– Regjeringen har bestemt at vi kommer til å fortelle Nato at vi vil bli medlem i alliansen, sier den svenske statsministeren, Magdalena Andersson, på en pressekonferanse mandag ettermiddag.
Pressekonferansen finner sted noen timer etter at et svensk Nato-medlemskap ble diskutert i den svenske Riksdagen (tilsvarende det norske Stortinget).
Russiske myndigheter har tidligere gitt uttrykk for at de vil reagere på et svensk eller finsk medlemskap, men nå sier Russlands president Vladimir Putin at Nato-medlemskap i seg selv ikke et et problem for Russland.
I stedet advarer han Nato om å utvide sin militære infrastruktur til de nordiske landene, noe som vil «vil provosere frem en reaksjon».
– Det er nå klart at det er et bredt flertall i Riksdagen om at Sverige skal bli med i Nato, sier Andersson på pressekonferansen.
– Med et svensk Nato-medlemskap øker terskelen for et angrep i vårt nærområde, fortsetter hun.
Andersson sier at det er vanskelig å si når Sverige offisielt blir et medlem, men at hun regner med at det ikke skal ta mer enn et år.
– Sverige kommer til å befinne seg i en utsatt situasjon i den tiden vår søknad behandles, legger hun til.
I Riksdagen ønsket Andersson seg et bredt flertall om en søknad om Nato-medlemskap. Like før debatten startet ble det klart at også Sverigedemokraterna støttet en søknad, mens Venstre og Miljøpartiet fortsatt ville si nei.
Etter debatten kunne Andersson fra talerstolen konstatere at hun fikk den enigheten hun var ute etter.
Til slutt var det den svenske regjeringen som offisielt tok beslutningen om en Nato-søknad.
Sverige oppjusterte i januar sin synlige militære tilstedeværelse på Gotland som følge av Russlands økte militære aktivitet rundt Ukraina. Foto: Karl Melander, TT/NTB
Akkurat når Sverige kommer til å sende søknaden, er ennå ikke bestemt. Det er den svenske Nato-ambassadøren som formelt sender søknaden.
– Det kan skje i dag, i morgen eller onsdag, sier Andersson.
Ifølge svenske Aftonbladet skal søknaden være ferdigskrevet. Den har bare manglet en underskrift. Andersson sier at planen er å sende søknaden sammen med Finlands.
– Det vil være en fin markering, sier hun.
Sender utenriksministre til Tyrkia
For at Sverige og Finland skal få godkjent søknaden, må samtlige Nato-land godkjenne søknaden. Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, har sagt at han ikke ser positivt på at Finland og Sverige trolig blir medlemmer av Nato.
Søndag uttalte derimot en talsmann for den tyrkiske presidenten at Tyrkia ikke vil lukke døren for svensk-finsk medlemskap. Men mandag kom det nok en kontrabeskjed: Da meldte Reuters at Tyrkias president sier at han vil blokkere en søknad fra Sverige og Finland.
Svenske myndigheter har nå bestemt seg for å sende diplomater til Tyrkia for å forsikre seg om at den tyrkiske skepsisen ikke ender i at de lukker døren for Sveriges og Finlands medlemskap.
En tidligere melding gikk ut på at svenske Ann Linde og finske Pekka Haavisto skulle møte sin tyrkiske motpart, utenriksminister Mevlut Cavusoglu. Det svenske nyhetsbyrået TT siterte utenriksdepartementet i Stockholm på opplysningen.
Senere mandag kveld opplyste imidlertid svensk UD at møtet ikke skal være på ministernivå.
Etter debatten i Riksdagen om Nato sa Linde at en svensk-finsk delegasjon reiser til Ankara i løpet av uken.