Dette skjedde i natt: Luftangrep og harde kamper i flere byer

En video fra onsdag morgen viser ødeleggelsene i byen Kharkiv. Flere ukrainske byer har vært rammet av luftangrep natt til onsdag. FN melder at over 136 er drept i Ukraina.

Natt til onsdag har det vært flere luftangrep i Ukraina. I Mariupol er over 100 sivile såret, melder ordfører Vadym Boychenko. Det ukrainske militæret hevder at russiske fallskjermjegere angrep et sykehus i Kharkiv.

Bildet viser skader etter beskytning av rådhuset i Kharkiv på tirsdag.

Her er det viktigste som har skjedd i natt og morgentimene onsdag:

Flere drept i Kharkiv

Ukrainske myndigheter melder at russiske missiler har truffet flere steder i Kharkiv, skriver Reuters. Kharkiv er Ukrainas nest største by.

Minst 21 personer er drept og 112 såret under angrepene i Kharkiv de siste 24 timene, melder fylkesordfører Oleg Synegubov på Facebook.

Den ukrainske hæren hevder også at russiske soldater angrep et militærsykehus i byen natt til onsdag.

– Russiske fallskjermjegere landet i Kharkiv og gikk til angrep på et lokalt sykehus, står det i en uttalelse fra den ukrainske hæren i Telegram-appen.

– Det er pågående kamper mellom angriperne og ukrainerne, står det videre.

Opplysningene er ikke blitt bekreftet fra uavhengig hold, men også den ukrainske avisen Kyiv Independent melder om angrepet. Avisen siterer det ukrainske nyhetsbyrået Unian på at det er en militær klinikk som er angrepet og at ukrainske styrker kjemper tilbake.

Litt senere opplyste Kharkiv-regionens politisjef Volodymyr Tymoshko til journalister at ingen ukrainske soldater ble drept i skuddvekslingen som oppsto, melder BBC.

– Situasjonen nær sykehuset er i nåværende øyeblikk under kontroll og sikkerheten er forsterket, sa han ifølge ukrainske medier.

Et stillbilde fra en video som ble postet onsdag morgen på Telegram. Bildet viser en bygning ved siden av et kvartal hvor det er politistasjon og offentlige kontorer. I dette bygget er det blant annet et universitetsfakultet og en forretningsskole.

Politistasjon og universitet skadet i angrep i Kharkiv

En video som nå spres i sosiale- og nyhetsvideoer, viser en bygning som inneholder en politistasjon og kontorer for ukrainske myndigheter som er skadet av eksplosjoner. Nabobygget, som blant annet inneholder et universitetsfakultet og en forretningsskole, er også truffet, og står i brann. Aftenposten har verifisert stedet videoen er filmet på.

Russiske styrker i Kherson

Russiske militærstyrker ser ut til å ha tatt over den sentrale delen av byen Kherson i Ukraina, ifølge CNN.

En video i sosiale medier viser russiske militærkjøretøy i en rundkjøring nord i Kherson tirsdag. Noen skjermbilder fra et webkamera i sentrum viser også russiske militærkjøretøy parkert på Svobodij-torget.

CNN skriver at de har et team som har verifisert videoen og skjermbildene.

I natt sa byens ordfører til lokale medier at russiske styrker har tatt kontroll over jernbanestasjonen og havnen.

Russiske militærkjøretøyer var tidligere blitt sett på østsiden av byen etter dager med beskytning og intense kamper.

Luftangrep i Zjytomyr

Det kom meldinger om luftangrep på den ukrainske byen tirsdag kveld, ifølge ukrainske kilder. Fire personer skal være drept.

Byen ligger rundt 140 kilometer vest for hovedstaden Kyiv.

– Det antas at russiske Kalibr-krysserraketter har gjort skade en rekke sivile mål, inkludert boligbygg og et sykehus, melder det ukrainske nyhetsbyrået UNIAN.

Innenriksdepartementets rådgiver Anton Herashchenko, som viser til lokale myndigheter, sier fire personer ble drept i angrepet.

Opplysningene har ikke latt seg bekrefte fra uavhengig hold

Over 100 såret i Mariupol

Ordfører Vadym Boychenko i havnebyen Mariupol ved Azovhavet opplyser at over hundre sivile personer ble såret i russiske angrep i tirsdag.

Så langt i krigen er over 100 sivile blitt såret i havnebyen Mariupol sørøst i Ukraina, ifølge ordfører Vadym Boichenko.

– Antallet sårede sivile øker hver dag, sa han til det ukrainske nyhetsbyrået Unian onsdag morgen.

– I dag ligger det 128 personer på sykehusene våre. Våre leger kan ikke engang dra hjem lenger, la han til.

Opplysningene er ikke blitt bekreftet fra uavhengig hold.

Mariupol ligger nær separatistkontrollerte områder i Øst-Ukraina og er den største gjenværende havnebyen som er under ukrainske myndigheters kontroll ved Azovhavet.