobben som sjefredaktør fordi mesteparten av tiden min nå går med til å være på politistasjonen eller i retten. Jeg har fått trusler mot meg og min familie. Presset har vært ekstremt i flere år, sier Kenes.

For første gang siden 1971 er en Aftenposten-korrespondent erklært uønsket:

Les også

Aftenposten kastes ut av NATO-landet Tyrkia

For the first time since 1971, a correspondent for Aftenposten has been declared unwanted:

Les også

Aftenposten is being thrown out of Turkey

Tyrkia er versting

Tyrkia er et av de landene i verden som fengsler flest pressefolk, ifølge Komiteen for beskyttelse av journalister (CPJ). Ved utgangen av 2015 satt 14 journalister inne. Senest mandag meldte organisasjonen at en tyrkisk reporter ble arrestert for å ha lagt ut meldinger på sosiale medier.

Can Dündar og Erdem Gül, redaktør og Ankara-byråsjef for avisen Cumhuriyet, risikerer å bli idømt flere livstidsstraffer. De publiserte bilder av det som angivelig var smugling av våpen til Syria. Tyrkisk politi har arrestert minst fem kurdiske journalister siden desember.

Bulent Kenes (midt i bildet i rutete skjorte), sjefredaktør og grunnlegger av opposisjonsavisen Daily Zaman, ble arrestert i Istanbul i oktober i fjor for å ha kritisert president Tayyip Erdogan på Twitter. Arrestasjonen ble sendt live på tyrkisk TV.

Stadig vanskeligere

— Det er blitt stadig vanskeligere for journalister å arbeide i Tyrkia, sier journalist Andrew Finkel, som har jobbet i landet siden 1989. Han startet organisasjonen P24 for å støtte uavhengige medier. Selv ble Finkel fengslet i 1999 for å ha skrevet en artikkel om Tyrkias militære operasjoner mot kurderne.

— De pro-statlige medieorganene passer på å ikke rapportere om noe som er upopulært hos myndighetene. Kritiske journalister risikerer å miste jobben. Vi har laget en timelang dokumentar om tyrkiske journalister som har fått sparken, som vi kalte "Persona non grata", forteller Finkel.

 • Deler av Tyrkia er en krigssone på valgdagen - her kan du lese Aftenpostens reportasje fra området, under nyvalget i fjor.
  Nesten 2000 personer har mistet jobben i tyrkisk medier de siste årene på grunn av press og plaging fra myndighetene, ifølge nyhetsredaktøren i Daily Zaman, Celil Sagir. Han ble idømt et års betinget fengsel for en twittermelding.

— Situasjonen for pressen er verre nå enn den var under militærdiktaturet, sier han.

 • **Aftenposten møtte i Tyrkia menneskene som blir grovt utnyttet av menneskesmuglerne:
Les også

Lysene fra Hellas er bare 4 km unna. Men forsøket på å nå dit ender i fiasko etter 20 meter

.**

Svartelistet

En av dem som har mistet jobben er journalisten Kadri Gursel. Han ble sparket fra avisen Milliyet i 2015, etter at han anklaget president Erdogan på Twitter for å ha bidratt til terrorgruppen IS fremvekst.

— Nå er jeg svartelistet. Ingen TV-stasjoner vil ha meg som debattgjest, sier Gursel.

Store konsern eier mange av de største mediene i Tyrkia. Disse bruker virksomheten til å skaffe seg gode kontakter med mektige personer i det offentlige, forteller Finkel.

— De kan tåle å drive med noen millioner i tap, siden de til gjengjeld kan skaffe seg kontakter verdt milliarder, sier han. For uavhengige medier er situasjonen langt vanskeligere. De må forsøke å drive med overskudd. Samtidig foretrekker mange av annonsørene å ha sine annonser i medier som er mer regimetro.

ARRESTERT: Bulent Kenes (midt i bildet i rutete skjorte), sjefredaktør og grunnlegger av opposisjonsavisen Daily Zaman, ble arrestert i Istanbul i oktober i fjor for å ha kritisert president Tayyip Erdogan på Twitter. Arrestasjonen ble sendt live på tyrkisk TV.

Tyrkia ble kraftig kritisert i den siste EU-rapporten:

Les også

Tyrkia går i feil retning

Systematisk struping av mediene

Erdoganregjeringens innstramming av pressefriheten handler nemlig om langt mer enn bare fengselsstraffer og twittermeldinger. Tidligere sjefredaktør Kenes sier myndighetene driver systematisk nedbygging av frie medier, etter følgende modell:

 • Beslaglegging midler direkte og indirekte, for eksempel gjennom urimelige skattekrav.
 • Utplassering av stråmenn i redaksjonene som kontrollerer at dekningen er regimevennlig.
 • Blokkering fra satellitter og andre kanaler kontrollert av regjeringen.
 • Trusler og plaging av prominente, kritiske røster, som redaktører og kommentatorer.
 • Struping av inntektskilder gjennom press på annonsører og abonnenter.

Byråkratisk kluss

Også journalister fra internasjonale medier har merket en markant endring i Erdogan-regimets holdning. Det er vanskeligere å søke om pressekort – forutsetningen for at man skal få oppholdstillatelse. Korrespondenter som har vært i Tyrkia i mange år, har dermed plutselig fått problemer med å fornye pressevisumet sitt.

— De får ikke svar på sine søknader, og havner dermed i en uavklart situasjon, sier Martin Selsøe, korrespondent for den danske avisen Politiken i Istanbul i ti år.

Les også

 1. FN-topp ber Tyrkia etterforske angrep på sivile

 2. Erdogan-kritiske redaktører risikerer livstidsdom i Tyrkia

 3. Tyrkiske ledere skjeller ut akademikere etter Istanbul-bombe

 4. Jostein Nielsen (59) etter terrorangrepet: - Jeg kjente takknemlighet over å være i live