Nyhetsnettsted i Hongkong legger ned etter politiaksjon

Hongkong-politiet har pågrepet seks nåværende og tidligere ansatte i et nyhetsnettsted. De skal angivelig ha «konspirert for å publisere opprørsk innhold». Nå legges en av Hongkongs siste uavhengige nyhetskilder ned.

Sjefredaktør Patrick Lam i Stand News ble pågrepet i Hongkong onsdag. Politiet sier de har pågrepet flere nåværende og tidligere ansatte i nyhetsnettstedet for å ha «konspirert for å publisere opprørsk innhold». Her tvinges Lam inn i en buss av politiet.

Pågripelsene skjedde tidlig onsdag, og det blir gjennomført ransakelser av boligene deres, sier politiet.

Nettstedet Stand News har lagt ut en video på Facebook av politibetjenter ved hjemmet til en av nettstedets redaktører, og politiet sier de har sendt mer enn 200 betjenter for å ransake nettstedets kontorer i Kwun Tong-distriktet.

Senere onsdag ble det klart at nyhetsnettstedet legger ned etter politiaksjonen. Stand News var blant de siste uavhengige og demokratisk orienterte nyhetsorganisasjonene i Hongkong, ifølge BBC og Washington Post.

Reuters omtaler Stand News som den mest prominente gjenværende publikasjonen som har representert pro-demokratiske verdier. Redaksjonen har hatt rundt 60 ansatte journalister.

Politiet holder vakt utenfor redaksjonslokalene til Stand News.

Redaktører, popstjerne og politiker

Stand News-redaktør Patrick Lam er blant de pågrepne. Det ble først meldt at journalisten Ronson Chan var blant de pågrepne, men ifølge AFPs korrespondent ble han ikke arrestert, men oppsøkt av politiet. I tillegg til jobben i Stand News er Chan også leder av journalistforbundet i Hongkong.

Aftenposten intervjuet Chan i sommer. Da fortalte journalisten at han forventet at politiet plutselig ville slå til mot ham.

På Facebook skriver den lokale popstjernen Denise Ho, som tidligere satt i styret til nettstedet, at også hun er pågrepet. Hun er også canadisk statsborger.

Blant de andre pågrepne er advokat og ekspolitiker Margaret Ng og Stand News' tidligere sjefredaktør Chung Pui-kuen, ifølge lokale medier.

Les også

Grepet strammes i Hongkong: Universiteter fjerner kunstverk om 1989-massakren

Strammer til

Myndighetene i Hongkong har slått knallhardt ned på demokratibevegelsen i regionen etter at den nasjonale sikkerhetsloven trådte i kraft. Kina innførte loven i fjor, etter at det i 2019 var omfattende demokratidemonstrasjoner i Hongkong i månedsvis.

Det siste halvannet året har byen gått fra å være et østasiatisk fyrtårn for ytringsfriheten til å bli et samfunn der man kan bli dømt til livstid i fengsel for sine meninger.

Redaktør Ronson Chan i Stand News ble pågrepet av Hongkong-politiet onsdag. Chan er også sjef for journalistforbundet i Hongkong.

Blant annet ble også tidligere mediemogul og aktivist Jimmy Lai siktet denne uken for å ha distribuert opprørsk innhold. Han er også tiltalt for brudd på den nasjonale sikkerhetsloven, og dømt for å ha deltatt i ulovlige demonstrasjoner.

Lais avis Apple Daily ble lagt ned i juni etter at myndighetene grep inn mot den, først i form av en politirazzia der flere ledere ble pågrepet og deretter ved å fryse avisens midler.

En lang rekke opposisjonelle er satt i fengsel eller har flyktet utenlands.

– En alvorlig opptrapping

Hongkongkomiteen i Norge kaller pågripelsene for et «brutalt angrep på pressefriheten i Hongkong».

Les også

Opposisjonen i Hongkong knebles og arresteres. Anklagene er absurde.

– Pågripelsene markerer en alvorlig opptrapping av angrepene på det lille som er igjen av rettighetene og frihetene i Hongkong, som ble garantert av Beijing i 1997, heter det i en pressemelding, med henvisning til Hongkongs «grunnlov», som ble vedtatt da Hongkong ble overdratt fra Storbritannia til Kina i 1997.

Loven skulle sikre at løftet om ett land, to systemer, ble holdt.

– De siste gjenværende aspektene ved sivilsamfunnet, som skiller Hongkong fra Fastlands-Kina, blir nå fjernet med urovekkende hastighet, skriver komiteen videre.

Den trekker frem fjerningen av monumentet «Skammens støtte» fra Universitetet i Hongkong og lignende monumenter etter massakren på Den himmelske freds plass i 1989.

Aftenposten presiserer: I en versjon av denne saken ble det gjengitt at Stand News er det siste uavhengige nyhetsnettstedet i Hongkong. Det er noe uklarthet rundt denne definisjonen, og vi har derfor presisert at det er blant de siste uavhengige nyhetsorganisasjonen.