Advarer om høy terrorfare på flyplassen i Kabul. IS-gruppe sprer frykt.
Britiske og amerikanske myndigheter ber sine borgere om ikke å dra til flyplassen i Kabul på grunn av stor fare for terrorangrep. Også UD advarer.
Les alt om situasjonen i Afghanistan her
USA tror at ISIS-Khorasan, som er en fiende av Taliban, ønsker å skape kaos på flyplassen.
Etterretning antyder ifølge CNN at gruppen er i stand til å utføre flere angrep og planlegger dette.
I et oppdatert reiseråd fra det britiske utenriksdepartementet advares det også mot å reise til flyplassen.
– Det er vedvarende og høy fare for terrorangrep. Ikke reis til Hamid Karzai internasjonale lufthavn. Dersom du er i nærheten av flyplassen, trekk deg unna til et trygt sted og vent på råd, skriver det britiske utenriksdepartementet.
UD sendte torsdag formiddag ut en melding til alle som har registrert seg, om at de må bevege seg vekk fra, eller holde seg unna flyplassen.
– UD har mottatt troverdig informasjon om økt fare for terrorangrep mot flyplassen i Kabul. Vi oppfordrer mottagere av denne meldingen til å bevege seg bort fra flyplassen og til et tryggere sted, med mindre du får annen beskjed i direkte kontakt med norske myndigheter. Dersom du befinner deg et annet sted enn på flyplassen, bes du om ikke å bevege deg mot flyplassen og avvente ny beskjed, skriver UD, ifølge NTB.
UD opplyser samtidig at de vil fortsette evakueringen fra flyplassen.
Britisk UD sier også at kjøreturen ut til flyplassen er svært farlig og viser til påstander om at folk er blitt mishandlet på vei til flyplassen.
Til tross for advarslene sier en vestlig diplomat ifølge Reuters onsdag morgen at området rundt flyplassen er svært folksomt.
Jobber med å avdekke kilden
Det norske forsvaret er kjent med terrortrusselen som kom torsdag morges, opplyser Ivar Moen, obserløytnant og talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).
Forsvaret kan ikke bekrefte om det er ISIS-Khorasan som står bak.
– Vi jobber nært med de allierte både for å avdekke kilden, og tilpasse oss trusselbildet, sier Moen til Aftenposten.
Forsvaret kan ikke si om trusselen er rettet mot sivile eller militære, men opplyser at den hovedsakelig er rettet mot flyplassen hvor en rekke afghanske og internasjonale aktører oppholder seg.
– Så her det er det de som er til stede som vil påvirkes av det, sier Moen.
Det er iverksatt tiltak etter at Forsvaret ble kjent med trusselen.
Frykter selvmordsangrep
Ifølge The Guardian er det særlig frykt for et mulig selvmordsangrep. CNN skriver at kilder i det amerikanske forsvaret forteller at det som har forårsaket den økte bekymringen er helt spesifikke trusler.
En talsmann for Taliban advarte også mot å dra til flyplassen tirsdag.
– Det har vært rapporter om at noen uønskede ønsker å forstyrre sikkerhetssituasjonen der ved å angripe og skade mennesker og media. Så ikke gå nær flyplassen for å unngå å bli skadet, sa Taliban-talsmannen ifølge CNN.
Joe Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan sa søndag at IS-gruppen utgjør en reell, akutt og vedvarende fare.
ISIS-Khorasan er en gren av terrorgruppen IS. Den skal først ha dukket opp i Syria og Irak. Hvor tett knyttet denne gruppen er til IS er ikke fastslått, men de regner seg selv om en gren at terrorgruppen.
ISIS-Khorasan sto bak angrepet på en skole for jenter i Kabul i mai og drepte minst 68 personer. Mer enn 165 personer ble skadet. Flesteparten var jenter.
Gruppen skal ha bygd seg opp i østlige deler av Afghanistan de siste årene, spesielt i provinsene Nangarhar og Kunar.
Rømte fra fengsler
Ifølge CNN har bekymringen økt som følge av at 100 personer, som er lojale til IS-gruppen i Afghanistan, rømte fra to fengsler nær Kabul da Talbilan rykket frem mot hovedstaden.
Natt til torsdag sendte også USAs utenriksdepartement en advarsel. Den amerikanske ambassaden i Kabul ber amerikanske borgere som befinner seg ved portene inn til flyplassen, om å forlate området umiddelbart. I advarselen står det ifølge CNN:
– På grunn av sikkerhetstrusler utenfor portene til Kabul flyplass ber vi amerikanske borgere å unngå reise til flyplassen og unngå portene til flyplassen nå, dersom du ikke mottar individuelle instruksjoner fra amerikanske tjenestemenn om å gjøre det.
President Joe Biden påpekte den økte trusselen IS-gruppen utgjør mot flyplassen tirsdag. Han påpekte at den trusselen nå er der hver dag og gjelder angrep både på amerikanske og allierte styrker, samt uskyldige sivile.
Flere land avslutter evakueringen
Torsdag lander tre nye fly fra Kabul på Gardermoen flyplass. Til sammen har de 318 passasjerer om bord. Dermed har Norge evakuert 970 personer, fordelt på 12 flyvninger.
– Passasjerene inkluderer både norske borgere, andre som kvalifiserer for innreise, og afghanere med behov for beskyttelse, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.
31. august går Talibans frist for all vestlige militær tilstedeværelse i Afghanistan ut. Utenriksministeren repeterer at de ikke kan gi noen garanti for at alle norske borgere som ønsker det, rekker å bli evakuert før den tid.
Flere land har sagt at de vil avslutte evakueringen før fristen går ut. Torsdag formiddag meldte Belgia at de har gjennomført sin siste flyvning ut av landet. På en pressekonferanse sa landets statsminister Alexander De Croo at årsaken var faren for terrorangrep.
Han beskrev trusselen som «nært forestående».
Canada, Nederland, Polen og Danmark har også stanset evakueringen. Sistnevntes forsvarsminister, Trine Bramsen, sa torsdag morgen at det ikke lenger er trygt å fly til og fra Kabul. Frankrike avslutter fredag.
På spørsmål om Norge vurderer å avslutte uttrekningen tidligere, svarer FOHs talsperson Ivar Moen:
– Vi vil ikke kommentere spesifikt på våre planer. Men vi opererer med flere planer som inkluderer alt fra hurtig uttrekning, til at vi står noe lenger. Vi koordinerer våre planer med de amerikanske styrkene, som ivaretar sikkerheten til de norske styrkene, og vi går ut med dem når de evakuerer.