Tidligere forsvarsminister siktet for lekking av statshemmeligheter: – Jeg kan konstatere at dette er avisartikler og debatter som har foregått i full offentlighet.

I dag skal retten ta stilling til om sjefen for det danske forsvarets etterretningstjeneste, Lars Findsen, fortsatt skal sitte i varetekt. Samtidig har tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen sett bevismaterialet mot ham for første gang.

Tidligere forsvarsminister i Danmark, Claus Hjort Frederiksen, har for første gang sett bevismaterialet i saken mot ham.

Findsen ble pågrepet 8. desember, siktet for å ha lekket statshemmeligheter. Han har sittet i varetekt siden. Fredag utløper varetekten, og retten må derfor ta stilling til om han skal løslates, eller om det da er fare for bevisforspillelse.

Etter Findsens rettsmøte 10. januar sa han til journalister at han nekter straffskyld. Han omtalte siktelsen som «vanvittig».

Siktelsen mot ham faller inn under den svært alvorlige bestemmelsen om «landsforræderi» i den danske straffeloven, som kan straffes med opptil tolv års fengsel. Paragrafen har ikke vært i bruk på 40 år.

Fredagens rettsmøte finner sted bak dobbeltlukkede dører, noe også det forrige rettsmøtet gjorde. Det er derfor ikke kjent hvilke opplysninger Findsen er siktet for å ha lekket, eller til hvem.

Sjefen for Forsvarets Etterretningstjeneste i Danmark, 57 år gamle Lars Findsen, er siktet for å ha lekket statshemmeligheter. Han har sittet i varetekt siden 8. desember.

– Et sjokk

Samme dag har tidligere forsvarsminister i Danmark, Claus Hjort Frederiksen, for første gang sett bevismaterialet som ligger til grunn for siktelsen mot ham. Han ble siktet for å ha røpet statshemmeligheter i midten av januar.

I innlegget på Facebook skriver Frederiksen at han mandag 20. desember kom hjem etter å ha vært til massasje.

– Da jeg parkerte bilen og slukket motoren, sprang to menn ut av bilen, viste politiskiltene og fremførte siktelsen.

Frederiksen beskriver det hele som et sjokk, og sier han aldri har vært siktet for noe straffbart i sitt liv.

Han skriver videre at pressemeldingen om siktelsen, som ble sendt ut i januar, utløste sterke reaksjoner blant venner og kolleger.

Men de som har tenkt at den tidligere ministeren har sendt hemmelige NATO-papirer til fremmede makter, må tro om igjen, ifølge Frederiksen:

– Det er bevoktet som statshemmeligheter, selv om det ikke er det. Jeg kan konstatere at dette er avisartikler og debatter som har foregått i full offentlighet. Det er absolutt ingenting med blå briller og skjegg.

Sistnevnte uttrykk viser, ifølge Den danske ordbog, til etterretningsagenter eller personer som i det skjulte samler inn opplysninger om andre.

Forsvarets etterretningstjeneste (FE) er sentral i etterretningsskandalene som har rystet Danmark. Organisasjonen holder til ved festningsanlegget Kastellet i København.

Risikerer 12 års fengsel

Frederiksen, som var forsvarsminister i Danmark mellom 2016 og 2019 for partiet Venstre, spesifiserer ikke hvilke uttalelser det er snakk om i innlegget. Han ber imidlertid om at politiet offentliggjør hvorfor de har siktet ham for å lekke statshemmeligheter.

Avisen Berlingske påpeker at han i tre intervjuer de siste to årene har snakket om samarbeidet mellom US National Security Agency og Defense Intelligence Service – Danmarks hemmelige overvåkingssamarbeid med USA.

Frederiksen bemerker i innlegget at han som medlem av Folketinget er beskyttet av Grunnlovens immunitet, som betyr at et flertall i Folketinget må gi samtykke til en eventuell tiltale.

Straffeloven, som den tidligere forsvarsministeren er siktet for, har en strafferamme på inntil 12 års fengsel.

Han er med det den femte personen som på kort tid blir siktet etter denne paragrafen i Danmark.

8. desember ble sjefen for Forsvarets Efteretningstjeneste i Danmark, Lars Findsen, og tre andre nåværende eller tidligere ansatte i landets to etterretningstjenester også siktet.

Av de siktede er det bare Findsen som sitter i varetekt.

Les også

Tidligere dansk forsvarsminister innrømmet hemmelig avlyttingsavtale med USA – nå er han siktet

Skal ha lekket til medier

Få har opp gjennom årene hatt tilgang til flere hemmeligheter i Danmark enn 57 år gamle Findsen, som kort tid etter terrorangrepene mot USA i 2001 ble utnevnt til leder av PET.

Sju år senere ble han departementssjef i forsvarsdepartementet, før han i 2015 overtok som leder for FE.

Findsen har også hatt fast plass i den danske regjeringens sikkerhetsutvalg de siste 20 årene.

Ifølge Danmarks Radio dreier den pågående saken seg om lekkasje av hemmeligstemplede opplysninger til danske medier. Det er ikke bekreftet hvilke dokumenter eller medier det er snakk om.

Advarte redaktører

Avisa Politiken har tidligere kastet lys over bakgrunnen for siktelsen mot Findsen og de andre.

I desember oppsøkte PET-sjefen Finn Borch Andersen og fungerende FE-sjef Svend Larsen flere danske sjefredaktører og advarte mot følgene av å offentliggjøre hemmeligstemplede opplysninger.

Weekendavisens sjefredaktør, Martin Krasnik, fortalte etterpå at tre konkrete saker ble nevnt under møtet. Den ene dreier seg om dansken Ahmed Samsam, som er dømt for terrorisme i Spania, men som ifølge avisen Berlingske har vært agent for dansk etterretning.

En annen sak dreide seg om Ekstra Bladets dekning av situasjonen for danske kvinner og barn i syriske fangeleirer, en sak avisen fredag ble hedret med den høythengende Cavlingprisen for.