Palestinerne krever rettferdighet. Biden lover palestinerne penger, men ingenting annet

President Joe Biden lovte palestinerne penger, men hadde ikke med seg noe politisk initiativ for å få slutt på Israels okkupasjon da han besøkte Betlehem.

Demonstranter i Jerusalem protesterer mot drapet på den palestinske journalisten Shireen Abu Akleh i forkant av president Joe Bidens besøk fredag.
  • NTB-AFP-AP

Langs veien fra Jerusalem til Betlehem kunne Joe Biden fredag se flere store skilt og bannere med teksten «Mr. president, dette er apartheid», som den norskstøttede israelske menneskerettsorganisasjonen B'Tselem har satt opp i anledning besøket.

USAs president er denne uken på besøk til Midtøsten. Onsdag reiste han til Israel og fredag besøker han den okkuperte palestinske Vestbredden. Der skal han møte palestinernes 87 år gamle president Mahmoud Abbas. Palestinerne har små forhåpninger til besøket, og det ventes at samtalen mellom Biden og Abbas først og fremst skal handle om økonomisk støtte.

På veien til Betlehem må Biden også passere en 8 meter høy mur som Israel har reist rundt byen. Den er et talende eksempel på det tidligere president Jimmy Carter, Amnesty International, Human Rights Watch og andre kaller Israels apartheidpolitikk overfor palestinerne.

Dette er imidlertid ikke et ord Biden vil ta i sin munn.

USAs president Joe Biden (t.v.) møtte fredag med palestinernes president Mahmoud Abbas i den palestinske byen Betlehem på Vestbredden, som er under israelsk okkupasjon.

Lover økonomisk støtte

Biden har rett nok gjenopptatt støtten forgjengeren Donald Trump kuttet til FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), og under et besøk på det palestinske Augusta Victoria-sykehuset i Øst-Jerusalem fredag morgen lovet han 1 milliard kroner i støtte til det palestinske helsevesenet.

Biden lovet også ytterligere 2 milliarder kroner til UNRWA, men også denne støtten må rett nok først godkjennes av Kongressen.

Noen politiske initiativer for å få slutt på Israels okkupasjon hadde den amerikanske presidenten ikke med seg.

Anklager Israel for journalist-drap

Palestinske journalister som dekker Bidens besøk, var fredag iført svarte T-skjorter med bilde av Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh, som ble skutt i hodet og drept under en israelsk militæraksjon på den okkuperte palestinske Vestbredden i mai.

FNs menneskerettskontor, palestinske myndigheter , Al Jazeera , CNN og Washington Post har alle gransket hendelsen og konkludert med at hun ble skutt av en israelsk skarpskytter.

Aklehs familie ba før Bidens besøk om et møte med presidenten, noe de ikke fikk. USAs utenriksminister Antony Blinken har imidlertid invitert familien til Washington til et møte.

Skilt og bannere møtte fredag USAs president Joe Biden da han besøkte den israelskokkuperte Vestbredden.

Krever press for tostatsløsning

Palestinerne ønsker at USA skal legge press på Israel og tvinge landet til å etterleve FNs resolusjoner slik at forhandlingene om en tostatsløsning kan gjenopptas.

Fredssamtalene har ligget på is siden 2014, og det er liten vilje i Israel til å etterkomme FNs og palestinernes krav om full stans i utvidelsen av de ulovlige bosetningene.

Kontroversiell hovedstad

Biden har heller ikke omgjort forgjengeren Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels «udelelige hovedstad», også den østlige delen av byen som ble okkupert i 1967 og som FN krever israelsk tilbaketrekning fra.

Trump anerkjente også Israels annektering av de syriske Golanhøydene, noe Biden heller ikke har omgjort.

Flyktninghjelpen er blant dem som har oppfordret Biden til å ta tak i de virkelige problemene og viser til at Israel nærmes daglig river palestinske hus i områdene de okkuperer.

– Hver eneste dag siden Biden overtok som president, har Israel i gjennomsnitt drevet tre palestinere på flukt ved å rive husene deres, påpeker de.